Gezond en duurzaam eten bij Brasserie2050 tijdens Lowlands

Vogue's foodie Yokaw Pat vertelt je hoe je gezond én duurzaam eet tijdens Lowlands.

gezond-duurzaam-eten-lowlands
Yokaw Pat

In 2050 zullen we met 10 miljard mensen zijn, dat is ongeveer 2,5 miljard meer dan nu. Even ter vergelijking: in 1950 waren er ongeveer 2,6 miljard mensen op deze aardbol. Dus zo ontzettend snel groeit de wereldbevolking.

Brasserie2050

10 miljard mensen betekent ook dat er dagelijks 10 miljard mensen gevoed moeten worden. Om dat te kunnen bijbenen heeft de food line-up tijdens Lowlands festival in Biddinghuizen Brasserie2050 voor komende 3 jaar geopend, waar traditionele gerechten met toekomstbestendige ingrediënten bereid worden. Denk aan planktonboter, brood van aardappelschillen en de meest milieu- en diervriendelijke eieren van Kipster.

Yokaw Pat

Op donderdagavond mocht ik aanwezig zijn bij de feestelijke opening van de Brasserie en de gerechten op de kaart proberen. Elk gerecht is gebaseerd op een voedsel vraagstuk en wordt geserveerd met een kaartje waar het probleem wordt uitgelegd, plus hoeveel procent je van je dagelijks toegestane CO2-uitstoot hebt gebruikt door dit gerecht te eten. De salade niçoise is bijvoorbeeld gemaakt met alleen lokale ingrediënten, maar de vraag die bij dit gerecht gesteld wordt is of lokaal per sé duurzamer is. Chef Samuel Levie lichtte toe dat niet alleen kilometers meetellen bij duurzaamheid, maar ook de manier waarop iets verbouwd is. Zo kosten kasgroentes bijvoorbeeld veel water en energie om te verbouwen, waardoor transport vanuit het buitenland van dezelfde groentes duurzamer kan blijken.

Yokaw Pat

Crème brûlée

Janine Vos van de Rabobank vertelde mij zelfs dat voor het verbouwen van slechts één amandel wel 15 liter water nodig is. Erg shocking, want in mijn hoofd zag ik al mijn baksels met amandelmeel voorbijkomen, waar ik zo trots mee heb rond geparadeerd om de glutenvrije boodschap te verkondigen.

Yokaw Pat

Een verassende favoriet gerecht op de kaart voor mij was de crème brûlée, waar ik uit beleefdheid een hapje van probeerde, want ik ben nooit echt een toetjesfan geweest. Maar dit schaaltje bleef ik tot mijn verbazing tot op de bodem doorlepelen. De crème brûlée is gemaakt met melk van koeien uit Erf1 in Kampen, die bijna het hele jaar door buiten kunnen grazen en daardoor niet alleen gras, maar ook veel kruiden en bloemen eten, wat je vervolgens kunt proeven in de melk. Denk bij dit toetje aan de romigste melk onder een flinterdun knisperend laagje suiker, waar heel subtiel bij elke hap de smaken en geuren van de weide in verweven zitten.

Yokaw Pat

Na het toetje mochten wij de high-tech boerenschuur verlaten, met muren van roze LED kweeklampen die de verticale tuinen bijschenen, om een dansje te wagen in de Silent Disco. Ik verdwaalde zoals altijd en eindigde tussen de eerste enthousiaste festivalgangers die allemaal al volledig van het padje waren. Ik kreeg behoorlijke spijt dat ik niet eerder op de avond alle gratis wijn en cava naar binnen getankt had in plaats van de verstandige glazen duurzaam kraanwater. Gelukkig waren er XL glazen gin-tonic te verkrijgen en mocht je na 22.00 uur ’s avonds met je brakke hoofd trek hebben in een vette hap, probeer dan eens de plantaardige Karma Shoarma bij de Brasserie. Misschien wel het meest bevredigende festivalvoer ooit gemaakt!

Volg Yokaw op Instagram.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Recepten