Vogue Loves: deze uitzonderlijke ryokan in Tokio

Tokio verwesterd langzaam, maar bij Hoshinoya Tokyo komen traditie, wabi-sabi en luxe samen. Eentje voor op de bucketlist.

Room, Furniture, Interior design, Curtain, Wall, Window, House, Window treatment, Textile, Living room,
Hoshino Resorts

Tokio is al een wereld op zich. Een wereldstad, waarbij je het gevoel krijgt dat je je in een paralel universum bevindt – zoals die wordt beschreven in de alom bekende boeken van Haruki Murakami. Toegegeven, ook Tokio verwesterd enigszins, maar daarom is het ook zo bijzonder om de tradities van de Japanse cultuur op te zoeken. Eén daarvan is: slapen in een traditionele ryokan. Hoog op het verlanglijstje. Helemaal bijzonder: het ultraluxe ryokan-stijl onderkomen van Hoshinoya Tokyo (die al hun hotels op bijzondere wijze afstemmen op de omgeving, waaronder bijvoorbeeld een boomhut in Bali) in het financiële hart van de stad. Juist omdat talloze traditionele elementen in een metropool zoals Tokio langzamerhand verdwijnen, besloot eigenaar Yoshiharu Hoshino dit terug te brengen.

Bedroom, Furniture, Bed, Room, Interior design, Bed frame, Bed sheet, Property, Mattress, Wall,
Hoshino Resorts

De intuïtieve Tower Ryokan

Zo legt Hoshino zijn gedachtegang uit: 'Wat kan ik de stad teruggeven? Ik dacht: een Tower Ryokan! De moderne stadsmens ziet geen plek voor de ryokan binnen Tokio. In mijn beleving kan een ryokan alleen in de stad blijven doordat deze geëvolueerd is, naar een hoger plan getild.' Naar een magische plek die meer intuïtief is dan de vele westerse hotels die er ook te vinden zijn. Dat intuïtieve is zeker voelbaar. Zodra je bij Hoshinoya binnenstapt is het alsof de drukte van buitenaf helemaal van je afvalt. Gedimd licht, sereen en minimalistisch van décor, met her en der altaars die bijvoorbeeld het regenseizoen eren. Het is een ode aan wabi-sabi: het accepteren en vieren van de schoonheid in imperfectie en vergankelijkheid. Een eeuwenoude Japanse filosofie, die wat mysterieus klinkt (en ís, want er is geen overduidelijke definitie van) maar waarin simpliciteit en verfijning eigenlijk samengaan.

Architecture, Building, Ceiling, Interior design, Room, Beam, House, Lobby, Daylighting, Hall,
Hoshino Resorts

Ode aan wabi-sabi

Juist wabi-sabi fascineert als je naar Japan gaat. Het is een land dat enerzijds bekendstaat om zijn hi-tech ontwikkelingen; continu innoveren tot op een punt dat het bijna Black Mirror-ish wordt. Tegelijkertijd vertelde ook trendwatcher Lidewij Edelkoort onlangs in een interview dat het haar opviel dat een land zoals Japan juist lijkt terug te gaan naar de roots. Een verademing, vindt ze het zelf. In Hoshinoya hoef je bijna het hotel niet meer uit (vooral wel doen, natuurlijk) om een authentieke Japanse ervaring mee te krijgen. Je slaapt op lage tatami-bedjes in een wolk van een deken. Alles is hiernaast laag bij de grond – van bamboe-fauteuils tot de tafel waaraan je 's ochtends een sublieme bento box eet. 'Vroeger knielden we in traditionele Japanse huisjes op de grond. Bijvoorbeeld voor de theeceremonie, waarin het ook belangrijk is dat iedereen (van de persoon die de ceremonie begeleidt tot de gast) gelijk is en daarom knielt iedereen op dezelfde hoogte.' De aparte lounge-ruimte is ook een highlight: talloze Japanse lekkernijen for the taking, van mochi-ijs tot een gerookte zwarte thee die goddelijk ruikt. In de slaapkamers houten schuifdeuren voor de ramen, waar een bijzonder lichtpatroon doorheen valt als de zon opkomt. Het exterieur van het gebouw is namelijk voorzien van metalen traliewerk, waarbij het dessin refereert aan de dessins die van origine op kimono's terugkomen.

Light, Yellow, Water, Night, Sky, Architecture, Stage, Heat, Metal, Symmetry,
Hoshino Resorts

Sky gazing

In Hoshinoya leer je zelfs in de hussle and bussle van Tokio het ware Japan kennen. Een en al eenvoud, het leven langzaam en aandachtig tot je nemen. De tijd nemen, zodat je belangrijke details niet mist. Het leven gaat al snel genoeg. Een ryokan is tot slot niet compleet zonder een onsen, ofwel hot spring. Die bevindt zich op het dak van het hotel, op de 17e verdieping. Eveneens bijna een buitenaardse ervaring. In het schemerdonker rondzwemmen in het hete water, dat zich in een soort juweel-achtige vloeistof om je heen verspreidt. Dat baden zorgt ervoor dat afvalstoffen (bijvoorbeeld na te zout eten) snel worden afgevoerd uit het lichaam. De energie van de stad die aan je voeten ligt is ergens voelbaar, maar ook heel ver weg. De geluiden afgestompt. Richt je blik naar boven en je kijkt via een metershoog sky light naar de hemel. Tijd om helemaal uit te zonen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder