Waarom de Kroatische eilanden je perfecte volgende vakantiebestemming vormen

Vergeet Italië of Frankrijk, want de Mediterrane lifestyle is al dan niet ruimer vertegenwoordigd in het azuurblauwe Kroatië.

kroatië-eilanden-tips-hotspots-vakantie
Aleksandar Gospic / CNTB

De winterdagen komt men het beste door met een ontspannen vakantie in het vooruitzicht, durven we te zeggen. Als het even kan, zijn die zomerplannen meteen het liefst zo Mediterraans mogelijk, met verfijnd eten, goede wijnen en azuurblauwe wateren. Wie Italië, Spanje en Frankrijk inmiddels op haar duimpje kent, wil Kroatië in 2020 overwegen. Vooral de prachtige eilanden zijn het bezoeken waard: Vogue selecteert daarom haar highlights, opdat luxueus eilandhoppen over een paar maanden maar de klok mag slaan.

Duizend eilanden

Wellicht ken je Kroatië vooral van historische steden zoals Split en Dubvronik, waar voornamelijk indrukwekkende architectuur hoogtij viert. Het gehele land staat echter bekend om haar gastvrijheid en energie, en vooral: relaxte leefklimaat. Die sfeer is net zo voelbaar op de duizend eilanden (!) die het land rijk is, en waar je er gemakkelijk meerdere van kunt bezoeken. Welk eiland je ook kiest: prachtige – de schoonste ter wereld – stranden, antieke bouwwerken en een originele lokale keuken vind je bijna overal. Denk bijvoorbeeld aan het eiland Hvar, dat niet alleen de meeste zonuren van Europa kent, maar ook de meeste Unesco-beschermde culturele erfgoederen ter wereld heeft

kroatië-eilanden-tips-vakantie-hotspots-hvar
Het eiland Hvar.
Ivo Biocina / CNTB

De mooiste stranden

Wie denkt dat Kroatië geen zandstranden heeft, komt nog bedrogen uit: de eilanden kennen juist talloze charmante plekken om optimaal wat vitamine D te innen. Zo is het verscholen strandje Stiniva op Vis verkozen tot het beste strand van Europa; begrijpelijk, als je de omringende kliffen bekijkt. Zlatni Rat op Brač is op haar beurt tot een waar cultstrand verheven, omdat de vorm continu door de stroming, golven en wind verandert. Snap je ook meteen waar de bijnaam 'de gouden hoorn' vandaan komt.

kroatië-eilanden-tips-vakantie-hotspots
Stiniva op Vis.
Aleksandar Gospic / CNTB

De Kroatische keuken

Kroatië kent door haar ligging aan de Adriatische Zee een bijzonder Mediterrane keuken. Zo neemt vis een belangrijke plaats in op het menu, net als de 130 inheemse wijnsoorten. Vele daarvan komen uitsluitend van de eilanden, zoals de grk op Korčula, de vugava op Vis, de bogdanuša op Hvar en de dobričić op Šolta. Prent het woord zivjeli [proost] alvast goed in je hoofd, dus. Ieder eiland heeft daarbij haar eigen tradities en recepten: zo wordt op het eiland Vis vaak Viška pogača gegeten, een vistaart.

kroatië-eilanden-tips-hotspots-vakantie
Maja Danica Pecanic / CNTB

Bezienswaardigheden

Wanneer de maag eenmaal vol zit, bieden de eilanden ook genoeg cultureel plezier. Zo zijn de Blauwe- en Groene Grot op Biševo een aanrader, net als het hartvormige eiland Galešnjak. Bij het eiland Lošinj is het tevens mogelijk om dolfijnen te spotten, terwijl bij het eilandje Baljenac bij Šibenik juist een volledig intacte stapelmuur van 23,36 kilometer lang kan worden bekeken. Vergeet ook het schitterende klooster Blaca (met grote piano!) en de Drakengrot op Brač niet te bezoeken.

kroatië-eilanden-tips-hotspots-vakantie
De ’Blauwe Grot’.
Zoran Jelaca / CNTB

Eilandhoppen

Meerdere eilanden tijdens je vakantie zien is een eitje, want Kroatië kent een dicht net van scheepvaartverbindingen. Wie echt compleet wil ontspannen, kan zelfs door particuliere vervoerders van het ene naar het andere eiland gebracht worden. Happy holidays!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder