Aardappelstoemp met zeekraal, lamsoor en lente ui, geïnspireerd door een Piepershow

Vogue's Yokaw ging naar het Piepershow Pop-up restaurant en deelt haar "pieper"-recept.

foodblog-aardappel-zeekraal-recept
Yokaw Pat

Nog steeds een van de populairste groentes in Nederland is de aardappel. Toch zit de aardappel in een kleine dip, want jongeren kiezen thuis steeds meer voor pasta of rijst. Vandaar dat Food Cabinet met de Nederlandse Aardappel Organisatie de twee innovative chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer (restaurants Guts & Glory, Breda, Maris Piper) inschakelde om drie haute cuisine-gangen te creëren in het heuse Piepershow Pop-up restaurant. De Piepershow is gevestigd op de Wallen, recht tegenover mijn huis in een peeskamer, met plek voor één persoon. Door een luikje kreeg ik in tien minuten drie fantastische gerechten geserveerd, door de allerliefste chef Guillaume de Beer (wiens knuffelgehalte net zo hoog is als die van een teddybeer).

De gerechten waren alle drie erg bevredigend en tegelijk verrassend, maar favoriet was toch wel de "stoemp" met noordzeekrab en xo-saus. Stoemp is een typisch Brussels gerecht dat grover in stukken is geprakt dan een puree en wordt vervolgens smeuïg gemaakt met melk en boter. Bijna vergelijkbaar met een stamppot, alleen ligt de verhouding aardappel/groente meer gelijk. Comfort food, noemde Guillaume het. En dat was het zeker!

Yokaw Pat

Thuis heb ik de stoemp na proberen te maken, alleen heb ik de zoete krab vervangen met bruine boter, want eerlijk gezegd durf ik geen levende krab in een pan met kokend water te gooien. Voor stoemp gebruiken Belgen graag de aardappel "Bintje". Ik heb een vastere aardappel getest, de "Opperdoezer", om te kijken of de textuur grover zou blijven.

De Piepershow is er helaas niet meer, maar ik heb hier wel het originele recept voor de Stoemp van de chefs voor jullie #powertothepieper

Ingrediënten voor stoemp van gepofte aardappel met ragout van krab en xo-saus

 • 4 flinke aardappels
 • Vlees van 1 noordzeekrab of 4 flinke scharen
 • ½ el xo-saus
 • 1 lente ui, fijngesneden
 • 2 el gezouten boter
 • 150ml karnemelk
 • 100g zeekraal, fijngesneden
 • 100g lamsoren, fijn gesneden
  Yokaw Pat

  Bereiding

  1. Pak de aardappels met een ¼ teentje knoflook en zeezout in met aluminiumfolie. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pof de aardappelen 50 minuten tot ze gaar zijn.
  2. Breng een pan met flink wat zeezout aan de kook en doe de noordzeekrab hierin. Doe het vuur uit, maar laat de krab gedurende 10 minuten in de pan met het water. Haal het vlees uit de krab of uit de krabscharen (tik open met een stenen vijzel). Meng het krabvlees met de xo-saus en de lente ui.
  3. Pel de aardappels, prak ze grof en meng met de gezouten boter, karnemelk, fijngesneden zeekraak en lamsoor. Serveer een ruime lepel stoemp op een plat bord. Maak een kuiltje en schep wat van het krabvlees erop.

    Eet smakelijk!

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Recepten