Waarom je volgende kledingstuk van appelleer of citrusafval moet zijn

Fashion for Good opent de wereld van bio glitters en andere duurzame materialen.

Trends in de richting van een duurzamere levensstijl staan in bloei: ook op modegebied. Van kledingruil tot een duik in moeders’ kast op zoek naar vintage parels. En met een reden: de dreigende gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Om verergering hiervan te voorkomen, zal ook de mode-industrie moeten veranderen. De zoektocht naar duurzame materialen wordt steeds belangrijker. En waarom niet op zoek naar een oplossing die de natuur zelf als inspiratiebron neemt? De natuur is immers circulair van zichzelf en daar kunnen we een goed voorbeeld aan nemen. Biomaterialen - ofwel: natuurlijke materialen die biologisch afbreekbaar of recyclebaar zijn, in je kleding en accessoires, dat is de toekomst van duurzame mode.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Biomaterialen voor de toekomst

Biomateriaal omvat alle materialen die biologisch zijn en dus van een levend wezen afkomstig zijn. Daarbij horen bijvoorbeeld katoen, hennep en linnen, die al langer op de markt zijn. Maar denk ook aan aan zijde van citrusafval, leer gemaakt van appelschillen of paddenstoelen of glitters op je gezicht, gemaakt van eucalyptus. De innovatieve technologieën achter sommige van deze bijzondere soorten staan nog in de kinderschoenen, maar baanbrekend zijn ze zeker. Aangezien conventionele materialen zoals die katoen, hennep en linnen veel water en pesticide nodig hebben om verwerkt te worden is de zoektocht naar alternatieve, duurzamere materialen in volle gang.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Fashion for Good

Fashion for Good heeft samen met Biofabricate een rapport gemaakt over deze nieuwe materialen, om een duidelijke taal te creëren waarmee de hele industrie kan communiceren. En hoewel fabrikanten en wetenschappers al volop aan het onderzoeken en ontwikkelen zijn, zal de vraag naar duurzame materialen vanuit de consument zelf ook moeten versnellen. Juist om die reden is de tentoonstelling GROW in het Fashion for Good Museum in Amsterdam opgezet. Hier kunnen bezoekers een inspirerende reis maken langs fascinerende materialen, innovaties, ontwerpers en merken die nieuwe biomaterialen gebruiken. De voordelen en nadelen worden uitgelegd, evenals wat er vandaag beschikbaar is en hoe de industrie kan verduurzamen door deze materialen te gebruiken.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

GROW talent project

De wereld rondom biomaterialen is boeiend en heeft een geweldig potentieel. Om de materialen in praktijk te testen en toe te passen in de vorm van kledingstukken, is het GROW talent project opgezet. Uit 119 kandidaten koos de vakjury waaronder modeontwerper Iris van Herpen en Vogue’s hoofdredacteur Rinke Tjepkema vier gelukkige designers, een copywriter en een content creator uit. In drie maanden tijd zullen gloednieuwe biomaterialen omgetoverd worden tot kledingstukken en accessoires en zullen de talenten het verhaal en de ontwikkeling hieromheen vastleggen. Het resultaat zal schitteren in een nieuwe tentoonstelling GROW 2.0 die in oktober haar deuren zal openen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion