De beste plekken voor een dag in Amersfoort

De leukste ontbijt, lunch, diner en cultuurtips van Amersfoort.

de beste plekken amersfoort, madonna
Madonna Amersfoort

De Keistad, zoals de inwoners van Amersfoort hun stad liefkozend noemen, wordt wat overschaduwd door diens grotere zus Utrecht, maar desalniettemin is de stad absoluut een bezoek waard. De stad met zo'n 150.000 inwoners pal in het midden van ons land staat bol van de pittoreske oud-Hollandse grachtjes, toffe lunch -en koffietentjes en mooie filmhuizen en musea. Wist je bijvoorbeeld dat Amersfoort de geboortestad is van Mondriaan? Er is een heel museum gewijd aan de beste man. Boek dus dit weekend nog een retourtje Keistad en stippel je route uit aan de hand van onderstaande tips.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 HoogVuur
HoogVuur

Restaurant HoogVuur is gelegen in De Nieuwe Stad, een broedplaats voor creatieve ondernemers op een voormalig industrieterrein. Een beetje het Westergasterrein van Amersfoort zullen we maar zeggen. Je loopt er zo heen vanuit de openbare bieb langs de kade van Eem. Van maandag tot en met vrijdag kun je er een heerlijk ontbijt of lunch (van buffet) nuttigen en 's avonds een diner naast de knapperende houtovens, waar overigens alle hoofdgerechten op worden bereid. Ook goed: het menu wisselt continue naar gelang de beschikbare lokale seizoensproducten.

Oude Fabriekstraat 26, Amersfoort

2 Blur
Blur

Bij conceptstore Blur om de hoek van de pittoreske muurhuizen in de binnenstad kun je je hart ophalen. Of het nu een knapperige bananabread wafel met een goed kop koffie plus alle melksoorten die je begeert of een uniek cadeautje en leuke kaarten is, je vindt er de beste versnaperingen en hipster hebbedingetjes. Daarnaast organiseren de eigenaren regelmatig lezingen en workshops, over bindingsangst tot bloemstylen en illustreren.

Mooierstraat 18, Amersfoort

3 Nul33
Nul33

Gesitueerd aan de grootste winkelstraat van Amersfoort, de Langestraat, torent Nul33 met drie reuzachtige gerenoveerde verdiepingen over het winkelend publiek. Laat je niet afschrikken door de locatie (alhoewel: de Langestraat is een ultiem mooie straat vergeleken met haar hoofdstedelijke zus de Kalverstraat), het is de perfecte plek voor een pitstop tussen het shoppen door. Doe je tegoed aan een flat white met havermelk in de ochtend, een spiegeleitje in de middag en steak tartaar in de avond. Het is overigens niet per se een plek voor een ontbijt, vooral vanaf de lunch wordt de kaart interessant.

Langestraat 76, 3811 AJ Amersfoort

4 Madonna
Madonna

Eind vorig jaar zag Madonna in de knusse Krommestraat het levenslicht, in een compleet gerestaureerd monumentaal pand. In gezellige hoekjes verdeeld over maar liefst vier verdiepingen kun je je de hele dag tegoed doen: van ontbijt (acai bowls tot pancakes), glütenvrije taartjes, lunch (de croque monsieur is gigantisch en heerlijk) en diner (houtoven pizza's!). Op zondag kun je je net als in de Grote Stad direct uit je bed naar een brunch, van 11u tot 16u, met huisgemaakte soepen tot salades, bijgestaan door fijne wijnen. Ze hebben er ook een deli waar je verse sappen, koffie en andere hoogtepunten van de menukaart kunt bestellen. We kunnen niet wachten op de lente, want dan huist achter het pand een groot terras aan de stadsgracht.

Krommestraat 32, 3811 CC Amersfoort

5 Openbare Bibliotheek Eemland
Openbare Bibliotheek Eemland

Ja, ook als toerist in Amersfoort mag je de openbare bibliotheek niet missen! De Bibliotheek Eemland ligt in het Eemhuis aan het moderne Eemplein en biedt aan vier culturele instellingen onderdak: naast de bibliotheek, de Kunsthal KAdE, Archief Eemland en Scholen in de Kunst. De OB staat op menig 'mooiste bibliotheken van Nederland'-lijstje, zoals je zelf ook kunt concluderen aan de hand van bovenstaande foto van de leeszaal met maar liefst 8 terrassen, ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten. De leeszaal is nog maar het tipje van de ijsberg: de bieb heeft namelijk een totaal vloeroppervlak van 5500 vierkante meter. De perfecte uitlaatklep voor de boekenwurm, ook de toeristische variant, want in de leeszaal kun je ter plekke magazines en boeken lezen zonder ze te hoeven lenen.

Eemplein 71, Amersfoort

6 Mondriaanhuis
Mondriaanhuis

Dit wist je vast niet: Amersfoort is de geboorteplaats van een van 's lands grootste kunsthelden: Piet Mondriaan. Het geboortehuis van Piet, die op 7 maart 1872 het levenslicht zag, is omgetoverd tot museum, oftewel het Mondriaanhuis, een ode aan zijn leven en werk. Je vindt er tijdelijke exposities, maar ook een kleine vaste collectie met werken van de meester.

Kortegracht 11, Amersfoort

7 Kroast
Kroast

Als je toch bij De Nieuwe Stad bent, kun je net zo goed even langs Kroast, een gezellige lunch/diner/borrel plek waar elke hipster zich thuis zal voelen. Met name hipsters met kinderen, want met dank aan een toffe speelhoek en heerlijke grote binnentuin kan je kroost (pardon the woordgrap) heerlijk vertoeven op deze plek, en daarmee jij ook.

Kleine Koppel 36, Amersfoort

8 Filmhuis De Lieve Vrouw
De Lieve Vrouw

Ieder zich serieus nemende stad moet uiteraard een filmhuis in huis hebben. Zo ook Amersfoort met De Lieve Vrouw. Gelegen aan Lieve Vrouwstraat 13 levert het de beste culturele filmpareltjes die je niet direct in de blockbuster Pathé zal vinden én theaterstukken en concerten. Maar wellicht nog belangrijker voor de toeristende stadbezoeker is het knusse theatercafé, waar je ook kunt eten in aanloop naar je film-matinée. In de zomer kun je met kleine oogjes het Lieve Vrouwekerkhof opduiken, een gezellig plein voor terrasjes en kroegen.

Lieve Vrouwstraat 13, Amersfoort

9 DLC Restaurant
DLC Restaurant

DLC staat voor Daily Local Cooking, oftwel dagverse producten van boeren en leveranciers uit de omgeving. Het biedt echter nog meer goeds: DLC is volledig gebouwd van gerecyclede materialen én ze hebben een eigen kas en moestuin (zie bovenstaand beeld) waar ze hun groente en fruit vandaan halen. Door al het hout en glas lijkt het alsof je aan een hippe tent in Noordwijk aan Zee vertoeft, alleen is het gelegen aan de industriële, en inmiddels compleet opgeknapte, Wagenwerkplaats ten westen van de stad, waar decennialang goederenwagons werden opgeknapt.

Soesterweg 332, Amersfoort

10 Het Centrale Ketelhuis
Het Centrale Ketelhuis

Als je toch al de kleine tocht naar de Wagenwerkplaats hebt gemaakt, waag je dan zeker aan een maaltijd in het prachtige Het Centrale Ketelhuis. In deze majestueuze industriële lokatie doe je je tegoed aan koffie, taarten, salades en snacks. Let op: alleen voor de koffie, lunch en borrel geopend, voor de rest van de tijd wordt het Ketelhuis aan grote groepen en bedrijven afgehuurd. Tot slot voor de liefhebber een leuk detail over de Wagenwerplaats: het is ontworpen door de huisarchitect van de Hollandse IJzeren-Spoorweg Maatschappij Dirk Margadant. Hij ontwierp ook het markante stationsgebouw van Haarlem en Den Haag Holland Spoor.

Soesterweg 320, Amersfoort

11 BUUF in de Serre
BUUF in de Serre

Langs de pittoreske Zuidsingel wandel je zo tegen BUUF in de Serre aan: een uitsluitend taart- en quiche lunchgelegenheid in een serre binnen de karakteristieke muren van de Mariënhof. Met hangplanten en een kraakhelder interieur een perfecte plek voor de Instagram-minnende mens. Maar doe het vooral aan voor de heerlijke taarten, die zoals de twee eigenaressen het zelf zeggen 'gericht zijn op smaak en niet op uiterlijk'. Zo horen we het graag!

Kleine Haag 2, Amersfoort

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder