Vogue’s little black book: het beste van Wenen

De beste koffiehuizen, restaurants en mooiste tuinen.

image
Getty Images

Wenen is niet alleen stad van Mozart, Beethoven en Schubert, het is ook de stad met de prachtige historische gebouwen, spannende musea, fantastische restaurants, klassieke koffiehuizen en unieke cocktailbars. Vogue selecteert het beste van Wenen.

1. MuseumQuartier

Midden in het centrum vind je het MuseumQuartier, waar – zoals de naam doet vermoeden - meerdere musea naast elkaar te vinden zijn. Bezoek het Leopold Museum, Mumok of Albertina (waar o.a. De Kus van Gustav Klimt te bewonderen is) en rust daarna uit in de Volksgarten.

2. Le Loft Bar

Wenen heeft misschien wel een van de mooiste skylines van Europa. De stad van bovenaf bekijken kan bij Le Loft Bar in het Sofitel. De rooftopbar heeft een 360 graden uitzicht over de stad. Je kan plaatsnemen aan de stijlvolle bar, waar ze fantastische cocktails shaken en stirren. De stad vanuit en reuzenrad bekijken kan ook, namelijk in de wijk Prater. Volgens inwoners nam ook Sissi ooit een rit.

3. Sacher Hotel

Dit iconische vijfsterrenhotel serveert in het café op de begane grond de beste Sachertorte van Wenen. Vanaf het terras kijk je uit op de Wiener Staatsoper (operagebouw).

Sacher Hotel

4. Salon Plafond

Een van de beste en spannendste restaurants van Wenen is Salon Plafond. Het restaurant is onderdeel van het Museum of Applied Arts, en dat zie je. Alle gerechten zijn ware kunstwerken.

5. Veganista

De stad telt veel goede ijscobarren (bezoek ook Leones, Schelato en Gefrorenes als je tijd hebt), maar Veganista spant met zijn bijzondere, ambachtelijke ijssmaken de kroon. Alle smaken bevatten geen zuivel en eieren, en dat is goed nieuws voor de veganisten onder ons.

6. Spittelberg

Het zevende district van Wenen is booming. Hoewel Spittelberg vroeger bekend stond als de roze buurt van Wenen zit er tegenwoordig op elke hoek een knusse wijnbar, afgewisseld met een modern restaurant. Ook vintage liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Wandel overdag vooral door de Neubaugasse, Burggasse en Lindengasse voor unieke vintage vondsten.

7. Krypt

Twee jaar geleden ontdekte een architectenbureau tijdens een verbouwing een geheime kelder. De ruimte onder de grond bleek een Speak Easy-bar uit de jaren '50 of '60. Al snel werden er plannen gemaakt voor een knappe cocktailbar, genaamd Krypt. In het midden prijkt een 8 meter lange marmeren bar, met daaromheen minimalistische barstoelen. In de hoeken van de kelder staan comfortabele fluwelen banken, in nachtelijk blauw. Je kijkt je ogen uit.

Krypt

8. Motto am Fluss

Voor lange avonden schuif je aan bij Motto am Fluss, een restaurant op een boot aan het Donaukanaal. Ze hebben hier een fantastische wijnkaart én - echt waar - de beste Wiener Schnitzel, in culinair jasje.

9. Strandbar Hermann

Hoewel er geen zee of meer te bekennen is in de buurt van Wenen, hebben ze er natuurlijk wel de Donau en het Donaukanaal. Gezien de Donau een beetje buiten het stadscentrum gelegen is, zit de laatstgenoemde meer in de buurt. Langs het kanaal zitten veel strandtentjes, zoals Strandbar Hermann, waar je gewoon met je voeten in het zand kan genieten van een typisch Weense spritzer (wijn met sodawater).

10. 25hours hotel

Slapen doe je bij het 25hours hotel, middenin de stad. Boek een 'deluxe room', met een badkuip op het balkon. Op het dak zit Dachboden, een fijne rooftop bar met uitzicht over de stad.

25hours hotelFacebook

11. Hundertwasser Haus

Kunstliefhebbers verzamelen zich in Hunderwasser Haus, gelegen in een wijk vol kleurrijke kunst. De Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser stond vooral bekend om zijn kleurrijke gebouwen, zoals dit huis aan de Kegelgasse.

12. Naschmarkt

In de stad zit een permanente markt waar ze dagelijks verse vis, kruiden en noten verkopen. Niet alleen zijn er tientallen kramen te vinden op de Naschmarkt, ook zitten er meerdere eettentjes waar je zowel terecht kunt voor ontbijt als diner. Absolute topper is Neni, waar al het goede uit de Midden-Oosterse keuken te vinden is.

13. Schönbrunn

Het bekendste paleis en onderkomen van de Oostenrijkse keizer Frans en prinses Sissi is Schönbrunn. De schoonheid van het landgoed en het paleis is overweldigend. Je voelt je voor heel even een echte prinses wanneer je door de tuinen met fonteinen struint. Loop ook de heuvel op richting de Gloriette en kijk uit op het paleis. Eens per jaar treedt hier het Weense Philharmoniker Orkest op tijdens het Zomernachtsconcert.

14. Ulrich

Ontbijten in Wenen is een big thing. Je neemt er de tijd voor. Ulrich, gelegen in de hippe wijk Spittelberg, serveert de gehele dag ontbijt en lunch. Bestel de huisgemaakte hummus met avocado.

15. Heurigen

Ook in de zomer is Wenen een goed idee. Bezoek de Heurigen: de wijngaarden die rondom Wenen liggen. Hier vind je ook het Krapfenwaldlbad – een infinity pool met uitzicht over de stad.

Advertentie - Lees hieronder verder