Ontdek hoe deze Nederlandse ontwerper levens redt met zijn tassen

Zo helpen de Sheltersuits veel daklozen de COVID-winter door.

De pandemie heeft bijna iedereen geraakt, maar de afgelopen maanden waren misschien het zwaarst voor daklozen. Het is voor hen immers bijna onmogelijk om in quarantaine te gaan en daarbij hebben veel daklozen ook nog eens gezondheidsproblemen. Hierdoor zijn ze extra kwetsbaar voor het coronavirus. Britse hulporganisaties waarschuwen al dat sommige dakloze de zogenaamde COVID-winter niet zullen overleven als er geen betere opvang komt. Nederlandse designer Bas Timmer probeert dit te voorkomen met zijn merk Sheltersuits.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Unieke pakken

Timmer realiseerde zich al jaren terug hoe ernstig de situatie was, toen de dakloze vader van zijn vrienden op straat stierf door onderkoeling. In 2014 richtte hij daarom Sheltersuits op, een non-profit waarmee hij met gerecycled textiel warme waterbestendige jassen produceert waaraan een slaapzak vastgemaakt kan worden. De designs draaien niet alleen om functionaliteit. ‘We vinden dat ieder pak uniek moet zijn, omdat de mensen op straat ook uniek zijn,’ vertelt Timmer.

sheltersuit  tony dočekal
Sheltersuit + Tony Dočekal

Alle materialen die nodig zijn voor de Sheltersuits worden gedoneerd. Sponsoren zijn bedrijven zoals TenCate Outdoor Fabrics, festivals die achtergelaten slaapzakken aanleveren of individuele donoren die zelf nog bruikbaar textiel over hebben. Sheltersuits en Shelterbags – tassen die je kunt omtoveren tot bed – hebben al daklozen in Nederland, Amerika en Afrika geholpen. Alhoewel Timmer heel enthousiast is over dit resultaat, is het aantal Sheltersuits nog altijd afhankelijk van donaties. Om dit op te lossen verkoopt Sheltersuits sinds 12 december ook handgemaakte rugtassen aan consumenten.

Samenwerking met Frans modehuis

‘Eigenlijk is deze eerste verkoop voor ons een pilot om te kijken hoe mensen erop reageren,’ vertelt Timmer. ‘Ik was heel erg zenuwachtig, want stel je voor dat het niet uitverkoopt of dat het een maand duurt. Maar alles was binnen 48 uur weg.’ De laatste vier tassen worden nog geveild op de website. Alle opbrengsten gaan uiteraard naar de stichting, zodat er nog meer Sheltersuits voor daklozen gemaakt kunnen worden.

sheltersuit  tony dočekal
Sheltersuit + Tony Dočekal

In de toekomst zou Timmer graag meerdere korte samenwerkingen aangaan met bedrijven om van hun afval te gebruiken voor korte capsule collecties. Dit kan het oude textiel van een modelabel zijn, of zelfs de autogordels van een Ferrari. Ver in de toekomst ligt dit doel niet. ‘Toevallig heeft gister een van ’s werelds top designers contact met me gelegd over een samenwerking,’ vertelt Timmer. Wie dat is mag hij helaas nog niet zeggen, maar het zou gaan om een heel erg bekend Frans modehuis. De tassen zullen ook gemaakt worden van het overgebleven textiel van de echte collectie, dus houd de Sheltersuits site goed in de gaten voor verdere updates.

Dat we grote dingen kunnen verwachten van Sheltersuits is wel duidelijk, maar voor nu zijn volgens Timmer donaties nog altijd heel belangrijk voor de stichting. ‘Mocht je nog iets willen doneren, of dat een slaapzak is of een tientje, alle kleine beetjes helpen.’ Geef daarom deze feestdagen een dakloze een Sheltersuit cadeau, zodat iedereen warm en beschermd het nieuwe jaar kan beginnen.

sheltersuit  tony dočekal
Sheltersuit + Tony Dočekal

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion