Lenterecept: garnalen dumplings met pindasaus en frisse ananassalsa

Vogue's foodie Yokaw deelt haar meest frisse lenterecept uit de Chinees-Peruaanse keuken.

lenterecept-dumplings-pindasaus-ananassalsa
Yokaw Pat

In Nederland weet iedereen wel wat Chinees eten is. In elk dorpje of stadje is er wel een lokaal Chinees restaurant. Nu is China heel groot, met verschillende keukens uit verschillende streken. In Nederland kennen wij vooral de Kantonese keuken, met gerechten als dim sum, pekingeend en wonton soep. Wat misschien niet iedereen weet, is dat er in Nederland vaak ook veel Indonesische gerechten op de kaart staan. Babi pangang is namelijk geen Chinese benaming en gebakken banaan met pindasaus heb ik in China nooit op de kaart zien staan.

Peruaans-Chinese keuken

Chinese immigranten hebben zich door de jaren heen over de hele wereld verspreid en elk land kent wel zijn eigen versie van Chinees eten, aangepast aan de lokale smaak met lokale ingrediënten. Mijn favoriete versie is de Chinese keuken uit Peru, "Chifa" genaamd. Uit Guangdong kwamen er allerlei Chinese immigranten naar Peru. Hoofdstad Lima kent inmiddels de grootste Chinatown van heel Latijns-Amerika. In de meeste landen vormen de Chinese immigranten hun eigen kleine communities en mengen verder niet zoveel met de lokale bevolking. Zelfs in Nederland trouwde de eerste groep mannelijke immigranten, gekomen als havenarbeiders in Rotterdam, zeer sporadisch met een Nederlandse vrouw.

lenterecept-dumplings-pindasaus-ananassalsa
Yokaw Pat

In Peru zijn de Chinese immigranten wel volledig vermengd met de lokale bevolking en de keukens dus inmiddels ook. Er schijnen zelfs meer Chifa-restaurants in Peru te zijn dan Peruaanse keukens. Chifa serveert typische Kantonese gerechten, zoals Chaufa (gebakken rijst) wontons, maar ook lomo saltado en gefrituurde kip of typisch Peruaans, lama- en caviavlees. Chifa ontstond door een gebrek aan veel Chinese ingrediënten, waardoor deze vervangen werden door Peruaanse ingrediënten. In de Chifa-keuken wordt er veel gekookt met exotische fruitsoorten, zoals ananas, limoen en rijpe perziken. De smaken zijn zoutig met een frisse zure of zoete twist. Denk bijvoorbeeld aan een goede ceviche.

Deze week heb ik de favoriete dim sum klassieker van iedereen, de Har Kau dumpling, in een Peruaans sausje gegoten. De dumplings zijn nog steeds erg warm en bevredigend van smaak, maar de pittige pindasaus en frisse ananassalsa geven de Har Kau een nieuw verfrissend en exotisch jasje.

image
Yokaw Pat

Ingrediënten voor een dumpling feestje

  • Lycra legging met print van gerecycled polyamide van Studio Frowijn;
  • 100% wollen sjaal met print van Studio Frowijn;
  • Lila metallic laarsjes van Maison Margiela.

    Ingrediënten voor garnalen dumplings met ananassalsa en pittige pindasaus

    Dumplings:

    • 1 pakje diepvries Har Kau-vellen of gyoza-vellen, ontdooid
    • 1 kg gepelde garnalen, grof gehakt
    • 1/8 verse ananas, uitgelekt en fijngehakt
    • 1 bosje Chinese peterselie, fijngehakt
    • 1 duimstuk gember, klein gesneden
    • 3 tenen knoflook, geperst
    • 2 eetlepels sojasaus
    • Zout en witte peper
    • 2 theelepels maizena met water gemengd

      Pindasaus:

      • 1 pakje Ratu culinair pittige pindasaus
      • 250 ml kokend water
      • 3 theelepels vissaus
      • 1 theelepel sojasaus
      • 1 eetlepel geraspte gember

        Ananassalsa:

        • 7/8 verse ananas, grof gehakt
        • 1 rode chillipeper, fijngehakt
        • 1 groene chillipeper, fijngehakt
        • 1 limoen, sap en zest
        • 1 grote rode ui, in ringetjes gesneden
        • 1 duimstuk gember, geraspt
        • 4 shiso blaadjes, versnipperd
        • 1 eetlepel honing
        • 1 ½ theelepel vissaus
        • Zout
        • 3 eetlepels koriander, grof gesneden met steeltjes

          Bereiding

          1. Meng de pinda’s met het water en voeg de gember, vissaus en sojasaus toe. Zet apart.

          2. Meng de ananas, chili’s, ui, limoensap en -zest, gember, honing, vissaus met elkaar en breng op smaak met een snufje zout. Zet apart.

          3. Zet alvast een grote stoompan aan.

          4. Meng de garnalen, ananas, peterselie, gember, knoflook, sojasaus, een snufje zout en peper, en maizena in een grote kom. Zorg dat alles niet te nat is.

          5. Leg met een theelepeltje een klein bolletje van je mengsel in het midden van een dumplingvel.

          6. Vouw goed dicht, zodat er niets uit kan lekken en draai de punten naar elkaar toe.

          7. Herhaal dit totdat je vellen of vulling op zijn.

          8. Stoom de dumplings enkele minuten in een stoompan, totdat het velletje transparant is en je garnalen feloranje. Om plakken tegen de pan te voorkomen, kun je eventueel een dun plakje wortel onder je dumpling plaatsen tijdens het stomen.

          9. Verdeel de pindasaus op de bodem van een grote schaal of borden en leg de dumplings erop.

          10. Roer de shiso door je salsa heen en en garneer hier gul je dumplings mee. Maak af met de koriander.

          11. Serveer direct.

            Volg Yokaw ook op Instagram.

            Advertentie - Lees hieronder verder
            Meer van Recepten