Zomerrecept: bonen met romige misoboter, voordat hier een tekort van ontstaat

Foodblogger Yo-kaw Pat deelt een recept met misoboter ter voorbereiding op de effecten van global warming.

zomerrecept-bonen-misoboter
Yo-kaw Pat

Soms denkt de oppervlakkige ik met dit zonnige weer: lang zo slecht nog niet, die global warming. Maar dan slaat de paniek toe als ik alle verdorde struiken en grasvelden zie, waardoor ik ook geen idyllische foto’s meer van konijn Opa kan maken, die vrolijk aan het spelen is in de kale natuur.

Global warming

Advertentie - Lees hieronder verder

Doet mij meteen denken aan alle nieuwsberichten eind vorig jaar, toen Frankrijk met een heus botertekort te kampen had. Eén van de oorzaken voor het tekort waren lange aanhoudende regenbuien in 2016, waardoor de kwaliteit van het voer niet zo goed was en de koeien daardoor minder melk aanmaakten in 2017. Wat zal deze aanhoudende droogte dan wereldwijd betekenen voor de oogsten van volgend jaar (stel je aan het einde van deze zin een paniek emoji voor)? Gaat de prijs van boter nog verder omhoog? Zal de prijs voor cosmetica en parfum ingrediënten omhoog gaan? Kunnen we dan alleen nog maar bonen eten, omdat bonenplanten goed kunnen groeien op arme grond en deze zelfs vruchtbaarder maken door stikstof uit de lucht te halen en deze toe te voegen aan de grond voor andere planten?

Yo-kaw Pat

Om mezelf alvast op een ramp in 2019 voor te bereiden, heb ik deze week een recept gemaakt met heel veel roomboter, om er nog uitgebreid van te genieten nu het nog overal verkrijgbaar is. Het andere ingrediënt is een mix van kleurrijke bonen, die een verassende warme unami smaak krijgt door de misoboter. Misoboter gaat samen met veel soorten groentes, dus vervang de bonen in dit recept bijvoorbeeld ook eens met haricot verts, sugar snaps of sperziebonen. Een andere toepassing voor misoboter is met gegrilde kip, vis (bijvoorbeeld makreel) of een gekookt eitje, maar gesmolten over een warme maïskolf is wel een van mijn favoriete combinaties.

Advertentie - Lees hieronder verder

Ingrediënten om nog van overdaad te genieten:

Glazen Fracture coasters: Aetelier via Love Aesthetics
Luchtje: Laboratorio Olfattivo in Need_U

Yo-kaw Pat

Misoboter met aardappel puree

Ingrediënten voor bonen met miso boter op een bedje van aardappel puree:

  • 1 kopje gedopte verse bonen, zoals kappucijners, barlotti- en tuinbonen
  • 50 gram roomboter (op kamer temperatuur)
  • 15 gram misopasta (wit of bruin)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ui, versnipperd
  • ½ prei, in ringetjes gesneden
  • 2 kruimige aardappels, gekookt in zout water en in blokjes gesneden
  • Klontje roomboter
  • Zonnebloemolie
  • Zout
  • Mirin
  • (optioneel) Radijs of erwten spruiten om mee te garneren

    Bereiding:

    1. Meng de zachte boter met de misopasta en verplaats in een schaaltje naar de ijskast.
    2. Stoom de barlotti bonen en kappucijners gaar.
    3. Dubbel dop ondertussen de tuinbonen, je kunt ze ook enkel gedopt mee stomen met de bonen, maar de kleuren van het gerecht zullen dan minder sprekend zijn.
    4. Zet de tuinbonen en kappucijners en barlotti bonen apart.
    5. Verwarm een pan op medium vuur en voeg een scheut zonnebloem olie toe.
    6. Voeg de uien toe en bak enkele minuten zacht.
    7. Voeg alle bonen, wat zout en een scheutje mirin toe en knijp de knoflook uit.
    8. Bak enkele minuten in de pan en zet je vuur uit. Smelt een lepel miso boter mee en zet apart.
    9. Verwarm een klontje boter in een pan en bak de prei zacht.
    10. Voeg de aardappelen toe met een beetje zout en bak kort goudbruin.
    11. Verplaats naar een schaal, met 2 eetlepels water en pureer met een staafmixer.
    12. Plaats de aardappel puree in een vormpje in het midden van een bord en decoreer met de bonen en eventueel wat spruiten. Serveer direct.

      Volg Yo-kaw op Instagram.

      Advertentie - Lees hieronder verder
      Meer van Recepten