Vogue's travel guide: de mooiste plekken van Sicilië

Ontdek het bijzondere Italiaanse eiland waarvan menig stadje op de werelderfgoedlijst staat.

Landmark, Human settlement, Town, City, Urban area, Architecture, Neighbourhood, Building, Sky, Wall,
Claudio Mezzasalma

Italië staat bekend als een van de meest populaire vakantielanden, van het idyllische Positano tot het betoverende Cinque Terre. Veel mensen vergeten echter dat diep in het zuiden van het vaste land af het Italiaanse eiland Sicilië ligt. Het eiland bevat de meest bijzondere en authentieke Italiaanse plekken, waar cultuur, historie en traditie samenkomen. Dat wordt vooral zichtbaar in de indrukwekkende architectuur waar je de invloeden van de geschiedenis duidelijk terugziet. Romeinen, Byzantijnen en Arabieren hebben allemaal hun sporen op het eiland achter gelaten waardoor Sicilië bijna als een land apart aanvoelt. Met haar elegante eenvoud verovert het eiland en haar mensen het hart van menig toerist. Van het historische Palermo tot het pittoreske Modica, deze plekken op Sicilië zorgen gegarandeerd voor een onvergetelijke trip.

Palermo

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee, waarvan de stad Palermo de hoofdstad is. Hoewel Palermo talrijke historische gebouwen bevat, is het de verlaten glorie die de stad en Sicilië in zijn totaliteit kenmerkt. De tijd lijkt stil te staan in deze van origine aristocratische stad. Van elegante winkelstraten tot het drukke, gedeeltelijk vervallen historisch centrum, gescheiden door kronkelende steegjes met lawaaierige openluchtmarkten.

Landmark, Architecture, Building, Sky, Tree, Cathedral, Place of worship, Town, City, Facade,
Palermo
Flo

De meest bekende markten zijn de Vucciria en Ballarò markt, waar je de unieke smaken van Sicilië kunt proeven. Bezoek zeker de Santa Catarina kerk en de nabijgelegen San Guiseppe dei Teatrini voor barokke excessen. Op Piazza Marina en Verdi Palermo staan mensen in de rij voor tafels bij elk restaurant als Trattoria Ai Cascinari waar je de meest typische Siciliaanse gerechten eet en 's avonds een drankje kunt drinken bij Caffè del Kassaro.

Siracusa

In Siracusa bewonder je de mooiste overgebleven Dorische tempels en theaters uit de oude Griekse tijd waardoor de stad niet voor niks het epicentrum van de barokstijl wordt genoemd. Dit vind je vooral op het eilandje Ortigia, het oude centrum van de stad. Op dit eiland zijn talloze gezellige eettentjes en cafétjes omringd door de meest pittoreske en smalle straatjes. De leukste vind je in de wijk la Giudecca, waar je iets minder toeristen en iets meer locals tegenkomt. Bezoek de Duomo die onderdeel is van het UNESCO-werelderfgoed.

Town, Sea, Architecture, Sky, Water, Coast, Tourism, City, Building, Waterway,
Siracusa
Anna Auza

Het kleine eiland is aan de godin Artemide opgedragen, dat na de Grieken werd veroverd door de Romeinen waarin Siracusa en Ortigia de hoofdstad werden van het oostelijke Romeinse Keizerrijk. Een van de belangrijkste trekpleisters is dan ook het Griekse amfitheater in het archeologisch park van Neapolis dat uit de 5e eeuw voor Christus stamt. Voor een hedendaagse blik op het eiland wandel je door de smalle straatjes en langs de zee aan de Lungomare.

Catania

De tweede grootste stad van het eiland wordt gezien als een thuisbasis van jonge Siciliaanse creatievelingen. De vismarkt, officieel genaamd mercato storico maar in de volksmond ook wel la piscarìa, is het kloppende hart van de stad: mensen uit de hele regio komen speciaal naar deze markt voor hun verse vis, groente en fruit. Het ruim 2.000 jaar oude centrum moest bijna volledig werden herbouwd door een uitbraak van de Etna in 1693. Bekend is ook de Duomo di Sant’Agata, de grote dom van de stad die uit 1062 stamt. Midden op het aangrenzende Piazza del Duomo staat de Fontana dell’Elefante, een fontein met een eeuwenoude obelisk met een olifanten beeld wat het symbool van de stad is geworden.

Classical architecture, Architecture, Building, Landmark, Place of worship, Facade, Basilica, Church, City, Cathedral,
Catania
Sicily Tourism

Loop over de elegante hoofdstraat Via Etnea, die dwars door de stad loopt vanaf de Piazza del Duomo. De grandeur en elegantie zorgt ervoor dat Catania ook wel het Milaan van het Zuiden wordt genoemd in Italië. Loop ook zeker even over de Via Crociferi, waar je de mooiste palazzi en voormalige aristocratische panden vindt. 'S avonds eet je de lekkerste verse vis bij een favoriet restaurant onder de locals, Ambasciata del Mare.

Noto

Noto is de stad van de klassieke en typisch Siciliaanse barok en een stuk kleiner dan Siracusa. De straten zijn gevuld met een verbazingwekkende concentratie van kerken, privépaleizen en openbare gebouwen in een weelderige stijl die wordt gekenmerkt als de Siciliaanse barok. Loop vanaf de Porta Reale, de stadspoort van het oude centrum, over de Corso Vittorio Emanuele waardoor je automatisch langs alle bijzondere gebouwen loopt en de unieke sfeer van Noto ervaart.

Classical architecture, Landmark, Architecture, Building, Holy places, Historic site, Place of worship, Facade, Church, Basilica,
Noto
Sabrina Mazzeo

De bekendste kerken zijn de San Francesco all’Immacolata, de Santa Chiara en de Cattedrale di San Nicolò. De San Carlo kerk kun je beklimmen waardoor je een adembenemend uitzicht te zien krijgt over de stad. Ga vooral naar het 126 jaar oude Caffè Sicilia dat aan de hoofdstraat ligt, waar patissier Corrado Assenza de lekkerste granita en brioches maakt. Elke derde zondag van mei wordt in Noto de Infiorata gevierd, een nationale feestdag waarbij de straat Via Corradi Nicolaci voor enkele dagen wordt omgetoverd tot één groot bloementapijt.

Scicli

Wellicht het meest pittoreske stadje van het hele eiland is Scicli. Het relatief compacte historische centrum staat vol met oude barokke kerken en gebouwen. De volledige stad is onderdeel van het UNESCO-Werelderfgoed. Scicli's oorsprong gaat terug tot ongeveer 1500 voor Christus. In 1693 werd deze kleine stad door een aardbeving verwoest - net zoals vele andere steden - en vervolgens volledig opgebouwd met barokke gebouwen.

A view of Scicli, Sicily Cityscape
NurPhotoGetty Images

De beroemde Italiaanse schrijver Elio Vittorini noemde Scicli in zijn boek De steden van de wereld Scicli 'de mooiste stad van de wereld'. Het charmante paleis Beneventano is een van de meest betekenisvolle en originele barokke monumenten van Sicilië en de beroemdste kerken omvatten Santa Maria la Nuova Sant'Ignazio.

Modica

Deze stad staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De twee bekendste kathedralen van de stad liggen op slechts 200 meter afstand van elkaar. Het stadje is niet groot, maar als je eenmaal alle heuvels en trappen bent opgeklommen verwacht dan een fenomenaal uitzicht waardoor je over de gehele stad kunt uitkijken.

Landmark, Human settlement, Town, City, Urban area, Architecture, Neighbourhood, Building, Sky, Wall,
Modica
Claudio Mezzasalma

Chocolade is een ware specialiteit van de stad, waar je op de hoofdstraat in de oudste chocoladefabriek in Sicilië genaamd Bonajuto de lekkerste chocolade kunt proeven. Ook de zogeheten scacce is een specialiteit van de streek, een soort focaccia brood gevuld met groentes als aubergine, tomaat en broccoli. Struin vooral lekker rond de kronkelige straatjes in deze heuvelachtige stad waar je op menige straathoek een bijzonder uitzicht kunt verwachten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder