De mooiste bibliotheken van Nederland om in te duiken op regenachtige dagen

Als het buiten alleen maar regent, kun je net zo goed een boek lezen op deze prachtplekken.

mooiste-bibliotheken-nederland
Rijksmuseum / Tweede Kamer / Bibliotheek Dominicanen

Een boek lezen is heerlijk in het zonnetje, maar stiekem het fijnst als het buiten plenst. Laat er de aankomende tijd nu net veel regen zijn voorspeld (de Hollandse zomer is na de warmste juli ooit gemeten weer helemaal terug) waardoor we logischerwijs liever binnen zijn dan buiten – tenzij we het transparante schoeisel van Bella Hadid mogen dragen. Natuurlijk kan er altijd geschuild worden in de nodige restaurants, winkels en café's, maar echt ontsnappen aan de regen doe je in een bibliotheek. En dan mag het best een mooie zijn. Van historische universiteitsbibliotheken tot de meest bijzondere openbare ruimtes, in deze mooiste bibliotheken van Nederland wil je alle boeken lezen.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Bibliotheek Rijksmuseum, Amsterdam
Architecture, Building, Arch, Ceiling, Daylighting, Library, Brickwork, Brick, Interior design, Window,
Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is een toevluchtsoord om aan de Amsterdamse drukte te ontsnappen, maar de bibliotheek is werkelijk de perfecte plek voor pure rust. De historische bibliotheek telt drie verdiepingen en is voor iedereen toegankelijk. De grote ramen, esthetisch gevormde bogen en houten kasten maken deze ruimte tot een prachtplek.

2 Boekenberg, Spijkenisse
Architecture, Building, Daylighting, Photography, Mixed-use, Wood, Metal, Steel, Scaffolding,
Boekenberg

In Spijkenisse vind je de "Boekenberg", een architectonisch hoogstandje bestaande uit een enorme hoeveelheid glaswerk. In het gebouw tref je een heuse "boekentoren" aan, met verdieping op verdieping op verdieping. Door het originele ontwerp heeft deze bibliotheek ook internationale faam verworven.

3 Boekhandel Dominicanen, Maastricht
Building, Vault, Aisle, Architecture, Holy places, Medieval architecture, Arch, Ceiling, Arcade, Place of worship,
Boekhandel Dominicanen

Toegegeven: dit is geen bibliotheek, maar een boekhandel. Maar wel de mooiste boekhandel die je ooit zult zien. Boekhandel Dominicanen bevindt zich in de eeuwenoude Dominicanenkerk in Maastricht. Naast door boeken snuffelen kun je hier ook terecht voor een kop koffie, verzorgd door het befaamde Blanche Dael Coffeelovers.

4 Universiteitsbibliotheek, Utrecht
Building, Retail, Public library, Bookselling, Library, Outlet store, Convenience store, Supermarket, Shopping mall,
Universiteit Utrecht

Midden in het centrum van Utrecht vind je de Universiteitsbibliotheek, een statig gebouw verstopt achter de gevel op de Drift. Binnen worden moderne met oude details vermengd. Zo bevindt zich helemaal achterin de bibliotheek een prachtige open plek (waar dagelijks studenten zitten te zwoegen, dat wel) waarop alle balkons van de drie verdiepingen uitkijken.

5 Handelingenkamer, Tweede Kamer, Den Haag
Architecture, Building, Urban area, Sky, Symmetry, Ceiling, Daylighting, Brick, City, Beam,
Tweede Kamer

De Handelingenkamer – waarin alle besluiten uit de Tweede Kamer zijn opgeslagen – bevindt zich in het Justitiegebouw in Den Haag. Het is gebouwd in neo-Hollandse renaissancestijl van rijksbouwmeester Cornelis Hendrik Peters, maar dan met een bijzondere twist. Zo zijn er veel Chinese invloeden te zien, van de rood-groene aankleding tot details met draken, en meer dan 30.000 boeken.

6 Bibliotheek School 7, Den Helder
Stairs, Building, Property, Interior design, Architecture, Ceiling, House, Floor, Room, Real estate,
Bibliotheek School 7

Bibliotheek School 7 in Den Helder is bekroond met de Public Library of the Year Award 2018 en mag zich daarom zeker aansluiten bij het rijtje mooiste bibliotheken van Nederland. De hoge plafonds en de houten trappen maken deze plek niet alleen heel toegankelijk, ook nodigt het uit om in alle rust een boek te lezen.

7 Education Centre Erasmus MC, Rotterdam
Architecture, Building, Interior design, Stairs, Ceiling, Daylighting, Floor, House, Room, Design,
Aerophoto Schiphol - Marco van Middelkoop, Sebastian van Damme, Bart Gosselin

De bibliotheek van het Education Centre van het Rotterdamse Erasmus MC is een paar jaar geleden volledig vernieuwd. Het resultaat is een adembenemende ruimte die volledig wit is, met houten vloeren en opengewerkte details. Vooral naar het plafond blijf je maar kijken – waarschijnlijk met open mond.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder