Vogue
De bruidsjurk van Meghan Markle: alles wat we tot nu toe weten

cultuur / Wedding

De bruidsjurk van Meghan Markle: alles wat we tot nu toe weten

Datum
Getty Images

Op zaterdag 19 mei trouwt Meghan Markle haar prins: rond het middaguur zal zij haar ja-woord geven aan prins Henry van Wales, en treedt Meghan toe tot de Britse Koninklijke familie. Het grootste moment van de dag wordt wel de onthulling van Meghans bruidsjurk op het moment dat ze St. George Chapel in Windsor Castle binnenstapt. Wie is de ontwerper van haar bruidsjurk? Welke juwelen (inclusief tiara) draagt ze? 

 

De ontwerper

De ontwerper van Meghan Markles bruidsjurk wordt pas bekend gemaakt door Kensington Palace op het moment suprême, wanneer Meghan de bruidsauto uitstapt. Desalniettemin gaan er een aantal namen de wandelgangen door, ook bij Vogue. Zo is Erdem Moralioglu een grote kanshebber, maar ook Ralph & Russo ( waarin Meghan poseerde voor haar verlovingsfoto's) , Jenny Packham, Roland Mouret en Alexander McQueen zijn favoriet. Zeer waarschijnlijk zal het echter een Brits modehuis of ontwerper zijn, een mooie handreiking naar de succesvolle Britse mode-industrie waar Meghan een van de belangrijkste ambassadeurs van wordt met alle fotolenzen op haar gericht tijdens elke publieke verschijning. Victoria Beckham heeft in ieder geval ontkent dat zij de ontwerper is. In januari zou Mehgan de ontwerper al gekozen hebben, en haar eerste doorpas in Kensington Palace gehad hebben. Haar stylist Jessica Mulroney schijnt nauw betrokken te zijn bij het keuze- en doorpasproces. 

De jurk

De bruidsjurk van Meghan Markle zal een mix zijn van traditie en persoonlijke smaak. Traditiegetrouw zien we bij Britse koninklijke bruiden een aantal vaste elementen langskomen, eerder uit de doeken gedaan door onder meer Autumn Philips, de vrouw van Peter Philips, de kleinzoon van Koningin Elizabeth. De ontwerper van Autums trouwjurk, Sassi Holford, stond tijdens het ontwerpproces in nauw contact met Kensington Palace om ervoor te zorgen dat het koninklijke protocol in acht werd genomen gedurende elke stap van het ontwerpproces. Ook Autumn en Peter trouwden in St George's Chapel, de trouwlocatie van Meghan en Harry. 'Het is erg belangrijk dat de jurk zowel past bij de locatie als de gelegenheid, zo vertelt Sassie aan de Amerikaanse Marie Claire. 'De grote zalen en dramatiek van Windsor Castle en St. George's betekent dat de jurk details moet hebben die van een afstand zichtbaar moeten zijn, geschikt voor een koninklijke bruiloft, en voor Meghan de glamoureuze Hollywood kant van haar persoonlijkheid moet hebben'. Naar alle waarschijnlijkheid zal de laatste doorpas van Meghans jurk in Windsor Castle zijn, waar overigens ook Autumn Philips haar laatste fitting had: Sassi kon daar kon zien hoe de jurk bewoog en kon ervoor zorgen dat de rok en de sleep in vorm bleven. Wat er gebeurt met Meghans jurk na de laatste doorpas? In het geval van Autumn Philips' jurk werd deze achter slot en grendel bewaard op een paspop in de privé vertrekken van de koningin in Windsor Castle. 'Het maakproces van een koninklijke bruidsjurk is, traditiegetrouw, mysterieus,' vertelt Sassi tot slot. 'Slechts vier van ons kenden de exacte details over Autumns jurk, en eentje daarvan was mijn hoofdnaaister Tina, waar ik al 19 jaar mee samenwerk.' Oftewel, het zal bij gissen blijven tot voorgenoemde tijd van onthulling op 19 mei. Houd overigens zeker ook de avondreceptie in de gaten, want dan zal Meghan haar tweede jurk van de dag uit de kast halen, mogelijk van dezelfde ontwerper, zoals Kate ook in de avond een tweede jurk van Alexander McQueen droeg op haar huwelijksdag.   

De tiara

Naast de bruidsjurk, zullen alle ogen ook gericht zijn op de tiara van Meghan Markle, die ze zonder twijfel zal dragen. Sinds de jaren dertig heeft namelijk elke Britse koninklijke bruid een tiara gedragen op haar trouwdag. Eerder werd in de media al gespeculeerd dat Meghan voor de Spencer Tiara uit de collectie van wijlen prinses Diana zal kiezen, als eerbetoon aan haar schoonmoeder die ze nooit zal ontmoeten. Andere favorieten zijn de Cambridge Lover's Knot Tiara en de Lotus Flower Tiara die Kate Middleton eerder op gelegenheden droeg. Anderzijds, zal Meghan waarschijnlijk willen kiezen voor een tiara die niet gelinkt is aan recente prominente royals, zodat ze zelf een stempel kan drukken op het juweel. Of misschien de indrukwekkende Poltimore Tiara met bloemmotief, gedragen door prinses Margaret, zus van Koningin Elizabeth, op haar huwelijksdag met Lord Snowdon in 1960 rond haar beehive kapsel. Deze tiara is zo groots, dat het in ieder geval voor genoeg drama kan zorgen voor Meghans aantreden in St George's Chapel. 

Prinses Margaret met de Poltimore Tiara op haar huwelijksdag in 1960, Getty Images.

De trouwring

Naast haar romantische verlovingsring, zal Meghan op haar huwelijksdag haar trouwring door prins Harry omgeschoven krijgen. Traditiegetrouw zijn trouwringen van Britse koninklijke bruiden gemaakt van Clogau, goud uit Wales. Deze traditie dateert uit 1923 bij de bruiloft van Koning George VI, toen de koninklijke familie van Wales dit goud ontving, ook voor toekomstige koninklijke ringen (onder meer Elizabeths en Diana's trouwringen werden hiervan gemaakt). In 1981 ontving de koninklijke familie opnieuw een voorraad Clogau cadeau voor toekomstige trouwringen, waar Kate's trouwring van 21 karaat onder meer van werd gemaakt. De trouwring van Kate werd gemaakt door Wartski, de antiek juwelier opgericht in 1865 in Wales. Alle trouwringen gemaakt van Clogau zijn simpel, ze hebben geen diamanten bijvoorbeeld. Naar alle waarschijnlijkheid zal Meghans trouwring dus deze traditie volgen. Of Harry overigens een trouwring gaat dragen is de vraag: zijn broer William heeft hier niet voor gekozen, gebruikelijk onder de Britse adel. 

De verlovingsring van Meghan Markle, Getty Images.

De sluier

Alle Britse koninklijke bruiden dragen sinds eeuwen al een sluier, dus ook Meghan zal zeker een sluier dragen bij haar jurk overdag. Grote kans dat de ontwerper van haar bruidsjurk ervoor kiest de sluier niet door diens naaiers te laten maken, maar door een gespecialiseerd atelier: zo werd Kate's sluier in 2011, gemaakt van lagen ivoren zijden tulle met handgeborduurde bloemen, gemaakt door de Royal School of Needlework. 

De schoenen

Manolo Blahnik, Jimmy Choo, Stuart Weitzman, Chanel: Meghan Markle heeft een luxe smaak als het om hakken aankomt. Grote kans dus dat haar bruidsschoenen ook door een ringetje gehaald kunnen worden. Mogelijk zijn de schoenen van dezelfde ontwerpen als haar bruidsjurk, zoals ook Kate's schoenen in 2011 van Alexander McQueen waren, gemaakt van ivoren satijn duchesse met handgeborduurde bloemen door de Royal School of Needlework. 

De bruidsschoenen van Kate Middleton van Alexander McQueen.

Het bruidsboeket

De bloemen voor de bruiloft worden verzorgd door bloemist Philippa Craddock, zo is bekend. Ook zijn er al details over de mogelijke bloemen in het bruidsboeket van Markle naar buiten gekomen: witte tuinrozen zouden erin verwerkt worden, die symbool staan voor prinses Diana, en in ieder geval mirte, een traditie dat teruggaat tot de jaren 1840 in boekettenv van koninklijke Britse bruiden. Daarnaast is het traditie dat Britse koninklijke bruiden hun bruidsboeket na de bruiloft op het Graf van de Onbekende Soldaat in Westminster Abbey laten leggen, dus dit zal Meghan zeer waarschijnlijk ook doen. 

Meghan Markle is incognito in een zwarte look met baseball cap in Chicago

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten