Deze Franse fashionweek chef gelooft in 'gezond comfort food' en deelt haar ultieme kerstrecept

Maak kennis met KEÏLI.

franse-chef-ultieme-kerstrecept
KEÏLI / Nicolas Mingalon

Het is weer de tijd van het jaar voor samenzijn met familie en je allerbeste vrienden. Wil je ze dit jaar eens iets heel anders voorschotelen? Klassiek Frans, maar met een twist? Wellicht iets wat alvast je 'goede voornemen' voor een gezonder 2018 eer aandoet? Welnu, maak kennis met de jonge Franse chef Caleigh Elizabeth (a.k.a. KEÏLI) die tijdens Paris Fashion Week de menu's samenstelt voor onder meer Lacoste, Givenchy, STEE, Acne en Brama. 'We deden ook de catering voor de Chloé afterparty dit jaar, waar Solange optrad in een waanzinnige ruimte,' vertelt Caleigh: 'Daarvoor hadden we 300 met chocolade overgoten banana popsicles bereidt met rozenblaadjes. Je kunt je voorstellen wat een succes die popsicles waren toen ze eenmaal mee de dansvloer opgingen!'

Advertentie - Lees hieronder verder

Healthy comfort food

Terwijl je zou denken dat de Fransen niet zonder hun roomboter croissant en pain au chocolat kunnen (ze zijn er in de keuken immers heer en meester in), is er ook daar in het zuiden een opmars en hang naar 'voeding als medicijn.' Wat deze chefkok daarbij wel koestert vanuit haar cultuur: 'Hier, in Parijs, wordt echt de tijd genomen om goed te eten.' Caleigh is momenteel ook zeer geïnspireerd door haar reizen tijdens de zomermaanden in Canada, Montana en Griekenland, zo vertelt ze Vogue Nederland. 'Het is een spannende mix van gezond en organic comfort food met veel groenten, fruit, pickles, granen, kruiden en citrus. Ik bedenk graag gerechten die mensen herkennen, die herinneringen oproepen en misschien zelfs emotie, en verras ze dan als het kan met onverwachte combinaties.' Zie hier haar ultieme kerstrecept – heerlijk comfort food, zonder je er later schuldig (of opgezwollen in je petite feestjurk) over te voelen.

Gezond recept voor de feestdagen van KEÏLI

'Een van mijn favoriete recepten voor de holidays zijn geroosterde en met azijn besprenkelde bietjes met een verkoelende yoghurtdressing, een beetje limoen en heel veel verse kruiden! Dit wil je echt proberen. Ik zou zeggen: enjoy!'

Ingrediënten

  • 6 kleine bietjes
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 preien, grof gesneden
  • 3 sjalotjes, gepeld en in de lengte gesneden
  • 125 gr. yoghurt
  • 1 limoen
  • 1 handvol dille
  • 25 gr. pistachenoten
  • zeezout en zwarte peper
  • extra toppings: zwarte radijs, granaatappelpitjes, verse kruiden
    Advertentie - Lees hieronder verder

    Bereiding

    Verwarm de oven voor op 180°C. Breng de bietjes op smaak met 2 eetlepels azijn en olijfolie, zout en peper. Bedek met aliminiumfolie en bak in 45 minuten gaar tot ze zacht zijn.Warm de 2 overgebleven eetlepels olijfolie op in een pannetje. Voeg de grof gehakte preien en sjalotjes en een mespuntje zout en peper toe. Sauteer tot het goudbruin is, zo 3 á 4 minuten tot de sjalotjes bleekroze worden. Voeg in een kommetje de yoghurt en het limoensap toe. Mix het tot een geheel. Snijd de dille en plaats in een kleine kom. Hak de pistachenoten fijn.Nu is het tijd om je bord op te maken! Met behulp van de achterkant van een lepel spreid je de yoghurt uit over het midden van je bord. Plaats de warm geroosterde bietjes erbovenop. Voeg de gesauteerde preien en sjalotjes toe. Verspreid de groenten met verse dille en de pistachenoten. Je kunt nu verschillende optionele toppings zoals zwarte radijs, granaatappelpitjes of andere verse kruiden toevoegen. Voeg nog wat olijfolie toe en wat zeezout, et voilá! Dinner is served.

    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Kerst