Als de temperaturen stijgen, kun je er de klok op gelijk zetten: ergens ter wereld krijgen vrouwen (of vaker nog: meisjes) een mail over aangescherpte kledingvoorschriften. Afgelopen maand kwamen verschillende Belgische scholieren daar nog tegen in opstand, door juist met een ontblote navel of korte shorts naar de les te gaan.

De tieners zeggen dat ze willen kunnen zijn wie ze zijn, en daarom moeten kunnen dragen wat zij willen. Ze vinden ook dat ze onnodig worden geseksualiseerd, en pleiten voor genderneutrale kledingvoorschriften. Deze discussies beperken zich niet tot Nederland en België: zo ging een protestactie van Spaanse leraren in rok recent nog het hele internet over.

Dit artikel gaat verder onder de video.

Zien: de beste streetstylelooks van Bella Hadid

Altijd een statement

Zelden heb ik een punt zo gesnapt. Als je als vrouw (veel) blote huid toont, is het gewild of ongewild nog altijd een statement: neem dat maar aan van iemand met een vollere cupmaat. Er zijn mannen geweest die de bovenkant van mijn jurk omhoog trokken op een bloedhete dag ('ik wil niet dat anderen zó naar je kijken') en vrouwen die een vakantiefoto waarop ik zeer mondjesmaat in bikini te zien was achter mijn rug om "heftig" noemden. Ik vraag me nog steeds af wie de vijftien mensen waren die het beeld doorstuurden, een getal dat nogal in contrast stond met de rest van m'n statistieken (zeg maar gerust dat m'n feed verder weinig belangstelling wekt).

Regels

Het is vermoeiend om je kledingkeuzes aan te moeten passen omdat anderen je lijf seksualiseren. Het is ook vermoeiend dat er wordt gemeten met twee maten: een doorschijnende top met bralette is bij een kleinere cup vaak cute en esthetisch (en dus oké) en bij grote borsten al snel te sensueel (heftig!). Vrouwen moeten al, veel meer dan mannen, continu rekening houden met hoeveel bloot wel of niet oké is, maar per lijf zijn de regels ook nog eens anders opgesteld.

Seksualisering

Dat maakt het verleidelijk om überhaupt maar te stoppen met het dragen van crop tops, of bikinifoto's puur voor je eigen archief te bewaren. Ik denk dat er weinig vrouwen zijn die de denkwijze van Billie Eilish', die jaren bewust oversized kleding droeg, niet begrijpen. Een leuke outfit krijgt meteen een smet bij een geseksualiseerde opmerking, en maakt dat je het minder snel (of gewoonweg niet meer) uit de kast trekt.

De nieuwe superster

Des te blijer ben ik met een hedendaagse superster als Lizzo, die lak heeft aan de geseksualiseerde blik van een ander, en in een bikinitop gaat dineren. Of vrouwen als Bella Hadid en Emily Ratajkowski, die gewoon een zichtbare string dragen als zij dat willen. Het is soms naar dat het überhaupt nog een ding is, lichaamspolitiek, maar zo lang vrouwen nog altijd onnodig beperkt worden in hun kledingkeuzes – of dat nou op het schoolplein of op Instagram, waar de vrouwentepel nog altijd niet mag, is – is het wel nodig.

Ik geloof heilig dat dit soort sterren de nieuwe generatie een duwtje in de rug geven. Als ik de TikToks van een opstandige generatie Z bekijk, zie ik alles wat ik tien jaar geleden zelf niet durfde: jonge mensen die niet bang zijn om hun lijf aan de wereld te laten zien, of de boel nou dik, dun, met littekens, acne, grote borsten of een kleine cup is.

Dat is, nog veel meer dan een bikinifoto, pas het doorsturen waard.