Dieppaarse rode kool met pastinaakpuree en gekleurde sperziebonen

Een smakelijk recept dat barst van kleur.

recept-rode-kool-pastinaak-sperziebonen
Yokaw Pat

Het proeven van een gerecht begint bij de ogen. Hoe feller de kleuren op je bord zijn, hoe meer smaak alles lijkt te hebben. Als twee glazen met precies hetzelfde sap geserveerd zouden worden, en één sap daarvan is feller van kleur, dan zal bijna iedereen van mening zijn dat die zoeter smaakt. Ik heb al van kinds af aan de gewoonte om alleen de fel gekleurdste stukken fruit te eten. Als er bruine vlekken op zitten, laat ik ze staan of eet ik met een enorme boog om het bruin heen.

Advertentie - Lees hieronder verder

Kleur is fundamenteel voor mijn perceptie van de wereld. Ik houd van heldere, verzadigde kleuren. Met de bruine nuances van een Rembrandt zou ik niets kunnen, terwijl het bruin dat hij gebruikt juist een mengeling is van heel veel kleuren verf. Wat is kleur eigenlijk? Verschillende kleuren ontstaan doordat een deel van het licht geabsorbeerd wordt door een oppervlak en wij alleen de weerkaatsing daarvan waarnemen. Hoe helderder en puurder de kleur, hoe meer licht er wordt weerkaatst en hoe feller de kleur. Kleur is dus licht en ik houd van licht, want bijna alles in mijn huis is wit, inclusief Megatron het konijn. Megatron is ook de gekste van mijn konijnen, dus dat maakt mij met mijn obsessie voor licht en kleur waarschijnlijk ook een gekkie.

Yokaw Pat

Kunstenaar James Turrel werkt met licht en ruimtes. Met zijn kunstwerken wil hij ons laten zien dat de realiteit onze eigen creatie is. Met zijn werken betrekt hij buiten met binnen, door de lucht op verschillende tijdstippen te laten zien in verschillende kleuren. Het doel hiervan is om ons te doen beseffen dat wij zelf de kleuren kunnen creëren die wij zien en daardoor onze eigen realiteit maken.

Dit weekend kon ik op de markt de rode (paarse) kool en de dieppaarse en gele sperziebonen niet weerstaan. Toen ik eenmaal thuis was, had ik nog geen flauw idee wat ik ermee zou maken, maar ik wist wel zeker dat met zulke intense kleuren het gerecht bijzonder goed zou smaken!

Advertentie - Lees hieronder verder

Ingrediënten voor licht

Zilveren sieraden: Monocrafft

Yokaw Pat

Ingrediënten voor rode kool met pastinaak puree en sperziebonen

  • 2 pastinaken, geschild en grof gesneden
  • Olijfolie
  • Roze peper
  • 2 cups rode kool, dun gesneden
  • 1 rode ui, in ringetjes gesneden
  • 1 grote teen knoflook, geplet
  • 1 eetlepel amarenen kersen met siroop, fijn gesneden
  • 1 laurier blad
  • 1/8 cup rode wijn of port
  • 1 kamperfoelie
  • 5 jeneverbessen
  • 1 kaneelstok
  • Verjus
  • Peper en zout
  • 200 gram sperziebonen, kort geblancheerd in zout water
  • ½ bakje kastanje champignons, in plakjes gesneden
  • 1 teen knoflook
  • Boter

    Bereiding:

    1. Stoom de pastinaken zacht en pureer met een staafmixer.
    2. Meng met zout, roze peper, olijfolie, boter en verjus naar smaak.
    3. Fruit de rode ui in een pan met olijfolie.
    4. Zet je vuur lager en voeg de rode kool toe, met de wijn, kaneelstok, kersen met siroop, knoflook, laurierblad, kamperfoelie en jeneverbessen.
    5. Roer alles goed door elkaar en laat 15-20 minuten met de deksel op de pan stoven. Vergeet niet af en toe door de pan te roeren om aanbakken te voorkomen. Voeg wat water toe als het vocht te snel verdampt.
    6. Zet je vuur uit en laat nog 10 minuten rusten met de deksel op de pan. Breng op smaak met peper, zout en verjus.
    7. Verwarm een koekenpan op het vuur en smelt een klontje boter. Bak de kastanje champignons en knijp de knoflook erbij uit. Breng op smaak met peper en zout.
    8. Maak je bord op met de pastinaak puree, sperziebonen, rode kool en kastanje champignons. Besprenkel met nog een beetje verjus en roze peper. Optioneel kun je nog wat kort geroosterde pompoenpitten toevoegen.
    9. Serveer direct.

      Volg Yokaw op Instagram.

      Advertentie - Lees hieronder verder
      Meer van Recepten