De mooiste parken, stranden en natuurgebieden van Midden-Nederland

Vogue selecteert de beste natuurplekken voor een dag in Utrecht, Flevoland of 't Gooi.

hilversumse heide in nederland
Guus Pauka / ANP

Het midden van ons land is niet voor niks een geliefd gebied als het op natuur aankomt: één blik op Google Maps verraadt al snel hoe groen het er is. En nu vakanties naar het buitenland wellicht van de baan zijn of je gewoonweg je hoofd wil leegmaken – want angst of stress is niet gek, in tijden van een pandemie – is zo'n uitstapje naar de natuur geen overbodige luxe. Rondkijken in Midden-Nederland is dan een topkeus, want er is niet alleen veel te zien en doen, het ligt ook nog eens hartstikke centraal.

Om het kaf van het koren te scheiden selecteerde Vogue daarom de beste stranden, parken en natuurgebieden in de omgeving. Van fietsen over de Utrechtse Heuvelrug tot een potje beachvolleybal middenin de bossen: laat je inspireren door deze prachtige plekken in eigen land, en duik liever vandaag dan morgen de natuur in.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Netl de Wildste Tuin

Voor trouwe bezoekers van het festival Wildeburg geen onbekende locatie, voor de rest van Nederland wellicht wél. Deze 'natuurspeeltuin' in Kraggenburg heeft alles in huis voor een dag uit: of je nou zin hebt om bij hun strandpaviljoen te hangen of naar de verschillende eilandjes te zwemmen. Een uitstekende manier om Flevoland te verkennen, denken wij zo.

2 Zien: een weekend in de Nederlandse natuur
3 Soesterduinen
luchtopname van natuurgebied de soesterduinen nabij utrecht
Irvin van Hemert / ANP

Weinig plekken in Nederland brengen zo'n ode aan 'zand' als de Soesterduinen, waar je eindeloos door het stuifzand kunt struinen. Je vindt deze plek, die vooral tijdens zomerdagen erg populair is, ten zuiden van het dorp Soest.

4 Amelisweerd / Rhijnauwen

Het natuurgebied rondom het Utrechtse Amelisweerd en Rhijnauwen is perfect voor een wandeling, kanotocht of rondje op de fiets. Wie daar minder trek in heeft – of het actieve graag met het ontspannende combineert – doet goed aan neerstrijken bij de Veldkeuken, waar je midden in de natuur de lekkerste biologische gerechten eet. En dat allemaal om de hoek van Utrecht-stad, hè.

5 Hoorneboegse heide
hilversumse heide in nederland
Guus Pauka / ANP

De Hoorneboegse heide ligt even ten zuiden van de bebouwde kom van Hilversum en staat regelmatig prachtig in bloei. Als het rustig is (vroeg vertrekken is wat dat betreft wijsheid) oogt deze plek extra mooi en ongerept.

6 Utrechtse heuvelrug

De Utrechtse heuvelrug is zo'n 50 kilometer lang, en 't allermooiste te bewonderen vanaf een (race)fiets. Goed, je zal wat moeten stijgen en dalen, want de naam zegt het al: echt plat is het grote bosgebied niet. Maar wie één van deze vijf fietsroutes uitkiest (waarbij één exemplaar je zelfs langs een biologische wijngaard gidst), heeft sowieso een heel mooi stukje Nederland voor de boeg.

7 Oostvaardersplassen

Deze plassen tussen Almere en Flevoland staan internationaal bekend als 'vogelparadijs'. En niet alleen vogels zijn massaal te spotten in dit bosrijke gebied: ook de edelherten en konikpaarden zijn niet te missen tijdens een wandeling op deze plek. Niet alle gebieden zijn toegankelijk voor bezoekers, maar genoeg prachtige delen zijn gelukkig wél opengesteld.

8 Henschotermeer

Het Henschotermeer, dat middenin de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ligt, levert behoorlijke strandgevoelens op. Bij het meer vind je verschillende foodtrucks en het langgerekte zandstrand leent zich prima voor allerlei strandspellen, zoals een ouderwets potje strandvolleybal.

9 Goois Natuurreservaat

Het Goois Natuurreservaat behelst 65 (!) afzonderlijke gebieden tussen het Gooimeer en Hollandsche Rading. Je vindt hier niet alleen bossen, maar ook heidevelden en historische akkers. Door de 110 kilometer aan onderhouden fietspaden is 't een feest om hier op je stalen ros te stappen, al zijn de wandelroutes ook keurig uitgestippeld middels genummerde paaltjes.

10 Trompenburgh

Huis de Trompenburgh is een bijzonder bouwwerk uit de Gouden Eeuw, dat de tand des tijds bijna onveranderd heeft doorstaan. Het ligt op de rand van het Gooi en behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uit 1990. De locatie wordt maar beperkt opengesteld voor bezoekers, maar wie niet kan wachten tot er weer een open dag is, kan via deze link alvast digitaal een kijkje nemen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder