Neem een kijkje in de kledingkast van deze 23-jarige vintage Balenciaga-fan

Dit is hoe deze twintiger de ultieme vintage Balenciaga collectie cureerde.

Eden Pritikin kan zich precies herinneren welk kledingstuk haar wereld op z'n kop zette: een jungle-print scuba Balenciaga top uit de Lente/Zomer 2003 collectie, ontworpen door Nicolas Ghesquière. 'Ik kan me herinneren dat ik een runway foto zag. Mijn emotionele reactie daarop was zó heftig dat elk daaropvolgend kledingstuk steeds vergeleken werd met die scuba top,' vertelt ze. De top was het begin voor Pritikins liefde voor Balenciaga designs uit de eerste zeroes-jaren. Sindsdien heeft ze een collectie samengesteld van 115 stukken die volgens haar 'het beste van het beste' zijn.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Een micro-celebrity

De 23-jarige Pritikin is heel kieskeurig wanneer het aankomt op haar Balenciaga-collectie. Zo verzamelt ze vooral kledingstukken van 2000 tot 2004, ook al was ze nog geen eens tien jaar oud toen die oorspronkelijk uitkwamen. 'Dat waren de gouden jaren voordat dingen gecommercialiseerd werden,' legt ze uit. Op dit moment is Pritikin geobsedeerd met cargo kledingstukken uit de Lente/Zomer 2002 collectie. Ook probeert ze de heavy-shoulder finale looks uit de Herfst/Winter 2000 collectie te scoren. 'De rommelige stijl van die finale tops is zo mooi,' zegt ze. 'Ik zou ervoor sterven om eentje te hebben.'’

springsummer 2003photo courtesy of eden pritikin
Courtesy of Eden Pritikin

Pritikin is door de omvang en specificiteit van haar collectie een soort micro-celebrity onder de "Instagram archival collectors" geworden. Haar account, @e.archive, heeft 1938 volgers, waaronder vrienden en medeverzamelaars. Volgens Pritikin bestaat de meerderheid van haar volgers uit 'mensen die ervan uitgaan dat ik van Balenciaga houd.' Ze begon haar collectie jaren na haar ontdekking van de scuba top, toen ze studeerde aan London College of Fashion en in New York was voor een werkbezoek. 'Het eerste item in mijn collectie was de scuba top, de eerste look uit de Lente/Zomer 2003 collectie die model Erin Wasson droeg. Hij was nog nieuw, alleen het prijskaartje ontbrak,' vertelt ze. 'Ik kan me nog herinneren dat ik hem vond. Het was de eerste keer dat ik een stuk van zo’n hoogwaardig kwaliteit zag. Ik werd zo emotioneel toen ik hem vond, ik had bijna tranen in m'n ogen.’

springsummer 2003photo courtesy of eden pritikin
Photo: Courtesy of Eden Pritikin

Een zeldzame schatkist

Tijdens haar collegejaren werkte Pritikin bij een fashion casting bedrijf tijdens de modemaanden. Daar begon ze te sparen voor haar volgende Balenciaga-items. Eerst begon ze met het inkopen van meer commerciële, non-runway kledingstukken, maar na een tijd veranderde Pritikins voorkeuren. Toen begon ze meer zeldzame items te cureren voor haar collectie.

Items doorverkopen

'Ik moet denken over de toekomst van mijn collectie en wat daarmee gaat gebeuren. Ik ga hem op den duur overdragen, waardoor ik me nu telkens probeer voor te stellen wat het meest aantrekkelijk zou zijn voor een museum of een archief.' Pritikin zit dagelijks wel twee tot drie uur op doorverkoop websites om nieuwe items voor haar collectie te kopen. De kledingstukken die ze zelf niet draagt verkoopt ze ook door. 'Deze items voegen niets toe als ze alleen maar in mijn kast blijven hangen. Het is daarom logisch om ze weer aan iemand anders te verkopen,' legt Pritikin uit.

springsummer 2003photo courtesy of eden pritikin
Courtesy of Eden Pritikin

Door de jaren heen heeft Pritikin een ware schatkist aan überzeldzame items bij elkaar verzameld. Recentelijk liet ze tijdens een lunch in New York aan een vriend zien hoe de scuba jurk uit de Lente/Zomer 2003 collectie online voor een hele hoge prijs werd verkocht. Later die dag, onderweg waren naar uptown Manhattan, maakte ze even een tussenstop bij een tweedehandswinkel in Nolita. Hier zag ze de jurk weer hangen. 'Ik denk echt dat het universum wilde dat ik de jurk kocht. Het hing daar gewoon aan het rek,' zegt ze.

Chunky knit crème sjaal

Haar Balenciaga-liefhebbende volgers hielpen haar bij het vinden van een paar van haar favoriete items. Zo tipte een Instagram volger haar over een chunky knit crème sjaal uit de Herfst/Winter 2002 collectie in een tweedehandswinkel in Montreal. 'Ik was de rest van de dag aan de telefoon om te zien of ze de sjaal naar de Verenigde Staten konden verzenden,' vertelt ze. De sjaal, net als een paar van haar andere verzamelitems, heeft een nummer op het label staan, zodat je kan zien hoeveel andere items ervan geproduceerd zijn.

springsummer 2003 photo courtesy of eden pritikin
Courtesy of Eden Pritikin

De It girl persona

Pritikins liefde voor Balenciaga is verankerd in de fantasie die verwerkt zit in de kleding designs én het perspectief van Ghesquière. 'Nicolas was altijd zo uitgesproken over het karakter dat hij creëerde met elke collectie. Hij zei altijd dat de personages uit elkaar voortvloeide, van lente naar zomer, van herfst naar winter en dan weer terug naar lente en zomer,' zegt ze. 'Het is natuurlijk ook gewoon cool, omdat het zo Frans was. Het was zo Parijs. Chloë Sevigny en Charlotte Gainsbourg droegen de kleding. Het voelt soms alsof ik net als hen wil zijn. Dit zijn de It girls. Ze hebben de ultieme persona die ik ook wil hebben. Als ik dan Balenciaga draag, dan voelt het alsof ik daar een stapje dichterbij kom.'

springsummer 2003photo courtesy of eden pritikin
Courtesy of Eden Pritikin

Het Balenciaga Ghesquière tijdperk heeft niet dezelfde hype als de celebrity favorite Gucci designs uit het Tom Ford tijdperk, de iconische herkenbaarheid van Jean Paul Gaultier's mesh print of de enorme aanhang van Helmut Lang. Volgens Pritikin komt dat nog. 'Balenciaga heeft die fase nog niet bereikt. Ik ben er vroeg bij. Het is nog lastig om het je voor te stellen, omdat Ghesquière nu bij Louis Vuitton zit en hij nog z'n hele carrière voor hem heeft,' legt ze uit. 'Balenciaga is een beetje het vergeten kind. Pas na een tijdje zullen mensen zich realiseren hoe fantastisch het was.' Gelukkig heeft Pritikin al een voorsprong op de rest.

courtesy of eden pritikin
Courtesy of Eden Pritikin

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion