Het is inmiddels lang en breed bekend dat de mode-industrie een van de grootste milieuvervuilers ter wereld is. Hoewel er op grote schaal actie wordt ondernomen om de industrie te verduurzamen (van duurzaam beleid tot stoffen die minder belastend zijn voor het klimaat), zijn we er nog lang niet. Het is niet alleen aan de grote spelers binnen de industrie, maar ook (of júíst) aan de consumenten om hun gedrag aan te passen. Want we weten allemaal: verandering begint bij onszelf.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Duurzame initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond, zoals sustainable modelabels, start-ups en platforms – met als kers op de taart onthullende documentaires over de problematische industrie. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: meer bewustzijn creëren op het gebied van duurzaamheid en circulaire mode. Chanel Trapman, founder van platform Mumster (ook wel de "sustainable fashion movement"), is daar een voorbeeld van. Vogue sprak met Chanel over haar nieuwe samenwerking met sustainable start-up Palanta, over langzaam de wereld veranderen en hoe je daarmee begint door je eigen garderobe zo duurzaam mogelijk te maken.

Mumster x Palanta

Met Mumster werkt Chanel samen met gelijkgestemde initiatieven om een bijdrage te leveren aan positieve verandering binnen de mode-industrie. Ze kwam in contact met Sara Toth, oprichter van Palanta, een duurzame start-up die kleding verhuurt aan vrouwen, maar zich ook inzet voor meer educatie en bewustwording op het gebied van sustainability, mindfulness en moederschap. 'We hebben dezelfde strategie: enerzijds informeren, anderzijds mogelijk maken,' aldus Chanel. 'Palanta is uniek, want het platform focust zich op vrouwen, zwangere vrouwen en baby's, waarbij alle verhuurde kleding ook nog eens duurzaam is.'

chanel trapman
Chanel Trapman
Laura van der Spek
sara toth
Sara Toth
Palanta

Mumster en Palanta slaan de handen ineen en zetten een campagne op in samenwerking met influencers en experts. Daarmee willen ze jonge vrouwen en moeders bereiken, die weinig tot geen ervaring hebben met kleding huren en drempel naar een duurzame kledingkast nog te hoog vinden. Waar liggen de uitdagingen om te verduurzamen? Hoe kunnen zij echt geholpen worden? Dat hopen Chanel en Sara te ontdekken door middel van hun campagne (inclusief documentairereeks) die gepland staat voor september dit jaar. Tegen die tijd zal ook Palanta officieel pas lanceren, maar door middel van VIP-toegang kun je nu al stukken reserveren.

Is kleding huren de oplossing?

Van onze huizen verhuren via Airbnb tot auto's delen met Uber-gebruikers, in onze maatschappij is het heel gewoon om onze bezittingen en diensten te delen. Maar waarom rust er binnen de modewereld dan nog zo'n taboe op? Kleding huren doe je immers slechts bij speciale gelegenheden, en zelfs dan wordt het al snel bestempeld als "niet chic". 'Deze campagne is nodig om kleding huren normaal te maken bij de massa,' zegt Chanel. 'Ik verbaas me erover hoe gewoon het is om eens in de zoveel tijd met vuilniszakken vol kleding naar de afvalcontainer te gaan, terwijl je dat met het huren van kleding allemaal voorkomt. Ik hoop dat we dat met zijn allen realiseren.'

Zien: gamechangers over de toekomst van de mode-industrie

Kleding huren is dan ook wellicht dé oplossing voor een duurzamere mode-industrie. 'Het is een briljant idee, want je voorkomt veel miskopen, je geeft veel minder geld uit en je hebt zelf eigenlijk maar een hele kleine kast die je kunt aanvullen met nieuwe items wanneer jij dat wil,' beargumenteert de Mumster-oprichter. Zo betaal je bij Palanta twintig procent van het originele bedrag per maand, en mag je het kledingstuk zoveel dragen als je wilt – totdat je het weer terugstuurt. Leen je een jas van, zeg, 200 euro, dan betaal je 40 euro voor een maand en kun je voor de volgende maand een andere jas kiezen. Dat is niet alleen ideaal voor de indecisive onder ons, ook wordt experimenteren met kleding een stuk makkelijker.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Of kleding huren de toekomst wordt? 'Daar ben ik wel van overtuigd – of nou, het gaat in ieder geval een grotere rol spelen,' zegt Chanel. 'In de komende jaren zitten veel mensen nog in transitie; mensen die het huren van kleding combineren met het kopen van nieuwe en vintage items.' Trapman hoopt tegen die tijd ook samen te werken met de overheid om zo een grote, landelijke campagne op te zetten. 'Ik wil mensen laten zien dat het een win-win situatie is; dat het óók goed is voor henzelf.'

