Leuke to do's in Nederland tijdens de feestdagen voor als je niet thuis wilt zitten

De uitagenda voor Nederland voor de feestdagen 2018 met to do's in onder andere Amsterdam, Rotterdam en Groningen.

to-dos-kerst-nederland
Amsterdam Light Festival

Omdat we natuurlijk álles uit onze kerstvakantie willen halen en je waarschijnlijk niet de hele dag thuis wilt zitten en voor de zoveelste keer Love Actually wilt kijken, hebben wij een cultuuragenda vol leuke to do’s, in Nederland. Van een winterparade tot een tentoonstelling tot een schaatsbaan: thuiszitten hoef je allerminst. Dit is er allemaal te doen in het land.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Vuurtoreneiland, Durgerdam
Vuurtoren eiland

Vuurtoreneiland is een uniek stukje natuur in Amsterdam. In een ruig landschap vind je loslopende dieren, zeldzame flora, een vervallen fort en Amsterdams’ enige vuurtoren. Gelegen in het Markermeer bij Durgerdam, is Vuurtoreneiland alleen per boot te bereiken. Nu dat het winter is, wordt er gegeten in het winterrestaurant dat plaatsvindt in de kazerne en wordt er net als in 1893 volledig op hout gestookt. Het eiland is alleen bereikbaar via boot die vertrekt vanaf het Lloyd Hotel om 18.30. Het hele avontuurlijke minivakantie duurt zo'n vijf uur, dus perfect voor een avondje uit.

2 Classic Boat Dinners, Amsterdam
classic boat dinners

Met de Classic Boat Dinners kun je luxueus dineren op een antique salon boot door de grachten gordels van Amsterdam. Gedurende de vaart wordt er aan gemeerd bij verschillende restaurants uit het topsegment van Amsterdam: Restaurant La Rive en de brasserie van het Amstel Hotel, restaurant Vinkeles en brasserie Occo van The Dylan, restaurant &Moshik, restaurant Bridges van hotel The Grand en restaurant Johannes. Aan boord is een uitgebreide kaart met speciaal geselecteerde wijnen en kun je ook wijn uit de wijnkelder op halen.

3 Afternoon Tea, The Duchess Amsterdam
The Duchess

Wat doe je tijdens de feestdagen? Juist, heel veel eten. Bij restaurant The Duchess – bekroond met een Michelin-ster – organiseren ze een brunch én een afternoon tea tijdens de feestdagen. Tijdens de tea krijg je petitfours geheel in winterse sferen, zoals sneeuwpopmacarons en red velvet cake. Je hoeft natuurlijk niet aan de thee, want speciaal nu pakt The Duchess uit met een uitgebreid champagnemenu.

4 Nachtje weg, Parc Broekhuizen Leersum
Parc Broekhuizen

Een nachtje weg in eigen land? Dan tippen wij Parc Broekhuizen, een landhuis op het historisch landgoed verscholen in de natuurpracht van het nationale park Utrechtse Heuvelrug. De suites hebben uitzicht op het landgoed en het meer, en hebben allen een heerlijk grote badkuip om in te dobberen met een boek. Je hoeft de deur niet uit, want sinds kort zwaait chefkok Marco Westmaas met de scepter in het bijbehorende restaurant Voltaire. Na een fantastisch vijfgangendiner rol je zo je bed in en schuif je in de ochtend weer aan voor een verrukkelijk ontbijt of brunch en een wandeling in het bos. Tijdens de feestdagen is er ook een champagne-uurtje, en zijn er op het landgoed knusse zitplekken met vuurkorven en duizenden lichtjes. Romantischer kan haast niet.

5 Badplaats, Volkshotel Amsterdam
Volkshotel Amsterdam

Op de achtste verdieping van het Volkshotel in Amsterdam, boven restaurant/club Canvas, staan een aantal hot tubs en een sauna. Deze zijn normaal gesproken alleen toegankelijk voor hotelgasten. Maar elke zondag is Badplaats open voor niet-hotelgasten van 12:00 tot 18:00 en dat betekent dat jij tijdens de feestdagen lekker kan dobberen in een warm bad, met uitzicht over de skyline van Amsterdam met champagne. Elke eerste zondag van de maand is er ook een Badplaats Session: een XL versie met bands/singer-songwriters. Ook deze Sessions zijn gratis te bezoeken voor niet-hotelgasten.

6 Diner Bodon, Apollo Hotel Amsterdam
​Restaurant Bodon

Restaurant Bodon, in het Apollo Hotel in Amsterdam is sinds een tijdje compleet vernieuwd. Het restaurant kreeg een grande make-over, net als het hotel. Bodon serveert klassieke Franse gerechten zoals Tournedos Rossini (haasbiefstuk, met verse foie gras en truffel) en Escargots de Bourgogne (biologische wijngaardslakken van slakkenkwekerij Slow Escargots, gevoed met bladgroenten, tijm en basilicum). En daar kun jij van genieten met uitzicht over de Amsterdamse gracht.

7 Dagje Museum, Groningen, Rotterdam, Amsterdam
Iconic Images by Terry O'Neill

Dagje museum? Zowel het Stedelijk Museum in Amsterdam, als het Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Groninger Museum in Groningen zijn geopend tijdens de feestdagen. Voor de liefhebber van hedendaagse romantiek, fantasie en illusie is op dit moment de expositie Tendensen - De Ploeg na 1928 te zien in het Groninger Museum met werken van kunstenaars waaronder Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra. In galerij Iconic Images hangen werken van de Amerikaanse fotograaf Terry O'Neill. In de expositie Terry O'Neill: Rare and Unseen zijn sterren als onder andere Oscar-winnares Faye Dunaway (foto) te zien en fotografeerde hij The Beatles. En ook in Rotterdam is een bijzondere expositie te zien in Museum Boijmans van Beuningen. De tentoonstelling Pure Rubens toont het grootste overzicht van Rubens' olieverfschetsen dat in de afgelopen 65 jaar is getoond. Een echte klassier dus.

8 Discoschaatsen, Schaatsbaan Rotterdam
Schaatsbaan Rotterdam

Je kerstvakantie is natuurlijk niet compleet zonder een potje schaatsen. Dat kan in Rotterdam geheel in 70’s disco-vibe, in de verlichte schaatstunnel van Schaatsbaan Rotterdam. Alle kleuren van de regenboog passeren de revue. Komt bij: je speciale glitterpak voor het kerstdiner mag je gerust aanhouden voor een schaatsritje in de slurf. Of ga op een hoogte van 85 meter schaatsen op het Rooftop Terrace van Floor 17 in Amsterdam.

9 Dagje aan het water, Meneer Nieges Amsterdam
Meneer NiegesInstagram

Een dagje aan het water vertoeven is misschien niet wat je wilt tijdens de koude winterdagen, maar wel als je bij Meneer Nieges zit, aan de Amsterdamse IJ. Dit restaurant is voor de winter omgetoverd tot een knusse loungeplek, compleet met dekens, haardvuur, een leeshoek en lekker eten. Met een wijntje en hapjes voor de open haard: sounds like a plan to us. Ben je niet in Amsterdam tijdens de kerstdagen? Dan hebben we nog een genoeg andere tips voor plekken in Nederland waar het haardvuur brandt.

10 Amsterdam Light Festival, Amsterdam
Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival is begonnen. Onze hoofdstad wordt tijdens de donkere dagen verlicht door verschillende lichtinstallaties. Er is een speciale wandelroute langs de verlichte kunstwerken of je kan de boot pakken om alle kunstwerken vanaf het water te bekijken. De werken van zijn dagelijks verlicht van 17:00 tot 23:00 uur. Pracht langs de gracht.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kerst