Vogue Holiday Issue: waan je op een verrukkelijke retro-reis in de Franse Auvergne

In het Vogue Holiday Issue ontdekken we de dromerige herberg Auberge de Chassignoles in de Auvergne.

auvergne-auberge-Vogue-Holiday-issue
Brenda van Leeuwen

Een reis langs slaperige Franse dorpen en bloeiende zonnebloemvelden. Een tocht die net zo oneindig voelt als de zomervakanties uit onze jeugd. De bestemming is Auberge de Chassignolles: een dromerige herberg in de Auvergne, waar je eet alsof je in de Marais zit. Heel Parijs rijdt ervoor om, dus dat wil Vogue graag zelf proeven. Lees hieronder de preview van het artikel dat verscheen in het Vogue Holiday Issue, dat vanaf nu in de winkels ligt.

Een roadtrip door la douce France in augustus?! Dat kan best, als je naar de verlaten Auvergne gaat tenminste. Wij lappen zwarte zaterdag aan onze laars en doorkruisen Noord-Frankrijk, het Loire-gebied en duiken ter hoogte van de stad Clermont-Ferrand de naaldbossen in om vervolgens helemaal niemand meer tegen te komen. We zouden nooit zo zeker van onze zaak zijn, als we geen reservering hadden bij Auberge Chassignolles, in het gelijknamige dorp ergens hoog op een heuvel tussen de bomen. Op de website van dit kleine hotel annex restaurant is bitter weinig te zien. Geen mooie plaatjes of desnoods valse beloftes om een beetje houvast bij te vinden. Alleen wat gedateerde foto’s en een prijslijst. Een dubbele kamer met douche en toilet op de gang voor vijftig euro per nacht, het vaste driegangenmenu kost zevenentwintig euro –wat je te eten krijgt blijft een verrassing. Dit non-concept zie je bij steeds meer horecaondernemers. Ze lijken moegestreden tegen de Instagram-terreur en niet op zoek naar nog meer influencers die met een camera boven het bord komen hangen zonder zich daadwerkelijk af te vragen water op ligt. Daarom kiezen zij bewust voor het understatement. Er zit dus niets anders op dan zelf die kant op te rijden.

Door dichte dennenbossen

Chassignolles blijkt de omweg waard. Al is het alleen maar om te eten en drinken in de herberg die de Britse Peter Taylor hier runt. Hij schenkt er vin naturel en serveert een frangipane taart waarover in de verre omtrek wordt gefluisterd. ‘Een gouden naald in de Franse hooiberg,' zoals wijnjournalist Hannah Fuellenkemper het omschrijft op de Britse cultwijnsite The Morning Claret. Maar niet te vroeg gejuicht. We zijn er nog niet. De weg ernaartoe valt tegen. Die slingert zich omhoog dooreen dicht dennenbos, dat af en toe wat licht doorlaat om ons te laten weten dat zich buiten het bos een prachtige zonsondergang afspeelt die wij grotendeels missen. De beloofde anderhalf uur op de routeplanner worden er tweeënhalf.

Auberge is de dromerige Franse vakantiebestemming
Brenda van Leeuwen voor Vogue Nederland, 2019

Dan ineens zijn we boven. Geen bergtop zoals je zou verwachten, maar een uitgestrekt plateau met in de verte, ver achter de velden met strobalen, een kerktoren en een rookpluim. Als we dichterbij komen wordt duidelijk dat de rookpluim uit de schoorsteen van Auberge de Chassignolles komt, wat een herberg uit een Franse plattelandsfilm blijkt. Een maison bourgeoise met Franse balkons en louvredeuren. Op de gevel staat in speelse rode letters ‘Auberge’. Het ligt pal aan het plein tegenover de kerk, waar op dat moment een dorpsfeest gaande is en waar luidkeels chansons gezongen worden. Op het terras van het hotel spelen kinderen met een oude voetbaltafel en binnen gaan de eerste gasten net aan tafel. Het is zo’n herberg waarvan je hoopt dat ze nog een kamer vrij hebben. Zoet en zalig de gedachte dat wij gereserveerd hebben.

Lees de rest van het artikel over Auberge in Vogue Holiday, dat vanaf nu verkrijgbaar is in de online shop en nu in de winkels ligt.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder