Vogue's Leather Stories: dit zijn de pro's en con's van vegan leer

Wat is nou precies vegan leer, en hoe weet je dat het nou écht vegan is?

Leer is geen nieuwkomer in de mode. Dankzij het dierlijke nevenproduct konden subculturen statements maken over onafhankelijkheid en mannelijkheid (of juist vrouwelijkheid), en kon Edward, Prince of Wales in 1918 al rondparaderen in Hermès’ eerste leren golfjack. Modehuizen Louis Vuitton, Chanel en Hermès bouwden een volledig imperium met hun iconische leren accessoires. En wij als consument genieten van de investering in een aesthetisch gevalletje leven-lang-mooi, zacht, tot in de puntjes afgewerkt, voor altijd je vriend.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Leather Stories

Met het oog op duurzaamheid, wordt het tijd om leer zoals we ‘m kennen onder de loep te leggen. Onderzoek naar bestaande materialen en bewustzijn creëren rondom welk materiaal je aanschaft is een belangrijke stap richting een duurzamere leerindustrie. In deze driedelige Leather Stories serie duikt Vogue in de verschillende plantaardige leer-alternatieven en het complete kostenplaatje voor zowel de consument als de aarde.

leather stories vega vegan leer diervriendelijk
Stella McCartney - Sustainable leather collectie
Stella McCartney

Wat is vegan leer?

We beginnen bij het begin. Wat is plantaardig of vegan leer? Vegan leer is een materiaal dat leer nabootst, maar is gemaakt van kunstmatige of plantaardige producten in plaats van dierenhuiden. En met het oog op duurzaamheid zijn er goede redenen om te zoeken naar zo’n diervriendelijk alternatief van leer. Dierlijk leer is afkomstig van dierenhuiden, meestal van koeien, en daarmee is leerproductie gecorreleerd met veehouderij.

Laat je duurzame modekennis ook even bijspijkeren door topmodel Alva Claire.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties is de sector verantwoordelijk voor ongeveer 14 % van alle broeikasgasemissies door menselijke activiteiten. Alleen al het fokken van vee vertegenwoordigt ongeveer 65 % van die uitstoot. Dierlijke landbouw gaat daarnaast gepaard met het verbruiken van natuurlijke grondstoffen (zoetwatergebruik, tropische ontbossing) en er worden gevaarlijke chemicaliën gebruikt. Het verfproces van dierlijk leer is eveneens erg schadelijk. Tenslotte is het looien van leer energie-intensief en wordt er veel afval geproduceerd.

'Duurzame' leer alternatieven

Belangrijk om je te realiseren: zoals suikerarm niet zonder suiker is, is vegan leer niet impact-neutraal. Vaak betekent plantaardig leer een mix van biologische en synthetische materialen. Dit is meteen een van de nadelen van 'duurzame' leer alternatieven. Imitatieleer bestaat veelal uit een laag stof, microvezels, met daarop een synthetische laag, zoals polyurethaan. Dit wordt gewonnen uit aardolie en is dus een plastic. Zo’n coating is nodig voor versterking, omdat de samenstelling van bijvoorbeeld appelleer nog niet zo stevig is als we van leer gewend zijn. Het gevolg is dat ze vaak niet recyclebaar of biologisch afbreekbaar meer zijn - iets wat dierlijk leer trouwens wel is - recyclebaar. En mits goed gelooid en geverfd kan het ook biologisch afbreekbaar zijn.

vogue leather stories vega vegan leer diervriendelijk
Desserto-tassen van cactusleer
Desserto
vogue leather stories vega vegan leer diervriendelijk
Tommy Hilfiger sneakers van vegan leer
Tommy Hilfiger

Lang zal ze leven

Uiteindelijk streven we naar laag-schadelijke chemicaliën en een verbeterde ecologische voetafdruk, maar ook naar de kwaliteit en levensduur die we gewend zijn van leer. De levensduur van veel alternatieve leersoorten is op dit moment meestal korter dan die van dierlijke leersoorten. Andere kwaliteitsfactoren die lastig te evenaren zijn, zijn flexibiliteit en de ‘vermoeidheid’; hoe lang de hoekjes van de tas meegaan. Ook niet onbelangrijk: het gevoel en stijl/esthetiek van dierlijk leer. Hoe geweldig innovatieve leer-alternatieven ook zijn, ze voelen en tonen vaak net even anders. Dat is wennen. Ook de looks wijken af van de natuurlijke rimpelige structuur van dierlijk leer. Kortom: ze gedragen zich op dit moment nog niet zoals we van leer gewend zijn.

Plastic-leer: de vijand

Om de prestaties van dierlijk leer toch zo veel mogelijk te evenaren, zijn er ook veel diervriendelijke alternatieven in omloop die helemaal niet duurzaam zijn; er wordt vaak gekozen voor synthetisch materiaal dat niet niet recyclebaar en niet biologisch afbreekbaar is, zoals polyurethaan (PU) en polyvinylchloride (PVC). die al langer op de markt zijn. Zulk plastic-leer is diervriendelijk, maar alles behalve goed voor moeder aarde: geproduceerd met fossiele brandstoffen, met chemicaliën die schadelijk voor de menselijke gezondheid en niet biologisch-afbreekbaar.

Not the end

In het kort: leer-alternatieven, en dan specifiek de niet-plastic leersoorten, hebben potentie om ons in de toekomst van duurzame leerproducten te voorzien. Wat we nu nodig hebben is financiering en een portie geduld voor research en innovatie om de compromissen met dierlijk leer die er nu nog zijn te overbruggen.

vega leer vegan leer diervriendelijk imitatieleer
Stella McCartney - sustainable leather collectie
Stella McCartney

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion