waarom-is-er-zoveel-ophef-over-seizoen-5-van-the-crown-227583
©Netflix

Het nieuwe seizoen van The Crown is pas vanaf 9 november te zien, maar er zijn al veel reacties. Columnisten schrijven hot takes, politici doen uitspraken en prijswinnende acteurs schrijven brieven. Allemaal hebben ze verschillende opvattingen over dezelfde kwestie: gaat The Crown te ver door met een sensatie van de Britse koninklijke familie te maken?

Verfilming Britse koninklijke familie

Sinds het eerste seizoen in 2016, heeft The Crown fictief de aangelegenheden van het bewind van koningin Elizabeth verfilmd, dat officieel eindigde op 8 september 2022. De serie is hiermee verre van de eerste die dit doet: in Take A Royal Night Out zagen we de toen prinses Elizabeth en prinses Margaret een avontuurlijke incognito-avond hebben in Londen op V-dag. En The Queen beeldde de dagen na de dood van prinses Diana uit. Pablo Larraíns Spencer maakte zelfs de strijd van de overleden prinses met boulimia bespreekbaar. Met dit acteerwerk verdiende Kristen Stewart haar eerste Oscarnominatie. 

‘The Crown’ is fictie

Toch voelt The Crown op de een of andere manier anders. Dit is deels vanwege de lange tijdspanne; de hitserie bestaat al meer dan zeven jaar, met seizoenen van 10 afleveringen. Maar ook komt het door de griezelig goede casting en de toewijding aan historische gebeurtenissen uit het echte leven van de Britse royals. Dan is er nog het feit dat het zowel continu uitzonderlijk is als uitzonderlijk goed gefinancierd: elk jaar worden de acteurs genomineerd voor meerdere Emmy’s, waardoor de productiewaarden steeds indrukwekkender worden. 

Het voelt gewoon zoveel completer en meeslepender – en daardoor geloofwaardiger dan de andere inzendingen in de koninklijke popcultuur-canon. Voeg daar de relatieve mystiek van de monarchie aan toe (slechts een paar mensen weten tenslotte wat er achter de deuren van Buckingham Palace gebeurt), en de hondsdolle fascinatie van het grote publiek wordt des te groter. Toch zijn sommige figuren bang dat mensen The Crown niet als fictie beschouwen.

Ophef

Neem voormalig premier John Major. In een komende aflevering van The Crown zal blijkbaar gesuggereerd worden dat prins Charles aan Major liet doorschemeren dat hij wilde dat de koningin aftrad. De conservatieve politicus vertelde Mail on Sunday dat dit ‘een vat vol onzin’ is. Zijn kantoor bracht vervolgens een verklaring naar Netflix uit: “Discussies tussen de vorst en de premier zijn volledig privé en zullen – voor Sir John – altijd zo blijven. Maar geen van de scènes die wordt afbeeldt, is op welke manier dan ook accuraat. Ze zijn fictie, simpel als dat.” 

Dagen later deelde Dame Judi Dench haar mening met The Times of London. “Ik vrees dat een aanzienlijk aantal kijkers, met name in het buitenland, deze versie van de geschiedenis als volledig waar zal beschouwen”, schreef Dench in een brief. “Gezien enkele van de kwetsende suggesties die blijkbaar in de nieuwe serie voorkomen – dat koning Charles bijvoorbeeld een complot smeedde om zijn moeder af te treden, of ooit suggereerde dat de opvoeding van zijn moeder zo gebrekkig was dat ze misschien een gevangenisstraf had verdiend – is dit wreed onrechtvaardig voor de individuen. Ook is het schadelijk voor de instelling die zij vertegenwoordigen.”

Huidige periode

Dit argument is niet per se nieuw. Een verhaallijn in het tweede seizoen overdreef de rol van prins Philip in de dood van zijn zus. Dit bleek toen ook controversieel. Toch heeft het een nieuw niveau bereikt naarmate de serie meer naar de huidige periode kruipt. Eerdere belangrijke personen in de serie waren al overleden en de gebeurtenissen hebben enkele decennia eerder plaatsvonden. Maar nu fictionaliseert de serie het leven van levenden. In een artikel uit de Times of London uit 2020 werd gezegd dat “Prins William naar verluidt van streek was door de scènes waarin Charles Diana verbaal misbruikt. Een bron zei dat hij het gevoel heeft dat ‘zijn ouders worden uitgebuit en gepresenteerd op een valse, simplistische manier om geld te verdienen.’”

John Major riep daarom op tot een boycot. Dench vraagt ​​om een ​​disclaimer toe te voegen aan de show waarin duidelijk fictie wordt vermeld. (Goed om te weten: de YouTube-pagina voor de officiële trailer van seizoen vijf die twee dagen geleden werd gepubliceerd, bevat de beschrijving: “Geïnspireerd door echte gebeurtenissen, vertelt deze fictieve dramatisering het verhaal van koningin Elizabeth II en de politieke en persoonlijke gebeurtenissen die haar regering vormden.”)

Overdreven reactie

Anderen vinden dit hele gedoe echter een overdreven reactie. “We gaan een gesprek dat gaande is in de slaapkamer van koningin Elizabeth en prins Philip niet geloven”, zegt cohost Joy Behar botweg in The View. Netflix gelooft ook dat het duidelijk is dat het fictie is. Tegen BBC zegt de streamingdienst dat de serie “altijd is gepresenteerd als een drama gebaseerd op historische gebeurtenissen.”

Na de dood van koningin Elizabeth in september, begon The Crown weer populair te worden op Netflix. De vraag, toen en nu, blijft nog steeds: heeft de streamingdienst een morele plicht om zijn fantasierijke verhaallijnen aan het publiek te verduidelijken? Of zelfs aan te passen uit respect voor de koninklijke familie? Of hebben ze het volledige recht om het te dramatiseren? Om je eigen mening te vormen,  moet je maar gewoon naar de serie kijken.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.