Vogue tipt: de beste restaurants van Amsterdam

Amsterdam kent tal van nieuwe hotspots, maar wat zijn nu echt de beste restaurants volgens insiders?

image
Marits Eetkamer

In Amsterdam schieten tal van hotspots als paddestoelen uit de grond. Leuk al die noviteiten, maar wat zijn nu echt de smaakmakers (pun intended) in het Amsterdamse? De echt goede restaurants die er óf net óf juist al sinds jaar en dag zitten. Waar intimi het liefst met geen woord over reppen en de in-crowd keer op keer terugkomt. Zie hier Vogue's 'little black book' van kleine eettentjes tot verfijnde restaurants. Alvast een tip: kijk niet op alle standaard recensie-websites, waar veelal toeristen hun reacties achterlaten. Doe extra research, waaronder met deze lijst – die wij continu aanvullen.

Men Impossible

Waar vind je de beste ramen in de stad? Je zou bijna zweren dat deze niet veganistisch kúnnen zijn, maar dan ben je nog niet bij Men Unlimited in de Jordaan geweest. De Japanse eigenaar is iets meer dan een jaar geleden naar Amsterdam gekomen om ons Europeanen eens écht goede ramen voor te schotelen. Hij maakt ze helemaal zelf, from scratch. Daarom is het wel zaak om een reservering te maken, want hij doet zijn aankopen op basis van hoeveel personen hij die avond aan zijn royale houten groepstafel verwacht. Aanrader!

Hazenstraat 19H, Amsterdam Jordaan.

Meneer de Wit Heeft Honger

Op het randje van de Baarsjes zit daar: Meneer de Wit Heeft Honger. Een beetje verscholen, inderdaad. Deze heer de Wit had duidelijk niet alleen honger, maar ook smaak. Het is een fijn buurtrestaurant met open keuken, waar chef Simo pure en robuuste gerechten op tafel tovert. Veel heerlijke groentegerechten, maar ook zeker wat wils voor wie ook graag vlees of vis eet. Zo predikt de chef: minder, maar beter vlees. Vooral de pulpo is goddelijk.

Witte de Withstraat 10, Amsterdam De Baarsjes.

Kaagman & Kortekaas

Kaagmag & Kortekaas verschijnt niet voor niets geregeld in 'beste restaurant'-lijstjes, en mag hier ook zeker niet ontbreken. De twee jongemannen achter de zaak hebben dan ook hun sporen verdiend bij de betere zaken, zoals Rijsel, Bordewijk en Toscanini. Kaagman staat in de keuken, Kortekaas voert de bediening aan. Verstopt in een zijstraatje van het ramdrukke Amsterdamse stadshart, waar liefhebbers hun weg wel naartoe weten te vinden. Verwacht hier gastronomie van de hoogste plank, maar wel in relaxte bistrot-stijl.

Sint Nicolaasstraat 43, Amsterdam Centrum.


Balthazar's Keuken

Balthazar's Keuken is al sinds 1995 te vinden op de Elandsgracht, maar over de jaren is het restaurant er alleen maar beter op geworden. Het is een charmant pijpenlaatje, waar wekelijks een vast menu (bijgestaan door mooie wijnen) wordt bedacht en uitgeserveerd. De familie die erachter zit gelooft in traditie (familierecepten) en seizoensgebonden eten. Wil je het iets meer low-key houden? Check dan vooral ook de nieuwste eetbar van het bevlogen brein achter Balthazar's, genaamd Bar Parry.

Elandsgracht 108, Amsterdam Centrum.

Flora

De Zuid-Amerikaanse cuisine mag aan populariteit stijgen in Amsterdam, dat betekent nog niet dat je er ook echt goede fish taco's (om maar iets te noemen) kunt vinden. Tot Argentijnse vrienden, die hier zijn komen wonen, blij verrast bleken met Flora. Het is overigens geen traditioneel Mexicaans restaurant, maar (houd je vast) Mexicaans-Koreaans. Dat resulteert in verrassende gerechten, waar de geroosterde bloemkooltaco vaste prik blijft. Gesitueerd in een tuinhuisje met glazen serre in het Amsterdamse Bilderdijkpark. Dus, rara, waar je ons kunt vinden als de zomerhitte zich aandient.

