Recept voor een luchtige marmeren cake met chocolade ganache en pindakaas frosting

Verwen jezelf dit weekend met dit zalige zoete chocoladetaartje.

image
Yo-kaw Pat

De laatste tijd heb ik een ware pindakaas obsessie, vooral met dit slechte weer, zijn de potten voor mij niet aan te slepen. Een gemiddelde Noord-Amerikaan eet 1.5 kilo pindakaas per jaar, ik denk dat ik daar inmiddels wel overheen zit. Er zijn allerlei verschillende soorten pindakaas, vrouwen en kinderen schijnen meer van de romige versie te houden en mannen hebben liever een pot met stukjes noot. Op mijn boterham heb ik een tijdje de biologische vloeibare pindakaas zonder harde palmolie gegeten, maar uit nostalgische overwegingen smeer ik soms toch de oude vertrouwde Calvé pindakaas op mijn brood. Favoriet van mijn vriendje is pindakaas van het Amerikaanse merk Skippy, de mijne is de ongezoete ‘Helaas Pindakaas’ van de Aldi.

image
Yo-kaw Pat

Pindakaas en chocolade

Een winnende combinatie voor mij is pinda en chocolade. Deze week heb ik dan ook een recept bedacht van een luchtige marmeren cake met chocolade ganache en pindakaas frosting. De taart is echt heel lekker hoor, maar uiteindelijk genoot ik het meeste van een halve lepel donkere bittere chocolade ganache met een halve lepel zoet/zoute pindakaas frosting. Pindakaas eten de meeste mensen toch ook stiekem het liefste met een lepel direct uit het potje?

Maak de frosting met een extra romige pindakaas, het liefste van een Amerikaans merk, zoals Skippy of Reeses. Vloeibare pindakaas werkt helaas niet. Kies voor een lekkere donkere chocolade ganache, ik heb 70% pure chocolade gebruikt. En om luchtige taartjes te krijgen is mijn belangrijkste tip om de boter zo lang mogelijk luchtig te blijven kloppen.

image
Yo-kaw Pat

Ingrediënten voor een heel fijn weekend:

  • Kastehelmi Taartschaal: Iittala
  • Glazen coasters: Aetelier via Love Aesthetics.
  • Verveine 32 geurkaars: Le Labo
  • Illustratie: The Ode To
  • Witte katoenen jurk: Simone Rocha

    Ingrediënten voor een marmeren Bundt cake met chocolade ganache en pindakaas frosting:

    • 140 gram pure chocolade, fijngehakt
    • 300 gram bloem
    • 2 ½ tsp bakpoeder
    • ¼ tsp baksoda
    • ½ tsp zout
    • 170 gram roomboter, op kamer temperatuur
    • 250 gram suiker
    • 3 grote eieren, op kamer temperatuur
    • 1 vanille stokje, alleen het merg
    • 80 ml zure room
    • 120 ml volle melk, op kamer temperatuur
    • 125 gram poedersuiker, gezeefd
    • ½ cup creamy pindakaas
    • Snufje zout
    • 80 ml volle melk, kamer temperatuur
    • 150 gram pure chocolade, grof gehakt
    • 150 ml slagroom
    • 40 gram roomboter, op kamer temperatuur

      Bereiding:

      1. Verwarm een heteluchtoven voor op 180 graden celsius en vet je bakvorm in.

      2. Smelt de chocolade in een pan en zet apart om af te koelen.

      3. Mix het meel, zout, vanille, bakpoeder en baksoda met elkaar in een kom.

      4. Klop de boter luchtig in een kom en voeg de suiker toe in etappes, wanneer de suiker volledig is gemengd klop de boter nog minimaal 5 minuten voor een extra luchtig beslag.

      5. Voeg al kloppend een voor een de eieren toe en daarna de zure room.

      6. Voeg in enkele etappes je meel mix toe aan de boter mix.

      7. Schep 1/3 deel van je beslag in een andere kom.

      8. Mix de gesmolten chocolade met je 1/3 beslag.

      9. Schep om en om een lepel vanille en een lepel chocolade beslag in je vorm, zorg dat er zo min mogelijk lucht tussen zit.

      10. Wanneer je cake vorm vol is, meng het beslag licht met een saté prikker.

      11. Bak je cake 35 minuten af. Controleer met een saté prikker of de cake gaar is.

      12. Maak ondertussen je pindakaas frosting. Meng alle ingrediënten met elkaar en klop tot een luchtig geheel. Zet apart.

      13. Haal je cake uit de oven en laat afkoelen.

      14. Maak ondertussen je chocolade ganache. Verwarm de slagroom, zet je vuur uit en giet in een kom. Smelt je chocolade in de hete slagroom en vermeng in delen boter.

      15. Giet de Pindakaas frosting en vervolgens de chocolade ganache over je cake heen.

      16. Laat je cake minimaal een uurtje staan, zodat je frosting en ganache hard kunnen worden.

      Volg Yokaw ook op Instagram.

      Advertentie - Lees hieronder verder
      Meer van Recepten