Deze Zeeuwse oesters vormen de parels van jouw kerstdiner

Vers geraapt en gestoomd op de barbecue zijn deze 'Zeeuwse creuses' het lekkerst.

image
Yokaw Pat

Het is bijna tijd voor het kerstdiner en gelukkig zit de “R” in de maand, want December blijkt een perfecte maand te zijn om oesters te eten! Ik wil mijzelf helemaal optuigen in de mooiste parels en zal mijn outfit complementeren met een schaal oesters, die schitteren als kleine juweeltjes. Geserveerd op een glanzend bedje van donkergroen zeewier. Instagram likes gegarandeerd!

Advertentie - Lees hieronder verder
Yokaw Pat

Oesters rapen

Voordat deze oester fangirl zich verder in deze wondere ziltige wereld gaat begeven, krijg ik eerst een aantal tips van meester-kok Michel Lambermon. We gaan samen op oester avontuur bij de Oesterij in Zeeland. Wist je dat je in Zeeland tot wel 10 kilo per persoon aan oesters mag rapen? Michel legt mij uit dat Zeeuwse creuses - een oestersoort - rond worden afgeslepen door de stroming van het water en daardoor een rond buikje hebben. Kies daarom tijdens het rapen voor ronde diepe oesters. Terwijl ik met regenlaarzen half in de zee sta, zie ik het al voor me: op tweede Kerstdag met vrienden de drukke stad ontsnappen en samen oesters rechtstreeks uit de zee te eten. Mijn favoriete oesters hebben een licht rokerige smaak van de barbecue. Michel raadt me aan om de oesters kort te stomen op een bedje van Zeewier in een Big Green Egg, zogezegd een barbecue 2.0. Een keuken must-have voor elke foodie, chef of alfa-man. Het keramiek is gebaseerd op materialen ontwikkeld voor Nasa en door het ei-vormige deksel kun je er hele hoge temperaturen mee bereiken, maar ook juist hele lage temperaturen om dingen mee te roken.

Yokaw Pat
Advertentie - Lees hieronder verder

Voor bij de bubbels

Blijf je binnen met de feestdagen dan heeft Michel ook een aantal handige tips. Bestel je oester van tevoren bij de vishandel en haal ze zo laat mogelijk op. Zo blijven ze het langste vers. Oesters uit Zeeland komen in creuses en platte oesters. Platte oesters zijn de originele oesters uit Zeeland en zijn het allermooist. Gebruik deze dus vooral om rauw met je bubbels te nuttigen, ze zullen met een licht zoete smaak beginnen en ziltig eindigen. De maat telling begint bij 0 voor de kleinste en 5 voor de grootste. Maat 0, 1 of 2 zijn mooie maatjes voor de beginner. Naast de platte ronde oesters heb je ook de Zeeuwse creuses, de maat telling hier is andersom van de platte. Hier zijn de maten juist 3, 4 en 5 mooi voor beginners. Creuses kun je rauw eten, maar door hun ziltige smaak zijn ze ook erg lekker om warm te bereiden. De laatste tips: klop op je oester. Als deze hol klinkt, gooi hem dan weg, want dan is hij dood. Bewaar oesters altijd in de ijskast met druk op de schelp. Zo blijft deze dicht staan, zodat het water er niet uit kan lopen en de oester niet bederft.

Yokaw Pat

Recept

Helemaal klaargestoomd voor een kerst vol oesterpret, heeft meesterkok Michel speciaal voor mij nog een recept bereid met mijn favoriete rokerige oestersmaak en een hele frisse Oosterse marinade. Dit recept kun je makkelijk thuis maken om met iedereen te delen. Fijne kerstdagen alvast!

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder

Ingrediënten voor Oesterpret:

    Ingrediënten voor Oesters met Oosterse Marinade

    • Een dozijn Zeeuwse oesters creuse no 0
    • 50 ml olijfolie
    • 100 ml zonnebloem olie
    • 20 ml oestersaus
    • 20 ml soja saus
    • 20 ml vocht van stemgember
    • 1 eetlepel fijne mosterd
    • Paar druppels vissaus

      Garnituur

      • Een bosui, alleen het groen flinterdun gesneden
      • Een Spaanse peper, in flinterdunne ringetjes gesneden
      • Twee kilo zeewier ongekookt, om op te stomen
        Yokaw Pat

        Werkwijze marinade

        • Voeg alle ingrediënten in een kom met uitzondering van de twee oliesoorten
        • Meng met een staafmixer de ingrediënten tot 1 homogene massa
        • Voeg langzaam de 2 olie soorten al mixend toe tot er 1 mooi gebonden marinade ontstaat

          Werkwijze gestoomde oester

          • Steek de barbecue of Big Green Egg aan
          • Breng op een temperatuur van 210 graden
          • Leg het zeewier op het rooster en plaats de oesters op het zeewier
          • Laat de oesters stomen op het zeewier, afgesloten met een deksel
          • Steek de oester open bij de scharnier en laat het overtollige oestervocht weglopen
          • Druppel de marinade op de oester
          • Garneer de oester af met bosui en Spaanse peper

            Gemiddelde stoomtijden voor de Creuse-oester:

            Nr. 0 - 8/9 minuten

            Nr. 1 - 6/7 minuten

            Nr. 2 - 5/6 minuten

            Nr. 3 - 4/5 minuten

            Tip: de kleinere oesters gaan aan de ronde kant ietsjes open staan als ze goed zijn.

            Volg Yo-kaw op Instagram.

            Advertentie - Lees hieronder verder
            Meer van Recepten