De creatiefste manieren om leuke dingen te doen op 1,5 meter afstand

Omdat je ook tijdens een pandemie niet compleet op plezier hoeft in te leveren.

beeld van dansend model uit vogue nederland, maartnummer 2019
Carlijn Jacobs, Vogue Nederland, maart 2019.

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met de Rijksoverheid.

Terwijl we massaal naar een dichtbevolkte kroeg, festival of groots etentje verlangen, moeten we het tot die tijd toch echt doen met creatieve manieren om de coronacrisis social distance proof te overbruggen. Het belang van de anderhalvemeterregel is er de laatste tijd namelijk niet minder om geworden: de pandemie is (helaas) nog steeds niet de kiem in gesmoord, waardoor 'afstand' nog steeds het sleutelwoord is, aldus de berichtgeving van de Rijksoverheid. Ook het wassen van je handen kan er na al deze tijd nog wel 's bij inschieten, maar is ook onverminderd belangrijk. Blijf bij klachten ook vooral thuis en laat je testen, en werk daarnaast mee aan het bron- en contactonderzoek. Zo zorgen we er samen voor dat we op den duur weer onze tent uit kunnen rollen op, we noemen maar wat, Lowlands.

Ondanks de moeilijke afgelopen maanden staat één ding als een huis: we zijn gezamenlijk een stuk creatiever dan we ooit hadden gedacht. Niet alleen omdat het moet, maar ook omdat we het wíllen, want een jaar is simpelweg te kostbaar om niet af en toe iets leuks te doen (en je mentale gesteldheid daarbij te belangrijk). Dat kan thuis met maximaal vier personen, of buiten de deur tot 22.00 (horeca), met dank aan verschillende ondernemers. Door hen is het steeds vaker mogelijk om op verantwoorde wijze een leuke dag of avond te hebben, en dat kan Vogue natuurlijk alleen maar toejuichen. Daarom: vijf creatieve manieren om zowel die 1,5 meter als het plezier in je leven in stand te houden, van diner tot feestje.

1 Sit down-sessies

Vraag aan een random persoon wat hij of zij het meest mist en het antwoord zal vaak met een feestje te maken hebben. En inderdaad: naar de originele vorm – dicht op elkaar bij de bar, dansen tot het licht aan gaat – kunnen we momenteel alleen nog maar verlangen. Toch zijn sit down-sessies, die georganiseerd worden door meerdere clubs of culturele organisaties in Nederland, een fijn alternatief.

Zo organiseert De Marktkantine bijna elk weekend een clubshow aan tafels en kun je ook bij Doka, Atelier Schinkel, Tivoli Vredenburg en Radion regelmatig genieten van muziek of een andere culturele activiteit, terwijl je zittend van een drankje of twee nipt.

Let op: stap niet té laat op je stoel, want bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om 21.00 en om 2.00 uur gaat de boel definitief dicht.

2 (Outdoor) cinema

Wie er nog weinig voor voelt om naar de 'gewone' bioscoop te gaan wil wellicht wél neerstrijken bij een filmtheater in de openlucht, of zogenaamde (en behoorlijk Amerikaanse) drive-in cinema. Zo rijd je het terrein van evenementenlocatie Borchland in Amsterdam Zuid-Oost op voor een film als Little Women, en organiseren partijen als Het Filmcafé (Utrecht) en Het West Beach Film Festival (Amsterdam) ook regelmatig een bioscoopervaring met een twist.

3 De wereld rond-dag

Reislustig? Organiseer dan zelf een tocht door jouw stad waarbij je als het ware 'de wereld rond gaat' aan de hand van (we noemen maar wat) culinaire stops. Niet alleen lekker, maar ook een leuke manier om op één dag meerdere vrienden te zien, zonder in een grote groep samen te komen. Extra handig nu je in zes regio's (Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland, Hollands-Midden) met niet meer dan vijftig man mag samenkomen.

Begin je dag in Amsterdam bijvoorbeeld bij de Scandinavian Embassy met een kanelbullar, ga lunchen bij het Franse Auberge Jean & Marie en sluit je dag af bij Frida Cantina, voor de lekkerste Mexicaanse taco's (en frozen margaritas, natuurlijk). Ook kan je bij World of Food in Amsterdam Zuid-Oost terecht. Hier vind je een groot scala aan buitenlandse keukens en drankjes.

Maar ook in andere steden kan je je hart ophalen: in Rotterdam eet je ramen alsof je in Japan bent bij Hinoki en haal je de Griekse zon in huis bij Elliniko. In Groningen proef je de traditionele Turkse keuken bij Tekinev en waan je je in Italië bij Toscana IJssalon.

Let wel op: de Rijksoverheid adviseert om het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

4 Silent comedy

Die lachspieren wat extra aanspreken is in deze tijd sowieso geen overbodige luxe, en een bezoek aan een caberetshow is dan ook gewoon een heel goed idee. De Silent Comedy bij het Amsterdamse Meneer Nieges is wat dat betreft top. Hier geniet je van een comedyshow mét koptelefoon, terwijl je aan een van hun picknicktafels vertoeft. De Leest (Waalwijk) organiseert soortgelijke silent comedy avonden. Bij binnenkomst krijg je een koptelefoon, waarbij je kan switchen tussen verschillende kanalen en cabaretiers. Dat wordt gegarandeerd lachen.

5 Maak een kunstwandeling

Inmiddels wel klaar met dat eeuwige gewandel? Voeg er dan een vleugje kunst aan toe, want dan wordt dat blokje om opeens 'n stuk inspirerender. Zo heeft Public Art Gallery een bijzondere art route in Amsterdam samengesteld, waarvoor ze werk van bekende en minder bekende kunstenaars en illustratoren onder de aandacht brengen in publieke ruimten. Het gaat om plekken die behoefte hebben aan 'n esthetisch duwtje in de rug: van bouwplaatsen tot blinde muren. Op deze kaart vind je de verschillende locaties, die variëren van de Pijp tot Kinkerbuurt.

Ook in Tilburg zijn er verschillende kunstwerken buiten te aanschouwen. Aan de Oude Leij van Tilburg presenteren kunstenaars de route Waterland Kunstpad, waar cultuur en natuur elkaar ontmoeten. Het Metropolitan Museum Tilburg toont vanaf 18 september het project Raamvertellingen, dat 75 jaar bevrijding eert.

In Roosendaal vindt de achtste editie van Roosendaal Danst plaats, een festival dat draait om dans en zich volledig heeft aangepast aan de anderhalve metermaatregel. Naast de voorstelling in Theater de Kring zal het festival zich grotendeels buiten afspelen, waar wandelaars op verschillende locaties coronaproof dansvoorstellingen kunnen aanschouwen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Meer van Creativity