Christmas light of overvloedig? Chef Charlotte Collard deelt haar twee Kerstrecepten én decoratietips

Met chantarellen als Charlotte's favoriete ingrediënt.

image
Charlotte Collard

Charlotte Collard, van het nieuwe platform In The Kitchen, deelt met Vogue een licht, gezond kerstrecept en eentje die rijk en overvloedig is. Naast haar persoonlijke decoratietips voor je tafel – iets waar Michelle Obama een geduchte concurrente mee krijgt die het Witte Huis dit jaar ook prachtig decoreerde voor de feestdagen. De Belgisch-Colombiaanse techie en autodidactisch chef springt al snel in het oog met haar elegant-nonchalante uitstraling, waardoor je haar op straat zo zou aanzien voor een Parisienne. Al heeft de geboren Brusselse veel meer in haar mars. Zo reisde ze sinds haar 16e de hele wereld over als model en stond voor de lens van fotografen zoals Arthur Elgort, Jean Baptiste Mondino en Michel Comte. Op latere leeftijd ontpopte ze zich tot tech entrepreneur, waarvoor ze ook werkte aan een tv-show en interview met CNN in samenwerking met Net-A-Porter.

Advertentie - Lees hieronder verder

In haar nieuwste avontuur bevindt ze zich op het snijvlak van stijl en eten: 'Het begon als een project voor mijzelf toen ik een jaar geleden een adempauze nam. Ik kwam toen uit bij mijn grote liefde: koken. Al kon ik mijn affiniteit met mode niet loslaten, en al snel ontdekte ik dat er in feitte twee werelden zijn waarin smaak regeert: die van eten en die van mode. Daar wilde ik mee verder.' Kruisbestuiving is aan Charlotte Collard wel besteed, en hier geeft ze altijd haar eigen finesse aan. Het is verfrissend om Charlotte Collard te zien ontbijten met tiramisu, zich gulzig over te geven aan een bord pasta en haar Amerikaans-Zweedse (een mix van het klassieke recept) cinnamon rolls doen simpelweg watertanden. Ze maakt ook vederlichte gerechten; als tegengewicht voor wat zwaardere maaltijden zoals botersla met spruitjes, radijs en kikkererwten. Aan Vogue Nederland geeft ze haar favoriete kerstrecepten, waarbij ze de keuze aan jou laat: kies je voor een overvloedig kerstmaal of Christmas light om niet meteen al je kruit te verschieten?

Advertentie - Lees hieronder verder

Wat is een leuk voorbeeld van hoe je food en fashion combineert die je in je dagelijks leven kunt toepassen?
'Er zijn zoveel manieren waarop mode en eten samen kunnen komen. De wijze waar ik voor kies is: cooking well dressed. De gemakkelijkste weg zou zijn om een Chanel tas in een chocoladecake te verwerken, maar dat vind ik niet zo subtiel. Iets wat fun is: de #charlottecollardTheLobsterChallenge. Probeer kreeft te eten met je mooiste look aan, alleen handen (geen bestek) zijn toegestaan en maak heel veel foto's terwijl je de kreeft verslindt. Dat levert veel geestige, kleurrijke plaatjes op.'

Heb je als model zelf weleens geworsteld met je voedingspatroon?
'Natuurlijk is een eetstoornis niet voorbehouden aan het modellenbestaan. Modellenwerk is een baan en ja, je moet goed voor je lichaam zorgen en zeker, je kunt een grens overgaan, maar de meesten van ons zijn ook jong als we beginnen. Het kost tijd om je grenzen te leren kennen. Sommigen hebben misschien anorexia, maar anorexia is meer een mentale dan een fysieke ziekte. Veel modellen zijn dun, en ook dunner dan toen ik vroeger model was.' Ze vervolgt: 'Om eerlijk te zijn heb ik elk dieet uitgeprobeerd op aarde, maar geen een heeft gewerkt. Zodra je ergens over begint te stressen, en dat geldt zeker voor eten, kan het een obsessie worden. Je situatie kan dan juist verslechteren, omdat je er zwak, vermoeid of verdrietig van wordt. Als zo'n obsessie de overhand neemt, kun je je eigen slachtoffer worden. Mijn advies? Voed je lichaam en niet je gedachten. Daarmee bedoel ik, zie je lichaam los van je geest en denk erover na wat je je lichaam toestopt – zoals je je bloedeigen kind zou behandelen. Kies voor het beste en vermijd onnodig voedsel, zoals geraffineerde suikers en frisdranken.'

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder

Hoe bewaar je zelf de balans op voedingsgebied?
'Gezond eten en mijn lichaam voeden is een gewoonte geworden. Indulging? Ik doe het elke dag, maar met mate. Ik zou niet kunnen leven zonder mijn dagelijkse portie chocolade of mijn koffie met een scheutje melk. A bit every day never killed anyone. Je wil alleen niet te ver doorslaan. Juist daarom moet je frustratie willen vermijden en jezelf elke dag trakteren.'

Hoe ziet je ideale eetdag eruit?
'Ik heb op zoveel verschillende plekken geleefd en veel gereisd, dus ik heb overal favorieten. Maar als ik een 'ontbijt stad' zou moeten kiezen dan wordt het Parijs voor mijn geliefde tartine grilée, een baguette met boter, aardbeienmarmelade en café crème. Of cappuccino chiaro senza chocolate bij mijn lievelingscafé in Florence (waar ik ook heb gewoond), genaamd Giacoso. Ik zou ook voor een pasta alla marmellatta kiezen; een met abrikoosmarmelade gevulde croissant. Geweldig! Voor lunch zou ik in het vliegtuig springen naar Hotel Capri Palace voor de meest geweldige caprese salade of ik zou naar Villa Cimbrone, in Ravello, gaan voor hun spaghetti vongole. Dineren in Positano bij la Sirenuse: gegrilde octopus, verse vis op het fantastische terras met uitzicht op zee terwijl je luistert naar mandolinespelers. Ik kan nog wel even doorgaan, maar dit is een interview en geen boek.' [Lacht]

Charlotte Collard
Advertentie - Lees hieronder verder

Hoe ziet jouw Kerst en kersttafel eruit?
'Ik ben getrouwd en daarom hebben we altijd minimaal drie kerstfeestjes gepland staan. Een zal thuis zijn en daarvoor houd ik de decoratie heel simpel. Het idee is om de natuur te laten terugkomen in het tableau en het winterseizoen te vieren. Ik doe ook wat kersttakjes op tafel zodat je daadwerkelijk naar de kerstboom kijkt in plaats van dat je er met je rug naartoe zit. Kerstballen en lichtjes worden over de hele tafel gestrooid voor dat kerstgevoel, maar dan op gedeconstrueerde wijze. Het tweede kerstdiner zal net buiten Brussel plaatsvinden. We zijn dan met 27 man, maar gelukkig hoef ik dan niet in mijn eentje te koken. We hebben nog geen ideeën over de decoratie. Ik denk dat het improviseren wordt en we wat mooie natuurlijke decoratie uit de tuin halen. Daarna vieren we Kerst met de familie van mijn man en dit zal wederom een verrassing worden.'

Charlotte Collard

Charlotte's Pompoen Velouté & Gesauteerde Cantharellen

Charlotte Collard
Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder

Ingrediënten:
- 1 boterpompoen van medium grootte
- 10% van het gewicht van de boterpompoen in boter
- 3 cantharellen per persoon
- 1 teentje knoflook
- Een klein takje rozemarijn per persoon
- Zout

Recept:
- Kook de pompoen ongeveer 45 minuten tot een uur in water (het is gekookt zodra je er gemakkelijk met een groot mes doorheen kunt gaan);
- Haal de pompoen uit het water zodra deze gekookt is en snijd deze in de lengte, verwijder de zaadjes en verwijder dan het vruchtvlees en stop dit in de mixer;
- Voeg de boter toe tijdens het mixen een beetje kookvocht tot je de juiste dikte hebt bereikt voor de velouté;
- Voeg zout toe (wat meer dan gewoonlijk mag best)

Charlotte Collard

Charlotte's Slow Roasted Parelhoen met knoflook, kastanje, rozemarijn en in boter gesauteerde cantherellen

Charlotte Collard

Ingrediënten:
- 1 parelhoen;
- Ongeveer 10 kastanjes gehalveerd;
- Ongeveer 6 kleine uitjes;
- 60 gram boter;
- 3 eetlepels olijfolie;
- 5 tot 6 takjes rozemarijn;
- 250 gr. cantherellen.

Recept:
- Plaats de parelhoen op een ovenplaat (pyrex);
- Strooi de teentjes knoflook (in zijn geheel), de kastanje halfjes, de kleine uitjes (ook in zijn geheel) en de takjes rozemarijn eroverheen;
- Snijd de boter in kleine stukjes en verdeel over de parelhoen;
- Verdeel de olijfolie over de huid van parelhoen om zo wat zout toe te voegen en de olijfolie zal de buitenkant ook wat meer crunchy maken;
- Plaats 2 uur lang in de oven op 160 graden Celcius (hoe langzamer je de parelhoen roostert hoe meer deze wordt gekarameliseerd met de knoflook en uitjes). Doe tussen het roosteren door wat extra saus bovenop en rondom de parelhoen (om te voorkomen dat de kastanje etc. uitdroogt).

Voor ernaast:
- Was de cantherellen voorzichtig met koud water en laat ze drogen op nat keukenpapier;
- Doe wat boter in een kleine pan en verpulver een klein teentje knoflook;
- Kook ze tot ze al dente zijn en zet ze apart.

Advertentie - Lees hieronder verder

Zodra de parelhoen klaar is, kun je deze aansnijden en serveren op een groot bord, bekroond met de gesauteerde cantherellen.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kerst