Een gouden combinatie: een recept van sicuhanese aubergine met duindoornbessen, gember en een pepertje

Vogue foodblogger Yakow Pat heeft een waanzinnige tip voor een heerlijke pittige gerecht uit de oven.

Food, Dish, Cuisine, Ingredient, Comfort food,
Yakow Pat

Mode is grillig en elk seizoen wordt er wel een andere must-have kleur uitgekozen. Ondanks dat ik elk seizoen weer een nieuwe lievelingskleur opgelegd krijg, blijft een kleur mij toch altijd fascineren. Roze, van zacht roze tot fluoriserend fuchsia. Ik heb er een haat liefde relatie mee. Als kind vond ik roze altijd vreselijk, ik snapte de tweedeling niet dat meisjes geacht werden alleen maar van roze te houden en jongens van blauw. Brave mierzoete meisjes hielden van roze en ik klom liever in bomen, dus ik had een voorkeur voor blauw. Inmiddels heb ik vrede kunnen sluiten met roze. Fluoriserend roze was namelijk ook een kleur voor punkers. Met fluoriserend roze benadrukten zij de groei van het artificiële binnen onze maatschappij.

Pink, Orange, Leg, Textile, Footwear, Flower, Plant, Petal, Peach, Fashion accessory,
Yakow Pat

Kunstenares Juuls Kiryanova maakt de mooiste schilderijen, mijn favoriete zijn haar roze series. Juuls heeft een fascinatie voor mensen en is in haar werk altijd op zoek naar wat iemand een buitenstaander maakt. Ze begeeft zich met haar schilderwerken in een wereld van seksualiteit, religie en gender. Verlaten figuren lijken te zweven in haar abstracte roze droomwerelden. Eind jaren ’70 werd roze veel toegepast in ruimtes om agressie in mensen te voorkomen. Ditzelfde effect hebben de schilderijen van Juuls. Het artificiële roze trekt je aandacht en automatisch ga je ervanuit iets moois en liefelijks te aanschouwen. Het tegendeel blijkt waar, Juuls zet haar personen neer zoals ze werkelijk zijn, met een vergroot glas op hun emoties en verlangens.

Een ingredient waar vroeger de kleur roze mee gemaakt werd, waren duindoornbessen. Duindoornbessen worden veel in de Nordische keuken gebruikt al vervanging voor citroen. Het hele vruchtje is een grote fascinatie voor mij en de combinaties ermee zijn oneindig. Toen ik mijn eerste verse duindoornbes proefde, moest ik meteen denken aan de Sichuan keuken. Duindoornbessen en gember zijn een gouden combinatie. De friszure smaak van de besjes zal een verrassende wending geven aan de doorgaans heftige smaken van de Sichuan keuken. Een echte palette cleanser, beetje hetzelfde effect als de citroen sorbet wat je soms tussen de diner gangen door geserveerd krijgt. Helaas kleurt de saus bij mijn Sicuhanese Aubergine gerecht niet roze van de duindoornbessen, maar ik hoop dat je dit klassieke gerecht in een nieuw jasje gestoken een net zo bevredigend gevoel in jew maag kan geven als roze op je humeur.

Ingrediënten voor een goed humeur:

*Roze schilderijen: Juuls Kiryanova (www.juulskiryanova.com)

* Roze gewatteerde jas: Lisa Konno

* Glazen onderzetters: Aetelier by Love aesthetics

Aubergine met duindoornbessen saus en Sichuan pepers

Cut flowers, Flower, Pink, Vase, Plant, Floristry, Flower Arranging, Floral design, Botany, Artificial flower,
Yakow Pat

Ingrediënten:

* 1 aubergine, doormidden gesneden

* 1 cup verse duindoornbessen, schoongemaakt en takjes verwijderd

* 1/4 cup honing

* 2 eetlepels suiker

* ½ theel. Sichuan pepers

* 1 theelepel komijn zaadjes

* ½ steranijs

* Sesamolie

* 1 rode chilipeper, fijngesneden

* 2 lente uitjes, in ringetjes gesneden

* 1 grote teen knoflook, fijn gesneden

* 1 duimgroot stuk verse gember, geraspt.

* 2 eetlepels verse korinander, fijn gesneden

* Neutrale olie

* Peper en zout

* Soja saus, bij voorkeur donkere

* Rijstwijn

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden celcius. Snij een raster in je aubergine en verzadig met een kwast het vruchtvlees met neutrale olie.

2. Plaats de aubergine in de oven en rooster goudbruin voor ongeveer 20 minuten tot een half uur.

3. Plaats de duindoornbessen in een steelpan met de honing en kook op laag vuur een half uurtje helemaal zacht.

4. Druk de zachte duindoornbessen door een vergiet en vang de saus op in een kom.

5. Stamp de gedroogde helemaal fijn met een vijzel.

6. Zet een pan op medium tot hoog vuur en verwarm wat neutrale olie hierin. Fruit de knoflook, ui en chilipeper met de gedroogde kruiden in de olie. Blus af met wat rijstwijn.

7. Voeg de duindoornbessen saus in de pan met wat peper en zout, sesamolie, gember en suiker. Zet je vuur laag.

8. Kook door op laag vuur, totdat de suiker helemaal opgelost is. Voeg een klein scheutje sojasaus toe en 2/3 van je koriander. Zet je vuur uit.

9. Plaats de aubergines op een bord en giet de saus eroverheen. Garneer met wat koriander.

10. Serveer warm.

Volg Yo-kaw ook op Instagram.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Recepten