Plantaardige tempura courgettebloemen met notenvulling en een frisse shiso-meloensaus

Yokaw deelt haar geheime recept.

Tempura courgette bloemen
Yokaw

Het eten van vlees kun je zielig vinden voor de dieren, maar het is ook niet erg duurzaam volgens documentaires zoals Cowspiracy. Steeds meer mensen om mij heen kiezen hierdoor voor een plantaardig bestaan. Als moeder van 3 plantaardige konijnen kinderen eet ik zelf zeer weinig zuivel en al jaren geen vlees. Ik word zelfs regelmatig lachend aangekeken als ik vertel dat mijn konijnen kinderen inmiddels zo verwend zijn, dat zij groentes en kruiden preferen die van de biologische Noordermarkt komen. Erg prijzig, maar wel tevreden konijnen kinderen en voor mij een schoner geweten vanwege de vaak biodynamische herkomst.

Advertentie - Lees hieronder verder
Yokaw

Ontwerpster Stella McCartney is al jaren pioneer in duurzame mode. Zij heeft als luxe merk nooit gebruik gemaakt van bont of dierlijk leer, maar juist alleen vegetarisch diervriendelijk leer. Stella McCartney investeert en stimuleert in een circulair systeem waar er geen grondstoffen verloren gaan, maar zoveel mogelijk opnieuw gebruikt worden, waardoor je zero waste creëert. Op dit moment is het merk zelfs aan het experimenteren met in laboratorium gekweekt dierlijk leer. Dichterbij bij huis is Nederlands model Teunie Pleunissen een diervriendelijk tassenmerk begonnen, om met haar plantaardige levensstijl niet in te hoeven leveren op stijl. De tassen zijn gemaakt van vegan leer, met minimalistische gouden of zilveren hardware. Ze zijn ook nog eens een stuk vriendelijker voor je bankrekening dan de aanschaf van een Falabella tas. Om dit soort wereld verbeterende initiatieven te steunen heb ik deze week feestelijke courgettebloemen gemaakt, met een honingzoete meloensaus van de laatste meloenen van dit seizoen.

Yokaw
Advertentie - Lees hieronder verder

Gevulde courgette bloemen in een frisse meloen saus met shisoblad

Ingrediënten:

  • ½ pakje kokosmelk
  • ¼ cantaloupe meloen, in blokjes gesneden
  • 1 theelepel honing
  • Xanthaangom, 1/8 theelepel
  • 1 shiso blad, in dunne reepjes gesneden (vervang evt. met munt)
  • 4 courgette bloemen
  • Ijskoud Tempura beslag, volgens instructies gemaakt
  • Frituur olie (bijvoorbeeld kokosolie)
  • 20theelepels (zwarte) sesam zaadjes
  • 3 eetlepels witte amandelen
  • 10 hazelnoten
  • 2 eetlepels gedroogde kokos snippers
  • 1 theelepel kokosolie
  • ½ eetlepel Suiker
  • Zout
  • Handvol erwten spruiten, gewassen
    Yokaw

    Bereiding:

    1. Doe de meloen in een kom met de kokosmelk, honing en Xanthaan gom en pureer tot een romige saus. Voeg meer of minder honing toe afhankelijk van de zoetheid van je meloen. Je kunt de honing ook weglaten.

    2. Roer de shiso erdoor en plaats in de ijskast.

    3. Rooster alle noten kort in een pan en verplaats naar een keukenmachine.

    4. Doe de suiker, kokossnippers, een snufje zout en een paar druppels kokosmelk erbij en maal tot een grove pasta.

    5. Verwarm de frituurpan.

    6. Vul de courgettebloemen met de notenpasta en draai dicht, haal ze licht door je ijskoude tempura beslag heen.

    7. Frituur kort goudbruin en laat uitlekken op een papiertje.

    8. Doe de meloensaus op een bord met de courgettebloemen.

    9. Garneer met wat sesam, shiso en doperwten spruiten.

    Volg Yo-Kaw op instagram via: www.instagram.com/yokaw

    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Recepten