Recepten voor de noodle-verslaafde: ramen en instant noodles

Maak deze recepten van Vogue's foodblogger Yokaw voor de lekkerste ramen en instant noodles.

recepten-noodles
Yo-kaw Pat

Instant noodles worden in Japan bejubeld als de beste nationale uitvinding van de 20e eeuw. De uitvinder van de instant noodles was Momofuku Ando en met zijn flash fried noodles, probeerde hij een goedkope en democratische oplossing te vinden om na de oorlog de hongerige Japanse bevolking te voeden. Eerst kwamen de instant noodles, vervolgens kwamen de cup noodles en zijn allerlaatste uitvinding waren instant noodles die de zwaartekracht trotseerden en door de Japanse astronauten in de ruimte gegeten konden worden.

Yo-kaw Pat

Instant noodles zijn gebaseerd op Japanse ramen, die het weer overgenomen hebben van de Chinezen en om een lang verhaal kort te maken, gaat deze hele cult, mede populair gemaakt door de ramen western film Tampopo, gewoon om noodles met soep en zit de verfijning van dit ogenschijnlijke simpele gerecht in het soort bouillon, de kwaliteit van de noodles en de verschillende combinaties aan toppings. In tegenstelling tot New York en Londen begint de bescheiden ramen, buiten de otaku gemeenschap ook langzaam in Amsterdam aan populariteit te winnen.

Ramen, instant noodles en frietjes zijn mijn soulfood, ik kan het bijna elke dag en op elk moment van de dag eten (hoewel ik na deze post, een paar dagen geen noodles meer kon zien, want ik moest al het eten op mijn foto's meteen opeten, om geen voedsel te verspillen). Als ik niet thuis creatief bezig ben met instant noodles, dan ben ik veel te vaak te vinden in mijn favoriete ramen tent Ramen-Ya, midden op de Wallen, waar sinds 1,5 jaar chef Marco Tam en zijn zus Angelique met veel liefde ramen in zijn meest traditionele (Japanse) vorm serveren met als grootste trots de Hakata ramen, die wordt geserveerd met een prachtig romige en witte bouillon, stevige noodles en een perfect gekookt eitje met een glanzende vloeibare dooier. Hun vaste Japanse klanten vertellen hen na afloop blij dat zij zich tijdens het eten van hun ramen weer even thuis wanen.

Yo-kaw Pat

Na een succesvolle carrière in de financiële sector te hebben opgegeven, is Marco naar Japan gegaan om de kunst van het ramen maken te leren nabij Osaka. Als souveniertje nam hij een 600kg wegende noodle-machine mee, waarmee hij dagelijks zijn noodles vers volgens traditioneel recept maakt.

Zijn favoriete instant ramen is met kip smaal van Nissin, het aller eerste kindje van Momofuku Ando. Als kind experimenteerde Marco al volop met bijvoorbeeld knakworstjes als topping. Tegenwoordig maakt hij in tegenstelling tot veel andere restaurants zijn eigen sauzen als topping, zoals de rokerige Maju (zwarte knoflookolie) en mengt hij zijn eigen Miso pasta's, wat normaal gesproken bijna altijd uit een pakje komt, om de harmonie van subtiele smaken in zijn ramen te kunnen bewaren.

Yo-kaw Pat

Voor deze foodpost was ik geïnspireerd door de meest bizarre instant noodle gerechten die er online te vinden zijn, van hamburgers, donuts en taco's tot de cheese ramen van de Koreaanse chef Roy Choi, die ik met Shin Ramyun maak en een betere versie van een Mac'n Cheese is. Marco houdt zelf meer van traditionele smaken, maar doet soms wat Japanse curry door zijn instant noodles of een scheutje sesamolie en azijn om de noodles beter op smaak te brengen. Hoe graag ik de gekke instant noodle cultuur ook omarm, ik kan het niet erg aanraden om veel instant noodles te eten, omdat deze boordevol smaakversterkers zitten en met palmolie bereid zijn. Ik voeg zelf zeewier, visballetjes, paddenstoelen, kombu en verse lente-ui toe aan mijn instant noodles, om mezelf wijs te maken dat ik bijna een gezonde maaltijd eet. Bij de Laksa-variant zitten geen toegevoegde conserveringsmiddelen en smaakversterkers (wel palmolie). Deze eet ik graag met verse koriander en taugé.

Yo-kaw Pat

Voor de gezonde real deal kan ik iedereen aanraden om gewoon naar Ramen-Ya te gaan, waar de krakend heldere bouillons dagelijks 7 tot 10 uur staan te pruttelen om de met zorg uitgekozen beenderen en groentes aan hun smaken te onttrekken en waar de huisgemaakte noodles stevig zijn, zoals men ze in Japan eet en waar je de populaire Maju aan je soep kunt toevoegen voor een extra rokerige smaak. Aan het einde van de film Tampopo heeft het hoofdpersonage eindelijk de perfecte ramen leren maken en krijgt zij het grootste compliment van iedereen, door hun kom tot op de laatste druppel te ledigen. Bij Ramen Ya heb ik nog nooit mijn soep laten staan!

Yo-kaw Pat

Ingrediënten voor de noodle verslaafde:

 • Overall: Schueller de Waal
 • Porseleinen kommen: Tokyo design studio

  Ingrediënten voor een instant curry ramen:

  • 1/4 blokje Japanse curry
  • 1 pakje Nissin Chicken instant noodles
  • 1/2 lente ui, in ringetjes gesneden
  • water
  • 1 bospeen, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • geroosterde sesamzaadjes
  • 1 gekookt eitje

   Bereiding:

   1. Doe wat koud water in de pan en breng aan de kook met de wortel en bouillon.
   2. Voeg de noodles toe en kook voor maximaal 1 minuut, anders worden ze te zacht.
   3. Los de curry op naar smaak in de soep en zet je vuur uit.
   4. Garneer met een ei, wortel, lente-ui en wat sesam.
    Yo-kaw Pat

    Ingrediënten voor een cheese ramen (naar het recept van Roy Choi):

    • 1 Shin Ram yun
    • 1 ei
    • 1/2 theelepel boter
    • 2 plakjes kaas (ik heb cheddar genomen)
    • geroosterde sesam zaadjes
    • het groene gedeelte van een lente-ui, in ringetjes gesneden

     Bereiding:

     1. Breng water aan de kook en voeg de noodles toe en kook voor 2 minuten, doe vervolgens de bouillon erbij.
     2. Na nog eens 3 minuten, breek het ei in de soep, zonder te roeren in plaats daarvan vouw je de noodles voorzichtig over het ei, zodat deze ongeveer 3 minuten kan pocheren.
     3. Zet je vuur uit en giet voorzichtig je ramen in een kom met het ei.
     4. Voeg de boter, kaas, sesam toe en roer voorzichtig. Garneer met wat lente ui.

      Volg Yo-kaw op Instagram.

      Ramen-Ya
      Oudezijds Voorburgwal 236
      1012 GK Amsterdam
      Tel: +31 20 210 30 33
      Email: info@ramen-ya.nl
      Website: www.ramen-ya.nl
      Dagelijks geopend van 12:00-22:00

      This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
      Advertentie - Lees hieronder verder
      Meer van Recepten