Waarom post-pandemie outfits plannen fantastisch én beangstigend is

Fantaseren over een post-corona look levert onverwachts existentiële vragen op, merkt deze Vogue-editor.

editorial met maty fall in vogue nederland, maart 2021
Julia Noni, Vogue Nederland, maart 2021.

Sinds een jaar is m'n kast pakweg onder te verdelen in twee categorieën: de deur die leidt naar grofgebreide truien en comfortabel denim, en de kant die bovenal het verleden weerspiegelt. Heel soms, op een druiligere dag als vandaag, wil ik die laatste deur nog weleens opentrekken. Ik check of de pailletten nog wel op mijn mini-jurk zitten, en staar naar een bontgekleurd jasje dat ik ooit naar Lowlands droeg.

Groovy broeken en bomberjacks

Niet zelden droom ik weg bij alles wat ik wil aantrekken op de dag dat het weer mag. Of kan, moet ik zeggen. Theoretisch gezien zou ik nu natuurlijk óók die mini-jurk kunnen dragen: niemand die het me verbiedt. Toch is de Albert Heijn nog altijd niet prikkelend genoeg om me echt leuk voor aan te kleden, en is mascara tevens het hoogst haalbare wanneer ik een wandelafspraak heb. Het alternatief: Instagrammappen vol met groovy broeken, pastelkleurige bomberjacks en turtlenecks met bloemen, waar ik voor het slapen liefkozend doorheen scroll. Dat ik het heerlijk vind, is nog een understatement.

Dit artikel gaat verder onder de video.

Zien: Maty Fall Diba neemt je mee behind-the-scenes bij haar covershoot voor Vogue's maartnummer

Uitgaan

Je begrijpt: het verlangen is groot. En ik ben niet de enige, merk ik wanneer ik met een vriendin op de bank hang. Haar favorietenlijst op Vinted groeit met de dag, al wil het tot daadwerkelijke aankopen niet echt komen. 'Ik kan niet wachten tot de terrassen weer opengaan en ik dit jurkje kan dragen, of zo'n mooie cut-out top', verzucht ze. Ook Anthropologie en Urban Outfitters zien de interesse in typische uitgaanskleding stijgen, zo meldden ze laatst.

Gezien worden

Dat we hier zo graag over fantaseren is niet zo gek: wie al een jaar in loungewear leeft, voelt zich niet alleen minder verbonden met het plezier dat kleding oplevert, maar ook minder gezíen. Mijn vriendin gooide natuurlijk niet zomaar het terras op als eerste locatie voor een post-corona look: bij uitstek dé beste zien-en-gezien-worden plek. Normaal rillen we d'r van, nu kunnen we niet wachten. Dress to impress gaat hoe dan ook het credo worden, verwacht ook GAP. Het minimalisme mag de deur uit, want ópvallen willen we.

Op wat voor manier maak je indruk tijdens die beloofde summer of love, ontdaan van je Zoom-kloffie?

Schone lei

Toch komt deze mate van enthousiasme ook met een lichte vorm van angst. Wat dráág je op de eerste dag van de rest van je leven, op de dag waarop we eindelijk weer vrij zijn? Op wat voor manier maak je indruk tijdens die beloofde summer of love, ontdaan van je vertrouwde Zoom-tenue (en veilige Tinder-profiel?!)? Ergens voelt het alsof we opnieuw moeten kiezen wie we willen zijn, als een gewilde of ongewilde schone lei. Een beetje zoals die eerste dag in de brugklas, toen de kaarten nog geschud moesten worden. Tieners die weer naar school mogen delen hun outfits niet voor niets massaal op TikTok.

Social entrance

Ik weet best dat meer vrijheden geleidelijk zullen komen, en de boel niet van de ene op de andere dag weer normaal is. Maar toch: ik bespeur ergens een aardig parellel tussen mij en m'n (mag ik zeggen, onzekere) twaalfjarige zelf. Ik voel me soms weer even als dat jonge meisje dat net comfortabel in haar groep 8-bubbel zat, en er met enige tegenzin uit moest breken. Een gloednieuwe social entrance maken kan namelijk best spannend zijn, beschreven we hier al eerder.

Gelukkig herinner ik me amper wat ik die dag aan had, maar des te meer wat me uiteindelijk geruststelde: de lach van een oude vriendin. Ze sloeg een arm om me heen, en zo liepen we een tijdje, samen wandelend door dat nieuwe gebouw. Ik voorzie dat het er nu ongeveer hetzelfde aan toe zal gaan, maar dan mét glitters.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Opinie