Bilderdijkpark 1A, Amsterdam Frederik Hendrikbuurt.

De Vrouw met de Baard

Het is een wat eigenaardige naam, De Vrouw met de Baard, maar laat je hier vooral niet door afschrikken. De cuisine lijkt al net zo eigenzinnig, omschreven als: soulfood van Brooklyn tot Bali ofwel een samensmelting van Indische, Molukse en Europese keukens. Hier wordt met veel liefde bijvoorbeeld een rijsttafel met Italiaanse twist (denk: pandan panna cotta toe) op tafel gezet. In het eenvoudige, maar elegante tentje met mintgroene wanden en zwart-witfoto's aan de muren hebben ze het fushion-koken in de vingers.

Buiten Brouwersstraat 19h, Amsterdam Centrum.

Marits Eetkamer

Je hoeft niet veganistisch te zijn om bij Marits Eetkamer met een gelukzalige glimlach op je gezicht te dineren. Het gehele menu (dat wekelijks wisselt) is plantaardig, en hierbij ook bijzonder goed. Niks geen vleesvervangers, zoals tofu, maar echt groenten als de ster op je bord. Opgericht door partners in het leven en de liefde, Marit Beemster en Gino Marengo, die beiden in de keuken staan. Een huiskamerrestaurant zoals deze hoort te zijn: alsof je bij iemand thuis aanschuift, en nooit meer wil vertrekken. Valt er boven ook te logeren? Dat nog net niet. Wel is er een glazen uitbouw, waardoor je met een beetje heldere hemel zo op de sterren en maan uitkijkt vanuit deze eetstek in Amsterdam-Oost.

Andreas Bonnstraat 34HS, Oosterparkbuurt Amsterdam.

YamYam Trattoria

Goed Italiaans uit eten? Dan wordt je al snel verwezen naar Toscanini. Niks mis mee, al zijn zeker niet alle Italianen er zo kapot van. Althans, ik noem hier een Milanees ex-vriendje. De heerlijke steenovenpizza's en pasta's bewaren voor als je in het Italiaanse bent? Welnee, schuif eens aan bij YamYam Trattoria. Iets eenvoudiger dan het chique Toscanini, maar beslist sfeervol en authentiek. Te vinden in Amsterdam-West, tegen de Jordaan aan.

Frederik Hendrikstraat 88-90, Amsterdam Frederik Hendrikbuurt.

View this post on Instagram

😋😋😋😋😋

A post shared by Annika (@annikakrijt) on

Selma's Amsterdam

Koreaans, Mexicaans, Italiaans, maar wat van Noord-Europees eten? Voor de Scandinavische keuken haast je je bij uitstek naar Selma's Amsterdam, een bakkerij in Nordic style. Natuurlijk geschikt voor fika, ofwel koffiepauze, met kanelbollar. Maar ook voor een uitgebreide brunch. Favoriet hipsterfood – de bowl – is voorhanden, met gehaktballetjes of juist geheel vegan. Alsook craftbiertjes, voor de fijnproever.

Jan van Galenstraat 70h, Amsterdam West.

The Can Bar

Gastronomisch eten uit een blikje? In de nieuwe The Can Bar op de Utrechtsestraat in Amsterdam lokt het concept nieuwsgierigen van ver buiten de ring. In dit gloednieuwe restaurant, met de slogan "Oh Yes You Can", eet je op gastronomisch niveau kleine visgerechten die worden geserveerd in een origineel sardineblikje, met name visconserven van gerenommeerde Portugese bedrijven. Naast het goede nieuws dat er speciaalbier of een Portugese espumante geserveerd wordt, betaal je maar 5,50 euro voor een gerecht.

Utrechtsestraat 135, Amsterdam Centrum


Advertentie - Lees hieronder verder