Duurzamer leven? Dankzij deze kleine aanpassingen verklein je je footprint

Hét bewijs dat duurzaamheid in een klein hoekje zit.

duurzamer leven
Alyssa Heuze, Vogue Nederland mei 2021

Duurzamer leven: wie wil het tegenwoordig niet? Het kan nog al overweldigend zijn; waar moet je in godsnaam starten? Wees gerust, met een aantal kleine - en minder kleine - aanpassingen kom je al een heel eind. Volg op Instagram ook eens duurzame influencers die je voorzien van tips en tricks, voor op de dagen dat je het even niet meer weet.

Voor nu: van kledingruilen tot stoppen of minderen met vis en vlees - dít zijn de dagelijkse aanpassingen waardoor je een steentje bijdraagt aan een beter milieu.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Vervang plastic gebruiksvoorwerpen

Tandenborstels, wattenstaafjes, afwasborstels, plastic tasjes, rietjes, flosdraad, waterflesjes - de lijst aan plastic items in je huis is waarschijnlijk eindeloos. Een paar jaar geleden waren we ons nog van geen kwaad bewust, inmiddels is dat gelukkig anders. Gebruik je huidige producten totdat ze op zijn - weggooien is immers ook verspilling - en vervang ze daarna voor een duurzamere variant.

SHOP HOUTEN TANDENBORSTELS

2 Rijd elektrisch

Meer dan ooit zaten we aan huis gekluisterd en is de drang naar een eindeloze road trip groter dan ooit. En hoe doe je dat zo duurzaam mogelijk? In een elektrische bolide. De nieuwe Ford Mustang Mach-E is hét bewijs dat dat helemaal niet stoffig hoeft te zijn; integendeel. Het design is waanzinnig - en de bekleding helemaal animal free! - en je verwarmt de auto voordat je erin stapt op via een app, zodat je energie bespaart tijdens het rijden. Je roadtrip is bovendien compleet dankzij het Bang & Olufsen geluidssysteem. Kortom: de ideale wagen om herinneringen in te maken. En dat op een duurzame manier

BEKIJK DE AUTO

3 Vermijd palmolie

We schreven het al eerder: je wil liever geen palmolie in je beautyproducten - maar eigenlijk in geen een product. De palmolie productie is in een land als Indonesië een enorm probleem, omdat de bomen de grond uitputten en het regenwoud plaatsmaakt voor plantages. Palmolie zit verstopt in veel producten: van pindakaas tot vloeibare zeep en deodorant. Soms wordt het direct vermeld op de verpakking, maar het kan ook bron zijn van onder andere glycerine en glycerylcaprylaat. Kortom: een gedegen zoektocht naar palmolievrije producten is nodig om zeker te zijn dat je dit goedje niet in huis haalt.

SHOP PALMOLIEVRIJE PRODUCTEN

4 Huur je kleding

Dankzij de pandemie is de hunkering naar altijd maar nieuwe kleding afgenomen en heeft de tweedehandsmarkt een flinke boost gekregen. Heb je weer een feestje in het verschiet of wil je op je eerste kantoordag een flitsende vertoning zijn? Voordat je aan het shoppen slaat, zijn er verschillende - duurzamere - opties, zoals kledingverhuur. Bij The Collectives hebben ze alles wat je modehart begeert: van de meest spraakmakende designertassen tot klassieke trenchcoats.

BEGIN MET HUREN

5 Auto delen in plaats van kopen
mini cooper
Mini Nederland

Met dank aan de MINI Sharing Service wordt autorijden wel héél voordeling én milieubewust. Als eigenaar van een MINI kan je namelijk via een app jouw auto delen met familie en vrienden, zodat er optimaal gebruik van wordt gemaakt en niet iedereen een stilstaande auto in bezit heeft. De geïntegreerde, gedeelde agenda maakt het gemakkelijk om boekingen in realtime te beheren en toegang te bieden tot de gewenste auto. Easy does it.

ONTDEK DE SERVICE

6 Ga voor shampoo- en conditionerbars

Niet alleen je shampoo en conditioner bevatten ongevraagd plastic, ook je face cleanser en body wash. Daarom is het een verstandige keuze om deze producten te vervangen voor een niet-vloeibare variant. Gelukkig zijn shampoo-bars erg in opkomst en worden ze inmiddels door verschillende merken verkocht. Ethique is een van Vogue's favorieten. Niks mis met een ouderwets stuk zeep.

SHOP ETHIQUE

7 Zien: Nella Ngingo's natuurlijke skincare routine voor een model glow
8 Oceaanvriendelijke zonnebrand

Een goede zonnebrand is onmisbaar, dat weten we inmiddels. Wat helaas minder bekend is, is dat de gemiddelde zonnebrand schadelijk is voor de oceaan. Jezelf lekker insmeren voordat je het water ingaat krijgt hierdoor een nare bijsmaak. Maar weer gerust: je kán het goed doen, door producten te kopen die geen oxybenzone en octinoxaat bevatten. Op plekken als Hawaii, Britse Maagdeneilanden en Bonaire zijn zonnebrandcrèmes met deze stoffen al verboden, omdat ze het koraal aantasten.

SHOP NAÏF

9 Stop of minder met vis (en vlees) eten

Wie de Netflix-documentaire Seaspiracy heeft gekeken, weet het: er is geen vis op aarde die duurzaam gevangen wordt, wat het verpakkingslabel ook beweerd. Voor elke vis die je eet worden bovendien veel andere zeedieren - en soms zelfs mensen - onnodig gedood. Daarnaast kan je plastic minderen wat je wil, het overgrote deel van het plastic dat rondzwerft in de oceaan is afkomstig van afgedankte visnetten. Een must-see, als je het ons vraagt.

10 Ga voedselverspilling tegen

Voedselverspilling is een serieus probleem; in 2019 verspilden we in Nederland gemiddeld per persoon 34 kilo voedsel per jaar (!). Het kan soms moeilijk zijn om de juiste hoeveelheden aan ingrediënten te kopen, simpelweg omdat verpakkingen vaak groot zijn. Een maaltijdbox zoals die van HelloFresh vormt hierbij de oplossing én scheelt bovendien tijd en stress in de supermarkt. Ideaal voor wie van koken houdt, maar ook graag om het milieu denkt.

BESTEL HELLOFRESH

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Sustainability