Het mooiste van Marbella, van design tot delicatessen

De beste plekken in Marbella, buiten het hoogseizoen.

marbella-hotspots
Haroon Ali

Marbella was ooit het mondaine vakantieoord van stijliconen als Audrey Hepburn, Sean Connery en Prince. Maar ik associeerde het stadje aan de Costa del Sol vooral met volkszanger René Froger en goochelaar Hans Kazàn, die er beiden een huis kochten. Tegenwoordig is de Spaanse badplaats een magneet voor de nouveau riche, Britse realitysterren en de koninklijke familie uit Saudi-Arabië, die losgaan in hun spierwitte penthouses of op een jacht voor de kust dobberen. De toegangspoort tot de stad, met "Marbella" in koeienletters, is ook niet bepaald subtiel. In de zomer is het er verschrikkelijk druk, maar wie in het voor- of najaar gaat, en de moeite neemt om de oude straatjes te verkennen, zal aangenaam worden verrast. Dit kwam ik onderweg tegen.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 SLAPEN: Amàre
Amàre

Ik check in bij Amàre, een ruim, licht en strak ingericht designhotel met moderne kunst en sculpturen om de boel wat op te vrolijken. Het hotel ligt pal aan het strand, met een beach bar/restaurant en wat ligbedjes, die je (gelukkig) niet kunt claimen door je handdoek erop te leggen – dertig minuten opstaan betekent plaats vergaan. Er is daarnaast een buitenzwembad, een ontbijtrestaurant, een derde restaurant met livemuziek en een bar op het dakterras. Vanaf de Belvue Rooftop Bar heb je tijdens zonsondergang een wijds uitzicht over de glinsterende kustlijn, nippend aan een cocktail (of drie). In de spa met binnenzwembad kun je lekker ontspannen, maar niets is zo rustgevend als een luxe strandhotel waar kinderen niet welkom zijn. Kamers zijn beschikbaar vanaf 194 euro per nacht.

2 ZIEN: Casco Antigua
Haroon Ali

Marbella heeft een pittoreske oude stad (Casco Antigua), een doolhof van pleintjes, paadjes en balkonnetjes. Ik laat me daarom leiden door gids Gabriela (geregeld via het verkeersbureau van Marbella), die uitlegt hoe de christenen en de moslims eeuwenlang om deze strategisch gelegen havenstad vochten. De Arabische stadsmuur herinnert aan de Moorse overheersing, terwijl de La Iglesia de la Encarnación symbool staat voor het huidige, katholieke Spanje. We lopen langs het stadhuis op Plaza de los Naranjos (waar daadwerkelijk sinaasappelbomen staan), het weelderige stadspark Alameda en de beelden van Salvador Dalí op Avenida del Mar. Gabriela laat me ook even het restaurant zien dat Michelle Obama met dochter Sasha bezocht en we roddelen over Jesús Gil, de beruchte burgemeester van Marbella, die er in de jaren negentig een puinhoop van maakte.

3 ETEN: Altamirano
Haroon Ali

Naast hotel Amàre vind je sterrenrestaurant Messina, onder leiding van chef Mauricio Giovanni. Zijn tasting menu van negen gangen (67 euro) of twaalf gangen (86 euro) is een reis langs alles wat de Spaanse zee heeft te bieden. Ik neem er een bijpassend wijnarrangement bij, want een vis moet zwemmen. In de oude stad vind je ook genoeg andere, betaalbare eettentjes. Ik ben gecharmeerd van het pleintje aan Calle Mendoza, waar visrestaurant Altamirano al dertig jaar een instituut is. Op het terras – met gegrilde sardines, inktvis en een ijskoud biertje – kun je lekker loeren naar voorbijgangers. Schuin daartegenover zit The Farm, met een biologische kaart en fusiongerechten. In hun goed verstopte binnentuin zijn ’s avonds flamenco-optredens – viva Andalucía! Wie trouwens serranoham of olijfolie wil inslaan voor het thuisfront, gaat naar delicatessenwinkel Urban Gourmet.

4 DOEN: Puerto Banús
Haroon Ali

Op mijn derde en laatste dag fiets ik van Amàre (waar je gratis een fiets kunt reserveren) naar Puerto Banús, de luxe jachthaven die jaarlijks meer dan vijf miljoen bezoekers trekt. Het is een ontspannen fietstochtje van zo’n acht kilometer: eerst over de promenade langs alle hotels, daarna veranderen de tegels in een geel zandweggetje, met de woeste branding aan de ene kant en de riante villa’s van de rijken aan de andere kant. Halverwege de route staat Museo Ralli, met werk van moderne kunstenaars uit binnen- en buitenland. In Puerto Banús zie je kolossale jachten en rijden de glimmende sportbolides af en aan, die worden nagekeken door minder bedeelde vakantiegangers. Ik bekijk de gekte vanuit Jacks Smokehouse, een pretentieloze burgerbar aan de promenade. Als ik mijn laatste biertje van deze trip opdrink, besef ik: Marbella is zo chic als je het zelf wil maken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder