De beste terrassen in Amsterdam voor warme najaarsdagen

Vogue tipt de fijnste herfst- en winterterrassen in onze hoofdstad.

terrassen-amsterdam-herfst-winter
Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, augustus 2013

We hebben op het moment te maken met een heuse nazomer in ons normaal veel koudere kikkerlandje. Omdat iedereen nog wil genieten van de laatste warme dagen zagen we de afgelopen week weer overvolle terrassen, waaronder in Amsterdam. Het weer leende zich er overduidelijk goed voor, met een warme zon en bijna geen wind. Vooral dit weekend is het genieten geblazen met temperaturen boven de twintig graden. Aangezien het al flink begint af te koelen, is niet alleen een warme outfit een must, maar ook een plekje uit de wind onvermijdelijk voor het ultieme genietmoment. Voor die warme kleding moet je toch echt zelf zorgen, maar aan een windvrije spot kunnen wij je wel helpen. De fijnste najaarsterrassen in onze hoofdstad op een rij. Ook handig voor alle (hopelijk) mooie dagen in de komende wintermaanden.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Pllek

Deze all time favourite bevindt zich in Amsterdam Noord, aan 't IJ nota bene. Ondanks de frisse wind die daar staat, zit het terras zodra de zon schijnt ramvol. En dat komt mede door de heerlijke vuurkorven die ze daar hebben en – als je geluk hebt – branden. Toch nèt iets te fris? Dan kun je altijd nog naar binnen verplaatsen en achter de grote ramen bij de openhaard een pllekje (ha!) uitzoeken. Daar schijnt de zon namelijk ook heerlijk naar binnen en als je een plekje weet te bemachtigen op één van de banken voor het raam, blijf je zonder twijfel de hele dag hangen.

Pllek, Tt. Neveritaweg 59, Amsterdam.

2 Vondelpark3

Zodra de zon zich weer laat zien, wil je het liefst de hele dag lekker door het park struinen of je zelfs aansluiten bij heuse wandelclub. Indien je in dat geval voor het Vondelpark kiest, is een tussenstop bij Vondelpark3 een grote aanrader. Oók in de winter. De bomen in het Vondelpark, waar je op uitkijkt vanaf het terras, houden de wind namelijk grotendeels tegen, maar gelukkig schijnt de zon er heerlijk tussendoor. Als je je zonnebril meeneemt, kun je ook nog eens ongegeneerd mensen kijken. Nog niet klaar in het park? Schuif dan even verderop aan bij het Blauwe Theehuis voor kneuterig genieten.

Vondelpark3, Vondelpark 3, Amsterdam.

3 De Waterkant
Dit bericht bekijken op Instagram

Voetjes over de kade #springiscoming #lazysunday #waterkant

Een bericht gedeeld door Waterkant (@waterkant_amsterdam) op

Als je aan het water zit, kun je de wind bijna niet ontlopen, maar de unieke locatie van De Waterkant (lees: onder een parkeergarage) zorgt voor een stuk minder doorstroom van koude lucht. Nu de zon weer iets hoger staat, blokt de kade de zon niet, en heb je hier vrijwel de hele dag stralen op je gezicht. En een uitzicht op de grachten is natuurlijk altijd een groot pluspunt. Om nog maar te zwijgen over die super nachos op het menu...

De Waterkant, Marnixstraat 246, Amsterdam.

4 De Brandstof
Dit bericht bekijken op Instagram

❌❌❌

Een bericht dat is gedeeld door @ amstermadam op

Eén straat verwijderd van De Waterkant, op de hoek van de Marnixstraat en de Rozengracht, zit Bar Brandstof. Met het terras gericht op het zuiden hoef je je geen zorgen te maken dat je in de schaduw komt te zitten. Het terras ligt daarnaast aan een van de drukste kruispunten van de stad, waardoor het er bijna de hele dag door spitsuur is, en je vanuit je luie stoel niet alleen heerlijk kan genieten van de eerste zonnestralen, maar ook van het bruisende Amsterdamse straatbeeld. Let wel: kom op tijd want rond borreltijd een plekje scoren zit er vaak niet in.

Bar Brandstof, Marnixstraat 341, Amsterdam.

5 Lokaal Edel

Verborgen achter Het Sieraad verschuilt zich Lokaal Edel, lunchroom slashrestaurant slash terras. Slechts luttele seconden verwijderd van de drukte van de Kinkerstraat, en o-zo-heerlijk in de zon. Daarnaast wordt de kaart er elk kwartaal opnieuw samengesteld, dus ook voor een verrassende lunch zit je bij Lokaal Edel goed. Op de zaterdag goed te combineren met een bezoekje aan de Ten Katemarkt voor een bos tulpen en een compleet lentegevoel.

Lokaal Edel, Postjesweg 1, Amsterdam.

6 Café Wildschut
Dit bericht bekijken op Instagram

Zondagmiddag lunch bij de overburen.

Een bericht gedeeld door Roosmarijn Visser (@roosmarijnvisser) op

Op de hoek van de Van Baerle aan het Roelof Hartplein bevindt zich grand café Wildschut. Binnen overheerst de sfeer van een (enigszins muffig) bruin café – inclusief tapijt en grote krantentafel – maar als het weer het enigszins toelaat, verplaatsen wij het liefst naar buiten, om een plekje uit te zoeken op het zonovergoten terras waar tout Oud-Zuid flaneert en zont naar hartenlust – daar moet je dus wel zin in hebben.

Wildschut, Roelof Hartplein 1-3, Amsterdam.

7 Louie Louie

Je kan er ontbijten, lunchen, borrelen én dineren. Kortom: bij Louie Louie in Amsterdam-Oost kun je elk moment van de dag neerstrijken om een glimp van de winterzon op te vangen. Het gehele terras is omringd door, jawel, onze geliefde windschermen (daar heb je ze weer), die je net als de zon heerlijk warmhouden.

Louie Louie, Linnaeusstraat 11A, Amsterdam

8 Café de Jaren

Op een steenworpafstand van het Rokin, én gelegen aan het water, vind je Café de Jaren. Niet per se de allerhipste tent, maar wel een plek waar je met gemak de hele dag kan vertoeven zonder dat je rust verstoord wordt door de drukte van het centrum. Uitkijkend op de Amstel is dit café de ultieme uitvalbasis voor een dagje winkelen (mocht je je daar aan willen wagen met het heerlijke weer dat ons te wachten staat).

Café de Jaren, Nieuwe Doelenstraat 20, Amsterdam

9 Café Cook
Dit bericht bekijken op Instagram

Summer days 🔆

Een bericht gedeeld door Café Cook (@cafe.cook.amsterdam) op

Nog een verscholen gem is Café Cook in de Baarsjes wijk in Amsterdam-West. Het pleintje en het terras zijn door de omliggende huizen goed beschut en maken een sjaal dan ook bijna overbodig. En dat is in combinatie met een winterzon meer dan goed te doen. Zo, dan is vooralsnog de enige onbeantwoorde vraag: ga jij voor die heerlijke warme chocolademelk, of toch een goed glas wijn?

Café Cook, James Cookstraat 2, Amsterdam.

Advertentie - Lees hieronder verder