Maak kennis met deze Taiwanese wasserette eigenaren die enorme Instagram-sterren zijn geworden

Het koppel is via @wantshowasyoung een wereldwijde internetsensatie geworden, dankzij hun ultra-trendy looks, gemaakt van de kleding die is achtergelaten bij Wansho Laundry.

eigenaren van wasserette wansho laundry, chang wan ji en zijn vrouw hsu sho er poserend voor hun instagram account wantshowasyoung
Jamie Spence (Condé Nast)

Volgend jaar is het zeventigjarig jubileum van Wansho Laundry. Vernoemd naar de eigenaren Chang Wan-ji, 83, en zijn vrouw Hsu Sho-er, 84, wordt de centrale winkel in Taiwan beheerd door de Wan-ji sinds hij slechts veertien jaar oud was. Verrassender is echter dat het modieuze koppel ook een toegewijde cult-aanhang heeft van meer dan een half miljoen volgers op hun Instagram-account, @wantshowasyoung.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Een idee ontstaan uit de pandemie

Het eclectische paar ging viral op het platform nadat hun 31-jarige kleinzoon Reef in juni het account voor hen aanmaakte. Hij kon het niet uitstaan om zijn grootouders zo verveeld te zien toen hun bedrijf door de pandemie getroffen werd, en ze omringd werden door de driehonderd kledingstukken die hun klanten achterlieten. Dus stylede en fotografeerde hij het duo in oversized patted blazers, geplooide rokken en Converse high tops - allemaal looks die populair waren toen Hsu en Chang jonger waren.

De stijlvoorkeur van Hsu en Chang

'Opa houdt van pakken; hij heeft altijd gewassen en gestreken pakken', vertelt Reef aan Vogue, die het account ook gebruikt om de verhalen van het getrouwde stel en de lekkernijen achter de schermen te delen. 'Oma was vroeger heel stijlvol; ze heeft nog steeds twee enorme kledingkasten uit haar jeugd. Ze hadden niet verwacht dat zoveel mensen dit leuk zouden vinden - ze zijn er erg trots op!’.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Het verhaal achter @wantshowasyoung

Niet alleen is het @wantshowasyoung-account een welkome mood-lifter temidden van een moeilijk jaar, het benadrukt ook het belang van duurzaamheid in mode en het kopen van tweedehands kleding. Terwijl Reef de vergeten items een nieuw leven inblaast, tonen fans zelfs interesse in het kopen van de vintage looks. ‘Ik ga ze vragen om te [beginnen] met het delen van wasgoed tips, zodat mensen bewustere keuzes kunnen maken bij het kopen van kleding en weten hoe ze deze op de juiste manier moeten verzorgen’, voegt Reef toe. '[Dit betekent dat] elk kledingstuk meer waarde kan hebben.'

In gesprek met kleinzoon Reef

Vogue sprak met Reef over de reacties van zijn grootouders op hun pasgevonden roem, de tedere momenten in hun liefdesrelatie en waarom hergebruik van kleding cruciaal is om de planeet te redden.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Hoe reageerden je grootouders toen je hen vertelde over dit modeproject?

Opa zei zonder enige aarzeling ja, maar hij dacht niet dat het groots zou worden. Oma was in het begin geen fan - niet vanwege het idee, ze had gewoon geen vertrouwen in haar uiterlijk en dacht dat ze haar haar zou moeten doen om fotogeniek te zijn.

Het artikel gaat verder onder de video.

Zien: Rinke Tjepkema onthult de duurzame Vogue x Ronald van der Kemp T-shirts

Zijn er interessante verhalen achter de schermen?

Toen ze poseerden voor de eerste outfit buiten de winkel, werden ze gezien door een buurman die hen zei: 'Jullie zien er heel cool uit!' Ze hadden niet verwacht dat [het project] door zoveel mensen geliefd zou worden. Ze schaamden zich een beetje en zeiden meteen dat het allemaal mijn idee was! Ze wisten niet waar het voor was, dus probeerden ze te laten zien dat ze er niets mee te maken hadden! Natuurlijk zijn ze er nu erg trots op.

Wat voor poses gaven ze toen je de foto's nam?

Ik dacht dat ze misschien tips nodig hadden voor het poseren voor foto's, maar verrassend genoeg waren ze snel klaar voor de camera en vroegen ze me gewoon: 'Ziet het er goed uit?', Dat is absoluut het grappigste aan het verhaal. Ze geven ook om elkaar. Terwijl we aan de foto’s werkten, boden ze aan het haar van de ander aan de kant te doen en het zweet af te vegen. Het is grappig als ik hen vraag om liefde te tonen: ‘Zou je foto's maken terwijl jullie kussen als je buiten bent?' Ze leken eerst een beetje verlegen, maar toen begonnen ze elkaar vluchtig op de wang te kussen.

Hoeveel niet-opgehaalde artikelen zijn er nu in de winkel?

Ongeveer 300.

Wat zijn de favoriete stijlen van je grootouders?

Opa houdt van pakken; hij laat ze altijd wassen en strijken. Voor hem, als eigenaar van een wasserette, moet hij schoon en netjes zijn bij het ontmoeten van mensen, want dat laat zijn professionaliteit laat zien. Daarom staat hij erop aan om gestreken pakken te dragen wanneer hij weggaat. En om het werk gemakkelijker te maken, houdt hij van een korte broek met een wit effen vest.

Oma was vroeger heel stijlvol; ze heeft nog steeds twee enorme kledingkasten uit haar jeugd; de stijlen waren dezelfde als die van beroemdheden [destijds]. Maar nu is ze meer op zoek naar comfort. Ze draagt graag T-shirts van westerse merken of gewoon poloshirts met een broek en sneakers, waardoor ze gemakkelijk kan winkelen.

Zijn er lieve dingen die Chang voor Hsu heeft gedaan?

Ze zijn niet erg goed in het laten zien hoeveel ze om elkaar geven en zullen dat ook niet toegeven als ze dat hebben gedaan. Ik weet niet zeker of opa [lieve dingen] heeft gedaan, maar hij komt vaak terug met wat eten en kruiden nadat hij de kleren heeft afgeleverd en zegt dat hij ze met oma wil delen – telt dat ook? Opa is misschien geen expert in het uiten van zichzelf, maar als ze weg zijn, wacht hij tot oma hem inhaalt en houdt dan haar hand vast. Hij zegt dat het is voor het geval ze valt, maar ik denk dat dit is hoe hij zijn liefde laat zien.

Hoe zit het met Hsu, heeft ze iets soortgelijks gedaan?

Sinds ze getrouwd zijn, eet oma nooit zonder opa. Ze wacht altijd tot opa terugkomt, of het nu voor lunch of diner is, en meestal ruimen ze daarna samen op. Oma was vroeger ambtenaar, maar om het gezin met opa te onderhouden, besloot ze haar vaste baan op te zeggen en haar pensioen op te geven. Ze koos ervoor om op het platteland te blijven en samen met opa de wasserette te runnen.

Wat zijn de Wansho Laundry’s plannen voor de toekomst?

Ik hoop dat [het project] ze bezig zal houden. Met behulp van dit account kunnen mensen het belang van hun werk begrijpen. Ik zal ze vragen om tips te geven over het doen van de was, zodat we bewustere keuzes kunnen maken bij het kopen van kleding en weten hoe we ze goed moeten schoonmaken, zodat elk kledingstuk meer waarde kan hebben.

Ik wil ze ook meenemen om hun wasserette-vrienden te zien. Ze kwamen vroeger veel samen, maar naarmate ze ouder worden en lichamelijk zwak zijn, is dat niet zo eenvoudig... hopelijk kunnen ze hierdoor een goede inhaalslag maken en kunnen mede-eigenaren van wasserettes zich ook aangemoedigd voelen. Het zou geweldig zijn als iedereen weet dat er andere toegewijde eigenaren van wasserettes zoals zij om ons heen zijn.

Naast het delen van de belangrijke boodschap dat klanten hun was moeten ophalen, verkopen we ook de niet-opgehaalde artikelen tegen lage kosten om de was kosten te dekken. Hopelijk kan dit de winkel helpen, maar ook deze kleding een nieuw thuis geven om bij te dragen aan de duurzaamheid van mode.

Shop Vogue's modefavorieten

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion