De kunst- en cultuursector stond na 10 jaar VVD al op losse schroeven, waardoor de klap die het kreeg van de coronacrisis des te harder is aangekomen. Culturele instanties als musea en podia net als zelfstandige kunstenaars hebben het zwaar te verduren in deze uitzichtloze tijd – en de steun van de overheid is voor velen lang niet voldoende.

Reden te meer waarom jij de kunst- en cultuursector mee wilt nemen in het maken van je stemkeuze voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Kunst en cultuur en de coronacrisis

Uit onderzoek is gebleken dat voor een overgroot deel van culturele ondernemers een groot deel, of zelfs hun volledige inkomen verloren is gegaan tijdens de coronacrisis. Musea zoals het Tassenmuseum in Amsterdam gaan failliet en moeten permanent hun deuren sluiten. Podia zoals het iconische Paradiso komen in een financiële positie terecht die zo precair is dat ze met moeite het hoofd boven water houden. Ondertussen proberen zelfstandige kunstenaars met hun werk ons door de lockdown heen te slepen – terwijl zij aan de andere kant hun opdrachtgevers en subsidies kwijtraken en daarmee privé in financiële problemen komen.

'Tijdens de pandemie is het belang van kunst en cultuur maar al te duidelijk geworden.'

Waarom kunst en cultuur van belang is

En dat terwijl juist tijdens de pandemie het belang van kunst en cultuur maar al te duidelijk is geworden. Wanneer alles wegvalt, zoals in de lockdown, is het kunst waarop we terugvallen, zoekende naar verbinding. Gek genoeg wordt er in tijden van crisis juist op de kunst- en cultuursector als eerste bezuinigd, wat bleek toen staatssecretaris Halbe Zijlstra van de VVD tijdens het kabinet-Rutte I genadeloos kortte op de subsidiëring. Sinds 2009 is deze met een astronomisch bedrag van 600 miljoen euro verminderd. Die bezuiniging was een gigantische klap voor de sector, en wijst temeer uit dat het kabinet van Rutte de waarde van kunst en cultuur niet voldoende inziet.

Het artikel gaat verder onder deze video.

'De kunst- en cultuur sector draagt jaarlijks 25,5 miljard euro bij aan de nationale economie.'


New Creative Deal

Dat een gezonde en florerende culturele en creatieve sector van belang is voor ons welzijn én onze welvaart, onderstreept de New Creative Deal: een manifest gemaakt door Kunsten '92 en de Federatie Creatieve Industrie. De sector draagt namelijk jaarlijks 25,5 miljard euro bij aan de nationale economie en is verantwoordelijk voor het werk van 320.000 Nederlanders. De New Creative Deal is een plan om de kunst- en cultuursector er na de coronacrisis weer bovenop te helpen, en er zelfs nog sterker uit te laten komen. Ook roept het manifest de overheid op het publieke belang van de kunst en cultuur te erkennen, en om die reden een van hun kerntaken te maken.

De Tweede Kamerverkiezingen

De keuze die jij maakt voor de Tweede Kamerverkiezingen is van grote invloed op of er een duurzame en samenhangende visie komt vanuit de overheid voor de kunst- en cultuursector. Nagenoeg iedere partij belooft niet verder te willen bezuinigen, maar de maatregelen die ze willen treffen om de sector er weer bovenop te helpen en de structurele veranderingen die ze beloven te maken verschillen sterk. Van jong creatief talent tot het in stand houden van ons cultureel erfgoed: het is allemaal afhankelijk van welke koers het nieuwe kabinet gaat varen.

'Zonder kunst en cultuur zou het leven een stuk minder kleurrijk zijn.'

Kies bewust

Wie om kunst en cultuur geeft en erkent dat de waarde ervan veel meer is dan alleen entertainment – zoals opnieuw gebleken tijdens de lockdown – doet er dus goed aan om zich in de verkiezingsprogramma's van politieke partijen te verdiepen. Zo kom je erachter wat zij voor kunst en cultuur willen betekenen, en of jij je in hun standpunten kunt vinden. Om het je wat makkelijker te maken zijn er websites als BK-informatie, die hier de standpunten van iedere partij over kunst en cultuur nog eens overzichtelijk op een rij heeft gezet.

Stem voor kunst en cultuur

Door te stemmen op een partij die belooft kunst en cultuur prioriteit te geven, steun je niet alleen culturele instanties – van musea en podia tot festivals – en het creatieve talent van Nederland. Je stem laat daarmee ook zien dat zij een vitaal onderdeel zijn van onze samenleving. Zonder zou het leven namelijk een stuk minder kleurrijk zijn.