Weekendrecept: vegetarische Biang Biang noodles in een frisse tomatensaus

Vogue's foodie Yokaw geeft een eigen zomerse twist aan de Chinese keuken.

image
Yokaw Pat

Wanneer het economisch goed gaat met een land, dan krijgt hun keuken opeens overal volop de aandacht. Kijk maar naar de Japanse sushi-rage in de jaren tachtig. Daar waar de Chinese keuken vroeger door immigranten vooral aangepast werd aan de smaak van de lokale bevolking, begint er met de economische ontwikkeling van China ook steeds meer interesse te komen voor de authentieke Chinese keuken. China is een erg groot land, met heel veel verschillende streken en klimaten. Dus er is niet een simpele Chinese keuken aan te wijzen, maar juist een heleboel. Ik ben opgegroeid met de Kantonese keuken, de smaken en ingrediënten worden zo puur en delicaat mogelijk gehouden en de texturen zacht. Een andere populaire keuken in Nederland is de pittige Sichuan keuken. Ik kan mijn leven niet zonder de geplette komkommer en Dan Dan noodles voorstellen. Of de pittige hotpot, mijn favoriet.

image
Yokaw Pat

Een ware rage

De laatste tijd zijn de Biang Biang noodles op het internet een ware rage. Je hebt vast wel de lam versie van Xi’an famous foods uit New York voorbij zien komen. Biang Biang noodles zijn handgemaakte dikke noodles, die uitgerekt worden door ze op een aanrecht te slaan. Biang Biang Noodles komen uit de Xi’an streek in centraal China. Omdat de Xi’an streek midden op de zijderoute lag, geniet de keuken van verschillende invloeden, waarvan de Islamitische invloed de grootste is. Biang Biang noodles zijn door de warme smaken en veelvuldig gebruik van olie een bevredigend gerecht voor de winter. Na maanden smachtend kijkend naar alle Biang Biang filmpjes op YouTube, heb ik deze week eindelijk besloten om mijn eigen versie te gaan maken. Goede Biang Biang noodles heb ik namelijk nog niet gevonden in Amsterdam. Als alternatief voor vlees heb ik gekozen voor bonen als vulmiddel. Om de noodles wat zomerser te maken heb ik tomatensaus met frisse passievrucht gemengd. De Biang Biang noodles zijn alles wat ik ervan verwacht had en nog zoveel meer. De dikke chewy noodles zijn zo bevredigend. Door de kronkelige structuur blijft de saus namelijk in alle hoekjes en plooien hangen. Het strekken van de noodle heb ik alleen nog niet zo goed onder de knie, maar iets dikkere noodles vind ik nog steeds prima smaken.

image
Yokaw Pat

Ingrediënten voor Biang Biang noodles in tomatensaus

Noodles
- 300 gram patentbloem
- 2 gram zout
- 140-155 ml water
- 3 eetlepels zonnebloemolie

Voor de saus
- 4 tomaten, in blokjes gesneden
- ½ blikje zwarte bonen, uitgelekt
- 4 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
- 1 grote teen knoflook
- 1 passievrucht
- 1 ei, licht geklopt
- 1 theelepel Sichuan pepers, tot poeder vermalen
- 1 theelepel venkelzaadjes, tot poeder vermalen
- 1 ster anijs, tot poeder vermalen
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 2 theelepels Kardemom poeder
- ½ theelepel kruidnagel
- Verse gember of galangal, geraspt
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels Chinese zwarte azijn
- 1 eetlepel lichte soja saus
- Zout
- 1 eetlepel verse koriander, fijn gesneden
- Pinda olie
- 1 eetlepel gedroogde chilivlokken
- 2 baby paksoi, kort geblancheerd

Bereiding

Noodles

  1. Meng het zout met de bloem en voeg al knedend in etappes het water toe
  2. Laat je deeg afgedekt een half uurtje rusten.
  3. Kneed nog een keer je deeg, totdat deze helemaal soepel is en vorm in een bal. Snij de deegbal in 12 porties. Kneed elke portie tot een worst en smeer licht in met olie om uitdrogen te voorkomen. Laat weer afgedekt een uurtje rusten.
  4. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook.
  5. Rol ondertussen je deeg worstjes over de lengte plat en druk een streep in het midden met een eetstokje.
  6. Hou de eindes vast en sla het midden van je deeg tegen een je aanrecht aan, zodat deze tot een lange noodle strekt, scheur de noodle doormidden. Herhaal dit met alle 6 de deeg porties.
  7. Kook de noodles maximaal 1 minuut.

    Saus

    1. Rooster kort alle gedroogde kruiden, behalve de chilivlokken in een hete pan en zet apart.
    2. Verwarm een pan met olie op medium vuur. Doe de tomaten en lente-ui in de pan en kook langzaam zacht, met een scheutje water.
    3. Voeg alle gedroogde kruiden toe, behalve de chilivlokken, de bonen en knijp een teentje knoflook uit.
    4. Kook nog 5 minuten op laag vuur, en voeg af en toe water toe om indrogen te voorkomen.
    5. Voeg de geraspte gember of galangal toe, met de sojasaus en honing en wat zout.
    6. Zet je vuur uit en roer het ei door de warme saus heen, totdat je witte gestolde slierten krijgt, meng deze met de passievrucht.
    7. Breng 2 eetlepels olie aan de kook in een pan en zet deze apart.
    8. Verdeel de noodles over 2 komen met de paksoi. Garneer met de bonensaus, koriander, een beetje groene lente ui, zwarte Chinese azijn en de chilivlokken. Giet de bloedhete olie over de chilivlokken heen.
    9. Direct serveren.

      Volg Yo-kaw op Instagram

      Advertentie - Lees hieronder verder
      Meer van Recepten