Zo creëer je een duurzame garderobe

Het is nooit te laat om je kledingkast te verduurzamen. Wil je zelf ook bijdragen aan een duurzamere mode-industrie, maar weet je niet zo goed hoe? Naast kleding huren en het aanschaffen van vintage items zijn er uiteraard nog vele andere manieren voor het opbouwen van een duurzame garderobe. Chanel geeft haar beste tips:

Minder kopen

'Het klinkt heel cliché, maar zo is het bij mij ook begonnen. Het is belangrijk om je eerst bewust te worden van de situatie in de kledingindustrie en dat je daaraan bijdraagt door veel te kopen. Als je minder koopt, ga je merken dat je minder miskopen doet, je niet eens zoveel nodig hebt en dat je de helft van de tijd eigenlijk wordt verleid om te kopen.' Kun je nog wel wat tips gebruiken om je koopwoede in toom te houden? Die hebben we hier voor je op een rij gezet.

Eigen stijl ontwikkelen

Naast minder kopen, is het essentieel dat je moeite stopt in het ontdekken van je eigen stijl (mocht je die nog niet hebben gevonden). 'Als jij echt goed weet wat goed bij je past, doe je minder snel miskopen. Zo bespaar je jezelf de nodigde ellende als je van jezelf weet dat een bepaalde kleur of fit wel of niet iets voor jou is,' aldus Chanel.

Shop tweedehands

'Die kleding is er al, dus hoeft er niets nieuws gemaakt te worden om in jouw behoefte te voorzien,' vertelt Chanel. 'Er zijn gigantisch veel tweedehands initiatieven, van fysieke winkels (zoals Serendipity Vintage Dreamer in Amsterdam en Vintage Vetements in Eindhoven) tot online platforms als Vestiaire Collective en The Next Closet.' Ook Vogue loves vintage en schreef eerder al een ode aan tweedehands kleding, inclusief onze favoriete adressen.

Kies voor duurzame merken

'Mocht je toch iets nieuws willen kopen, shop dan het liefst bij duurzame merken en platforms,' geeft de Mumster-oprichter als tip. 'Toch liever bij grote retailers shoppen? Kijk dan altijd of er een duurzame collectie is en check waarvan de kleding is gemaakt. Probeer "plastic stoffen" te vermijden.' Benieuwd naar de absolute toppers op het gebied van duurzaamheid? Wij selecteerden al de mooiste duurzame labels, merken en winkels.

Zorg voor je kleding

Probeer de kleding die je hebt zo goed mogelijk te verzorgen. 'Er wordt zoveel kleding weggegooid, omdat het verkeerd/te vaak/te heet gewassen wordt. Mocht een kledingstuk kapot gaan, gooi het dan niet zomaar weg, maar probeer het altijd eerst te repareren of te vermaken. Als je dat zelf niet kan, kun je het iemand anders laten doen.'

Recycle!

Wil je toch wat kleding wegdoen (bijvoorbeeld na het lezen van dit artikel en je het roer volledig hebt omgegooid)? Gooi het dan niet bij het afval, maar zorgt dat het goed terecht komt. 'Breng het weg naar de textielbak, de plaatselijke kringloopwinkel of het Leger des Heils,' adviseert Chanel. 'Ook kun je oude items ruilen zodat je kleding een tweede leven krijgt. Dat kan op zogeheten "ruilfeestjes", die onder meer georganiseerd worden door Swops.' Mocht dat niets voor jou zijn, dan kun je er uiteraard voor kiezen je items te verkopen op platforms als Designer-Vintage, Vestiaire Collective, United Wardrobe, Vinted, The Next Closet of gewoon oldskool Marktplaats.