Nu feiten steeds vaker in twijfel worden genomen, wil je dit pleidooi voor de magie van de wetenschap lezen

Nu feiten steeds vaker in twijfel worden genomen richt wetenschapsjournalist en presentator Anna Gimbrère zich op als ‘de Jehova’s getuige van de wetenschap’.

anna gimbrere
Samuel van Leeuwen

Als ik maar lang genoeg het nieuws lees bekruipt me vaak het gevoel dat het niet zo goed gaat met de wereld (disclaimer, het valt mee, kom ik zo op.) ‘Oorlog in Syrië, Brand in Moria, Onderdrukking in China, Mocromaffia in Amsterdam, Plasticvervuiling in Maleisië, Bomenkap in Brazilië, Avocadomoorden in Mexico...’ Je wordt er niet vrolijker van.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

In de goednieuwsbubbel

Of eigenlijk moet ik zeggen, ík word er niet vrolijker van. Niet iedereen lijdt hieronder. Mijn vriend bijvoorbeeld volgt elke scheet die Twitter laat, en hoe boos of gelogen die berichten ook zijn, het lijkt hem niet echt te deren. Hij absorbeert het nieuws, ik absorbeer de emoties. Terwijl ik kattenfilmpjes lig te kijken op de bank om de wereld even te vergeten, overlaadt hij me van de zijkant met updates over rellen in de VS en de leugens die politici op Twitter verspreiden.

‘Dit is echt heftig!,’ zegt hij. ‘Dit gaat de geschiedenisboeken in!’ Ik kijk hem met grote ogen aan. ‘Moet ik dit nú weten? Mag het ook morgen? Of Nooit?’ Hij lacht, omdat hij weet dat ik mezelf soms even opsluit in een goednieuwsbubbel. Een flinterdun bubbeltje, dat hij in zijn enthousiasme over de mondiale ontwikkelingen nogal eens – per ongeluk – lek prikt. ‘Ja ja ... maar het gebeurt NU hè!’ Ik weet het. Maar ik wil het eigenlijk niet weten. Hij kijkt het nieuws alsof het een voetbalwedstrijd is; spannend. Ik kijk het alsof ik op de kade sta, terwijl kilometers van de kust een schip zinkt met aan boord kleine kinderen en puppy’s. Ze staan op het punt verzwolgen te worden door de koude golven en IK KAN NIETS DOEN! Prettige wedstrijd.

"Wetenschap biedt hoop, inspiratie, verbinding en zingeving."

De wetenschap als antwoord

Het is het lot van een emotionele spons, maar in mijn eindeloze zoektocht naar troost ben ik uiteindelijk uitgekomen bij het antwoord op (bijna) alles – naast kattenfilmpjes: de wetenschap. Tijdens mijn studie natuurkunde en mijn werk als wetenschapsredacteur werd ik af en toe echt van mijn sokken geblazen door de inzichten die wetenschap me gaf. Ik durf wel te zeggen dat ik wetenschap een van de belangrijkste verworvenheden van de mens vind. Daarom vind ik het ook heel moeilijk te begrijpen als ik hoor dat mensen twijfelen aan het nut van wetenschap.

De Jehova’s getuige van de wetenschap

Wetenschap biedt hoop, inspiratie, verbinding en zingeving. Eigenlijk allemaal zaken die veel mensen in religie of kunst vinden. Ik beschouw het ook als een vorm van kunst en het is bijna een soort religie voor me. Dus sta me toe me op te werpen als de Jehova’s getuige van de wetenschap en je te vertellen waarom ik denk dat je – als je dat niet al gedaan had, en uiteraard geheel vrijwillig – wetenschap zou moeten toelaten in je leven.

Wat is wetenschap?

Het begrip wetenschap is natuurlijk nogal breed. Dus laat me mezelf verduidelijken. Als ik het heb over wetenschap, bedoel ik wetenschap in de breedste zin van het woord, van psychologie tot kosmologie en van kwantum-mechanica tot het paringsgedrag van libellen. Maar ik bedoel niet de grabbeltononderzoekjes op de achterkant van potjes gezichtscrème, met de tekst: ‘getest door 22 vrouwen, van wie er 18 tevreden waren met het resultaat’. Dat is geen wetenschap, maar zoals ik het graag noem NONderzoek. Wetenschap is toetsbaar. Je kunt het experiment herhalen en de resultaten checken. Nonderzoekjes niet. Wetenschap is bedoeld om de wereld om ons heen te begrijpen, nonderzoekjes zijn bedoeld om jou dat potje te laten kopen.

Lees Anna's volledige pleidooi voor wetenschap in het meinummer van Vogue. Het meinummer van Vogue ligt nu in de winkels en is nu hier beschikbaar voor pre-order zonder verzendkosten.

Bestel Vogue's meinummer hier

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Opinie