Dineren in stijl doe je met de favoriete recepten van Christian Dior

Met deze Franse klassiekers zet je dit weekend zo een driegangendiner op tafel.

la cuisine cousu main
La Cuisine Cousu-Main

'Een man die de betekenis en de cult rondom schoonheid begreep, altijd op zoek naar perfectie, een man van heart and spirit, een ware gourmet,' zo omschreef chef Raymond Thuilier Christian Dior in het voorwoord van La Cuisine Cousu-Mainhetgeïllustreerde kookboek waarin de lievelingsgerechten van de couturier werden verzameld. Omdat veel mensen tijdens deze lockdown meer tijd hebben om de keuken in te duiken, besloot het modehuis een digitale versie van het boek uit te geven. De gerechten zijn, precies zoals Christian zelf, klassiek en hartstikke Frans (denk veel boter, suiker, chocolade en kaas). Vogue zette haar lievelingsrecepten uit het boek voor je op een rij:


la cuisine cousu main
La Cuisine Cousu-Main

Poached Eggs Fürstenburg

Benodigdheden

Voor 6 personen.

- Kaassoufflé-mix (zie recept hieronder)
- 6 eieren
- 50 gram geraspte kaas
- Boter

Bereidingswijze

  1. Giet een laag van de mix over een met (ruim) boter ingevette bakschaal
  2. Pocheer lichtjes 6 eieren, laat deze uitlekken op een theedoek en verdeel ze vervolgens op de mix in de schaal.
  3. Bedek de eieren met nog een laag kaassoufflé-mix
  4. Bestrooi met een laag geraspte kaas
  5. Plaats in een voorverwarmde oven tot de soufflé volledig is gerezen (ongeveer 15 minuten)

    Kaassoufflé-mix

    Benodigdheden

    - 2 eetlepels boter
    - 1 eetlepel bloem
    - Half kopje hete melk
    - 4 eieren
    - 100 gr geraspte kaas
    - Zout en peper

    Bereidingswijze

    1. Smelt de boter op een laag vuur.
    2. Voeg de bloem toe en mix goed door met een houten lepel, tot het beslag blijft plakken.
    3. Haal van het vuur, voeg 4 eidooiers toe en mix het geheel goed door.
    4. Sla de overgebleven eiwitten stijf.
    5. Voeg daarna voorzichtig de eiwitten toe aan het beslag.
    6. Voeg de geraspte kaas toe, en breng op smaak met peper en zout.
    7. Bak een kwartier in een voorverwarmde oven.

      Romige kervel soep

      Voor 5 tot 6 personen.

      Benodigdheden

      - 1 grote hand verse kervel, geknipt-
      - 100 gram boter
      - 3 eetlepels bloem
      - 2 eetlepels room
      - 1 1/4 liter kippenbouillon
      - 3 eidooiers
      - zout en peper
      - klein handje kervel

      Bereidingswijze

      1. Maak een kippensoep (velouté): verwarm de boter, meng met de bloem, voeg de kippenbouillon en het zout toe.
      2. Breng aan de kook, voeg de verse kervel toe, en laat 45 minuten pruttelen.
      3. Giet de soep door een keukenzeef, en verwarm het opnieuw in de pan (zonder te laten koken).
      4. Klop de eidooiers en crème een paar minuten samen, en voeg toe aan de velouté.
      5. Maak af met de kervel.

        Gevulde kip met fromage blanc

        Voor 4 tot 5 personen.

        Benodigdheden

        - 1 hele kip
        - 400 gram volle Franse kwark
        - 2 grote uien
        - 1 verse truffel
        - Half kopje zachte broodkruimels
        - 1 kopje kippenbouillon
        - 5 gram peterselie
        - 2 gram tijm
        - 3 gram dragon
        - 100 gram boter
        - 2 eetlepels Hennessy cognac
        - Aardappelzetmeel

        Bereidingswijze

        1. Snipper de ui fijn en glaceer in de boter.
        2. Meng met de kwark, broodkruimels, kruiden, gesneden truffel, zout en peper.
        3. Vul de kip met dit mengsel.
        4. Smelt boter in een ovenschaal. Plaats de kip in de warme boter en flambeer met de cognac. Giet de kippenbouillon over de kip. Breng op smaak met zout en peper. Rooster de kip in de oven.
        5. Maak een saus van de sappen uit de kip en aardappelzetmeel, en serveer bij de kip.

          Dauphine Aardappelen

          Voor 6 tot 8 personen.

          Benodigdheden

          - 1.25 kg aardappelen
          - 300 gram kookdeeg
          - Schaaltje zachte broodkruimels
          - 4 eidooiers
          - Zout en peper
          - Olie

          Bereidingswijze

          1. Kook de aardappelen in water met zout. Giet af, plaats ze een aantal minuten in een voorverwarmde oven en schud daarna verder droog in een zeef.
          2. Breng op smaak met peper en zout. Bak ze vervolgens in een droge koekenpan op hoog vuur. Blijf roeren tot dat ze helemaal droog zijn.
          3. Haal van het vuur en meng de aardappelen met het kookdeeg en de eidooiers. Giet het mengsel in een geboterde schaal en laat afkoelen.
          4. Vorm balletjes ten grote van een ei en rol deze door de broodkruimels.
          5. Bak de ballen in olie totdat ze goed gaar zijn en goudbruin.
          6. Leg op een keukenrol om uit te lekken en breng op smaak met zout.

            la cuisine cousu main
            La Cuisine Cousu-Main

            Pompadour

            Voor 6 personen.

            Benodigdheden

            - 250 gram chocolade
            - 250 gram boter
            - 200 gram suiker
            - 4 eieren
            - 1 eetlepel bloem
            - 30 gram boter

            Bereidingswijze

            1. Smelt de chocolade met een beetje water en laat het afkoelen.
            2. Smelt de boter en laat afkoelen.
            3. Meng de gesmolten chocolade met de boter, eieren en bloem.
            4. Giet dit mengsel in een goed ingeboterde charlotte cakevorm en bak op gemiddelde temperatuur af, 40 tot 45 minuten.
            5. Laat afkoelen en haal uit de vorm.
            6. Serveer de volgende dag samen met crème anglaise (zie recept hieronder).

              Crème Anglaise

              Benodigdheden

              - 6 eidooiers
              - Halve liter melk
              - 150 gram suiker
              - 5 gram zout
              - 1 vanilleboon

              Bereidingswijze

              1. Mix de eidooiers, de suiker en het zout.
              2. Breng de melk samen met de vanilleboon aan de kook. Giet dit daarna langzaam over het eidooiermengsel, terwijl je goed blijft roeren.
              3. Giet het geheel daarna in een pannetje, en blijf op lage temperatuur verwarmen totdat het de crème dik genoeg en aan houten lepel blijft plakken (let wel goed op dat het niet gaat koken).
              4. Giet de crème in een koud bakje en klop het op tot het een luchtige textuur krijgt.

                Bekijk ook: deze gevulde portobello's moet je eens proeven

                This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
                Advertentie - Lees hieronder verder
                Meer van Food