Vogue's Travel Guide voor het Marokkaanse Fez en "de blauwe parel" Chefchaouen

Vergeet Marrakech, voor de meest dromerige locaties van Marokko ga je naar het noorden van het land.

fez-chefchaouen-marokko-travel-guide
Getty Images

Bij een bezoek aan Marokko wordt al gauw gedacht aan Marrakech. Ja, de "rode stad" is werkelijk een prachtplaatje met diens sprookjesachtige paleizen, adembenemende moskeeën en luxueuze riads. Maar buiten Marrakech heeft Marokko nog veel meer te bieden. Zo vind je in het noorden de op twee na grootste stad van het Noord-Afrikaanse land, Fez, en het betoverende dorpje Chefchaouen, dat ook wel "de blauwe stad" of "de blauwe parel" wordt genoemd. En dat is met een reden, uiteraard. Vogue neemt je mee naar de magie van beide plekken, die makkelijk te combineren zijn tijdens je reis.

Handmade carpets and rugs in Morocco
De medina van Fez.
StarcevicGetty Images

Fez

Omdat Fez de derde grootste stad van Marokko is, beschikt het ook over een vliegveld. Om die reden kun je de reis hier het beste beginnen. De stad bestaat uit een modern deel en een oud deel, de medina, waar je het authentieke Marokko vindt met smalle straatjes, kleine eenmanszaken en de beroemde leerlooierijen. Het is een aan te raden je verblijf in de oude stad te boeken; zo kun je gemakkelijk de vele straten van de medina verkennen die de stad rijk is. Let op dat je niet verdwaalt, want geloof mij, dat is zo gebeurd.

Riad Anata

Verblijven doe je in Riad Anata, waar een oase van rust je tegemoet komt als je eenmaal een voet binnen hebt gezet. En dat kun je wel gebruiken, gezien de drukte van de medina soms behoorlijk overweldigend kan zijn. Een modern boetiekhotel met slechts een aantal beschikbare kamers (ieder voorzien van een thema), ruim dakterras en magische binnenplaats. Ook kun je hier heuse kookklasjes volgen en ellenlange hammamdouches nemen (inclusief ambachtelijke zwarte eucalyptus zeep).

Pink, Interior design, Room, House, Architecture, Table, Dollhouse,
Riad Anata
Anne Stikvoort

Madrassa Bou Inania

De Madrassa Bou Inania is een religieuze school middenin de medina van Fez, gebouwd in opdracht van sultan Abu Inan Faris tussen 1351 en 1356. De binnenplaats, die is voorzien van sierlijke gevels en muren vol mozaïek, is toegankelijk voor toeristen.

Leerlooierijen

Fez staat met name bekend om diens leerlooierijen (en leerproductie), waar dierenhuiden nog op traditionele wijze worden schoongemaakt en geverfd. Vanaf diverse plekken in de stad heb je uitzicht over de bijzondere looierij, waar werknemers in de brandende zon de huiden wassen in grote, ronde bakken water. Verre van gezond en de geur is op z'n minst penetrant te noemen, maar gelukkig worden er takjes munt uitgedeeld om die te weerstaan.

Fez Cityscape Fes Leather Tannery Morocco Africa
De leerlooierijen van Fez.
Getty Images

Al-Qarawiyyin Moskee

De Al-Qarawiyyin, of Karaouine Moskee is toch wel het hoogtepunt van de stad te noemen. Het gebedshuis is gebouwd in het jaar 859 en is de oudste moskee in de westelijke moslimwereld, inclusief een universiteit die ouder is dan de Universiteit van Oxford of Sorbonne in Parijs. Deze moskee is van grote proporties en zit vol met de meest indrukwekkende details. Als niet-moslim mag je helaas niet naar binnen, maar kun je vanuit de binnenplaats wel een beetje naar binnen gluren.

Examples of Moroccan architecture
De Al-Qarawiyyin moskee in Fez.
Getty Images

Riad Dar Bensouda

Mocht Riad Anata volgeboekt zijn, dan kun je ook zeker goed terecht bij Riad Dar Bensouda. Hier hebben ze, in tegenstelling tot Anata, een complete spa voor de ultieme ontspansessie. Daarnaast zijn alle kamers prachtig ingericht, inclusief Berber-kleden, fluwelen zetels en mozaïekwerken.

Room, Property, Interior design, Furniture, Building, Bed, House, Yellow, Bedroom, Real estate,
Riad Dar Bensouda

The Ruined Garden

Hoewel je op meerdere plekken in de oude stad terecht kunt voor een traditionele tajine, vind je de beste bij The Ruined Garden. De naam van het restaurant kan nogal verkeerd geïnterpreteerd worden (want nee, de tuin is niet ruined), maar de menukaart zit des te beter in elkaar.

Chefchaouen

Op zo'n drieënhalf uur rijden van Fez ligt het dorpje Chefchaouen. Verscholen in de bergen, maar eenmaal dichterbij doemt "de blauwe stad" op in je gezichtsveld. Als je het uitzicht van een afstandje al indrukwekkend vindt, wacht dan tot je er middenin staat. Chefchaouen is compleet indigoblauw, van de huizen tot de straten en trappen. Waarom dat precies zo is, blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk. Een ding is zeker: de straatjes zijn een lust voor het oog en daarnaast ook very Instagrammable, dus vergeet zeker niet je camera mee te nemen.

Cafe Clock

Cafe Clock vind je ook in Fez, maar in Chefchaouen is dit eetcafé met Europese invloeden nog net wat mooier en rustgevender. Zo kijk je vanaf het dakterras uit op de talloze blauwe gevels terwijl je geniet van een vers gemaakte smoothie en falafel.

De Kasbah van Chefchaouen

Hoog boven Chefchaouen torent de Kasbah uit, een fort met uitzicht over de hele stad. Het vergt misschien wat inspanning, maar het loont als je weet wat je ervoor terugkrijgt. Naast het spectaculaire uitzicht vind je hier ook een prachtige tuin, waar je even kunt flaneren om zo volledig tot rust te komen.

Cascades d'Akchour, Rif Mountains, Morocco
De watervallen van Akchour.
Getty Images

Akchour watervallen

Net iets buiten Chefchaouen vind je de wonderlijke "Cascades d’Akchour", de watervallen van Akchour. Hoewel het water niet zo blauw is als de stadsmuren van Chefchaouen, hebben de watervallen een betoverende werking. Een klein paradijs en oase van rust, waar je komt om te ontspannen of een duik in het water te nemen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder