Heerlijk recept voor Koningsdag: oranje sinaasappel pannenkoekentaart

Met dit recept van Vogue’s foodie Yokaw ben je helemaal klaar voor Koningsdag.

oranje sinaasappel pannenkoeken taart
Yokaw Pat

Voor veel mensen is Koningsdag een feestdag om koopjes te scoren op de rommelmarkten en vervolgens heel hard te gaan feesten met vrienden. Ik woon op de Wallen in Amsterdam en voor mij is Koningsdag de meest verschrikkelijke dag van het jaar, want al vanaf acht uur ’s avonds op Koningsnacht kom ik door de massa feestende toeristen mijn huis bijna niet meer in. Als ik mijn voordeur al red, dan ligt er meestal een dronken toerist voor mijn deur te slapen of ik val bijna flauw van de urinelucht, achtergelaten door wildplassers. Meestal ga ik dan maar liever ver weg op vakantie, maar dit jaar is dit helaas niet gelukt. Mijn oplossing is om mijzelf dan maar thuis te verstoppen met mijn drie konijnen en pas zondag weer tevoorschijn te komen.

Duizend laagjes

In de zeeën van tijd die ik tijdens mijn isolatie thuis heb, kan ik eindelijk een oranje pannenkoekentaart maken. Chiquer is de benaming in het Frans, zij noemen dit namelijk een Gâteaux Mille-Feuille. Duizend laagjes betekent dit vertaald, maar twingtig laagjes zijn ook goed. Twintig flinterdunne pannenkoeken bakken duurt namelijk best lang. Tussen de laagjes pannenkoeken is de gewoonte om geslagen room of custard te smeren.

image
Yokaw Pat

Om Koning Willem dit jaar te vieren, kies ik voor een oranje taart, met een sinaasappel custard en gesuikerde sinaasappelschijfjes. Aan het beslag vervang ik het meel met hazelnootmeel, om de sinaasappels en vanille extra te complimenteren. Mocht je je geen voorstelling kunnen maken van het eindresultaat, stel je dan een reusachtige malse spekkoek voor. Maar dan net zo luchtig van smaak en textuur als een goede crèpe, met een wolkig toefje geslagen room. Het bittertje van de gesuikerde sinaasappels voorkomt dat je na drie happen misselijk wordt van alle zoetigheid.

Fijne Koningsdag iedereen!

image
Yokaw Pat

Ingrediënten voor Koningsdag:

- Catsuit met masker: Zyanya Keizer

      Ingrediënten voor hazelnoot pannenkoekentaart met sinaasappel:

      Voor de pannenkoeken:

      • 175 gr bloem
      • 50 gr Hazelnoot meel
      • 50 gr witte basterdsuiker
      • 3 grote eieren
      • ½ L volle melk
      • 50 gr ongezouten boter (gesmolten en afgekoeld)
      • 3 el plantaardige olie (om te bakken)

        Voor de crème pâtissière:

        • 2 sinaasappelen, alleen zest
        • 3 Sinaasappels, alleen sap
        • 1 vanille stokje, alleen het merg
        • 1 ei
        • 1 eierdooier
        • 70 gr witte basterdsuiker
        • 1 ½ el maizena
        • 150 ml slagroom

          Voor de gekarameliseerde sinaasappelschijfjes:

          • 200 gr gouden basterdsuiker
          • 2 sinaasappels, in dunne plakjes gesneden

            Voor de botercrème:

            • 150 gr roomboter, kamertemperatuur
            • 150 gr poedersuiker

              Bereiding:

              1.Maak eerst de crème pâtissière. Doe de sinaasappel zest en het sap in een grote pan, meng met het vanille merg en breng aan de kook op middelhoog vuur. Klop ondertussen 2 à 3 minuten in een grote kom het ei met de dooier. Voeg in etappes de suiker en maizena toe tot een glad geheel ontstaat. Giet het sinaasappelsapmengsel over het eimengsel terwijl je blijft kloppen. Giet het geheel vervolgens terug in de pan en laat 4 à 5 minuten sudderen, totdat de custard is ingedikt. Schep de custard in een schone kom en bedek het met folie. Druk het folie op het oppervlak om te voorkomen dat er een korstje ontstaat. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet het dan minstens 3 uur in de koelkast om volledig te laten afkoelen.

                          2. Om het pannenkoekenbeslag te maken, doe je het meel, de suiker en 1 theelepel zout in een grote kom en mix je het geheel. Klop in een aparte kom de eieren, driekwart van de melk en de boter samen. Maak een putje in het bloemmengsel en giet het eimengsel erin. Klop samen tot een glad beslag. Dek af met huishoudfolie en laat 30 minuten op kamertemperatuur staan. Als het beslag erg dik is, maak het dan langzaam los met de resterende melk tot het de consistentie van volle room heeft. Bak in totaal 10-20 pannenkoeken van het beslag en zet apart.

                          3. Om de gekarameliseerde sinaasappelschijfjes te maken, doe de suiker in een grote pan met 400 ml water en breng het aan de kook. Voeg de schijfjes sinaasappel toe en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken totdat de sinaasappelschil doorschijnt. Zet het vuur laag en laat het zachtjes koken. Laat het 10-20 minuten langer koken tot de vloeistof tot een dikke siroop is veranderd . Verwijder de sinaasappelschijfjes voorzichtig uit de pan, en leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat ze volledig afkoelen.

                          4. Om de botercrème te maken meng de poedersuiker met de boter totdat er een gladde romige witte massa ontstaat.

                          5. Maak de crème pâtissière af door het slagroom op te kloppen tot luchtige stevige pieken. Vouw de slagroom voorzichtig in de sinaasappel curd. Stapel nu alle pannenkoeken op elkaar tot een taart, terwijl je tussen elk plakje met een spatel een dun laagje crème pâtissière uitsmeert. Bekleed vervolgens de buitenkant van de taart met een laagje botercrème. Bewaar de taart in de ijskast tot vlak voor het serveren.

                          6. Bedek de taart met de sinaasappelschijfjes vlak voor het serveren.

                          Volg Yo-kaw op Instagram

                          Advertentie - Lees hieronder verder
                          Meer van Recepten