We hebben er lang op moeten wachten, maar het aspergeseizoen is eindelijk weer aangebroken. De seizoensgroente is op eindeloos veel manieren te bereiden, maar komt ook perfect tot z'n recht in huisgemaakte soep. Dat weet ook Carolien Spoor, die haar favoriete gerecht met ons deelt: romige aspergesoep met crème fraîche.
Romige aspergesoep
Hoewel de actrice het druk genoeg heeft met haar twee kids tijdens de lockdown, maakt Carolien ook tijd vrij om het een en ander te experimenteren in de keuken. Een van haar favoriete recepten is voor homemade aspergesoep, met – uiteraard – witte asperges, prei en crème fraîche. Mocht je het gerecht nog een beetje op willen spicen, dan kun je 'eventueel wat (snippers) gerookte zalm toevoegen', aldus Carolien. 'Eet smakelijk!'
Benodigdheden
- 500 g asperges
- 1 kleine prei
- ¼ liter melk
- ¼ liter water
- 1 groente bouillonblokje
- 2 Maggi bouillonblokjes (zitten er twee in 1 verpakking)
- Peper
- Crème fraîche
- Boter
Bereidingswijze
Schil de asperges en snij het "kontje" eraf en snijd de asperges in stukken. Was de prei en snijd deze in ringen, gebruik de witte en lichtgroene gedeeltes. Doe een klont boter in de pan, laat op een zacht vuur smelten. Als de boter gesmolten is, voeg dan de prei toe en laat de prei vijf minuten zacht sudderen (de prei mag niet verkleuren). Voeg vervolgens de asperges toe en bak deze twee minuten zacht mee. Voeg dan de melk, het water en de bouillonblokjes toe en laat alles twintig minuten zacht sudderen, beslist niet koken. Prik na twintig minuten even in de asperges om te kijken of ze goed gaar zijn.
Laat het geheel een beetje afkoelen en doe dan alles in de blender. Houd wat bouillon achter in verband met de dikte van de soep; deze mag namelijk niet te dun zijn. Doe de soep terug in de pan en kijk of er nog wat bouillon bij moet. Voeg een of twee eetlepels crème fraîche toe en klop met een garde goed door de soep, zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg zout en peper toe naar smaak. Serveer de soep in de borden met een klein scheutje room.