Recept: gebakken bruine rijst met waterkers en gegrilde courgette

Vogue's foodie Yokaw heeft zich laten inspireren door de onderwaterwereld voor haar nieuwste creatie.

recept-courgette-waterkers
Yokaw Pat

Mode-ontwerpster Marlou Breuls studeerde in 2016 af aan het AMFI en won datzelfde jaar bij Lichting de publieksprijs. Het duurde niet lang voordat mijn eeuwige heldin Bjork meerdere malen in de ontwerpen van Marlou liep. Als klap op de vuurpijl mocht Marlou speciaal voor een fotoshoot in W Magazine met fotograaf Tim Walker de meest spectaculaire outfits ontwerpen voor Bjork. Hierbij eindigde het avontuur niet voor Marlou, want Nickelodeon had Marlou ook op hun radar staan en stuurde haar een mailtje met de vraag of zij een collectie wilde ontwerpen voor het twintigjarig bestaan van Spongebob Squarepants.

De Spongebob-collectie van Marlou mocht de afgelopen fashion week in Amsterdam openen. Vanuit een witte ananas, gebaseerd op het huis van Spongebob, kwamen dromerige onderwaterwezens tevoorschijn in glanzende stoffen. Daarnaast waren gaten en bolle vormen terugkerend thema's in de collectie. Marlou stelde zich met deze collectie voor hoe de kinderen die twintig jaar geleden naar Spongebob keken volwassen zijn geworden. Nog steeds kleurrijk en vrolijk, maar nu met vrouwelijke vormen.

Green, Feather, Costume,
Yokaw Pat

Mijn favoriet was een turquoise latex jurk met gaten. De jurk is gebaseerd op het karakter Octo, een ongelukkige octopus en goede vriend van Spongebob. Octo werkt samen met Spongebob bij restaurant Krusty Krab, beroemd om zijn overheerlijke Krabby Patty burgers. En tot mijn grote geluk mocht ik de jurk lenen om op de foto te zetten! Oef, bij het aantrekken van de latex jurk met gaten op plekken die mijn non-bestaande sportschool-abonnement erg benadrukten, bedacht ik mij dat deze week het recept geen Patty burgers worden. Volgens Spongebob gaan deze namelijk vooral op de heupen zitten. Nee, in plaats daarvan wordt het deze week leven op magere bruine rijst en waterkers met gegrilde courgette, zodat ik bij ronde twee meer latex proof ben.

Cucumber, Vegetable, Cucumis, Zucchini, Plant, Summer squash, Food, Okra, Snake gourd, Cucumber, gourd, and melon family,
Yokaw Pat

Ingredient om de verjaardag van Spongebob mee te vieren:

  Ingrediënten voor gebakken bruine rijst met waterkers en gegrilde courgette:

  • 300 gram bruine rijst, een nachtje geweekt
  • 1 bakje met gemengde kiemen, gewassen
  • 3 lente uitjes, in ringetjes gesneden
  • 3 eieren
  • ½ bosje waterkers, gewassen
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 citroen
  • ½ courgette, in dunne plakjes gesliced
  • 3 eetlepels doperwtjes
  • Neutrale olie zoals zonnebloemolie
  • 1 theelepel sesamolie
  • Zout en peper
  • Soja saus
  • Gerookte sesam zaadjes

   Bereiding:

   1. Kook de bruine rijst volgens instructies met een snufje zout en de kiemen, liever een nacht van te voren, zodat de rijst volledig afgekoeld is.
   2. Klop de eieren luchtig in een kom.
   3. Verwarm een pan op het vuur en bak de lente ui hierin met het ei. Rul het ei, zodat het niet een omelet wordt.
   4. Voeg de rijst toe aan het ei en bak kort op. Breng op smaak met wat sojasaus, zout en peper. Zet apart.
   5. Meng wat sesamolie met twee eetlepels citroensap en zet apart.
   6. Verwarm een grillpan op het vuur en masseer de plakken courgette licht in met neutrale olie.
   7. Grill beide kanten van de courgette totdat je bruine strepen krijgt. Leg ze op een bord en bestrijk beide kanten met de sesamolie mengel. Besprenkel met zout en sesamzaadjes en maak rolletjes van de plakken.
   8. Breng water aan de kook met wat zout en blancheer kort de doperwten hierin. Giet de pan af en zet de doperwten apart.
   9. Verwarm een pan met olie en bak kort hierin de waterkers en knijp de knoflook uit. Breng op smaak met een beetje zout.
   10. Verdeel de rijst over twee kommen en garneer met de waterkers, doperwten en courgette.
   11. Maak af met een beetje lente ui en sesamzaadjes. Serveer met een schijfje citroen om op smaak te brengen.

    Volg Yo-kaw op Instagram.

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Recepten