Er zijn zakelijke banden ontdekt tussen Harvey Weinstein en het modehuis Marchesa

Kan Harvey Weinstein profiteren van Marchesa's comeback?

Red carpet, Carpet, Formal wear, Dress, Clothing, Event, Gown, Flooring, Suit, Fashion,
Getty Images

Een nieuw onderzoek van Daily Beast onthult dat er wel degelijk zakelijke banden zijn gevonden tussen Harvey Weinstein en het modehuis van zijn voormalige vrouw Marchesa, ondanks dat zijn ex-vrouw Georgina Chapman dit ontkent heeft. Naar aanleiding van deze ontdekking legde het Amerikaanse medium The Cut de zaak voor aan een juridisch expert met de vraag of beide bedrijven inderdaad een partnerschap waren aangegaan, en als dit het geval is, of Weinstein dan financieel kan profiteren van het modehuis.

Marchesa's belang

De vermeende zakelijke banden zijn relevant in die zin dat Georgina Chapman, oprichter en creative director van Marchesa, afgelopen maand haar comeback in de media met haar merk maakte. Ze verscheen met een zeer openhartig interview in het juni-nummer van de Amerikaanse Vogue, Anna Wintour steunde haar in haar editorial en Scarlett Johansson verscheen als eerste actrice weer in een jurk van het label op het Met Gala. Een belangrijke voorwaarde voor Marchesa's comeback en toekomstig succes is dat er uiteraard geen banden zijn te leggen met de schandalen een aankomende rechtszaken rondom Harvey Weinstein.

Weinstein 'directeur' en 'medewerker'

Deze banden lijken er uit het onderzoek van Daily Beast nu toch te zijn. Het medium ontdekte deze zakelijke relatie tussen de van seksueel geweld verdachte Weinstein en het modehuis Marchesa in een bedrijfsrapport van SeaMarch Creations Inc. waarin Weinstein als 'directeur' en 'medewerker' werd aangemerkt.

SeaMarch Creations zou ook gewoon (onderdeel van) het Marchesa zijn. Marchesa en SeaMarch zijn ook anagrammen van elkaar. De Daily Beast vond verder dat politieke donaties in 2012 die zowel door Weinstein als Chapman zijn gemaakt, gelinkt waren aan een adres, een kantoor aan Seventh Avenue in New York, dat ook ooit als een eenmalig adres van SeaMarch en Weinsteins voormalige accountant stond aangemerkt. Verder staan de twee bedrijven, Marchesa en SeaMarch, aangemeld bij de Kamer van Koophandel van New York als één bedrijf: Marchesa/SeaMarch Creations Inc. en staan beide bedrijven samen benoemd als de verdedigende partij in een rechtszaak uit 2015, waarbij beide bedrijven het adres van het hoofdkantoor van Marchesa hanteren aan West 26th Street in New York. 'Dit suggereert dat ze (Chapman en Weinstein) mede-eigenaren zijn die in een partnerschap samenwerken,' vertelt bedrijfsjurist Robert Keatinge bij Holland & hart LLP aan The Cut.

Eén en hetzelfde bedrijf

In de gerechtelijke documenten staat SeaMarch Creations aangemerkt als 'd/b/a', wat in het Engels staat voor doing business as, Marchesa. Bedrijdfsjurist Imke Ratschko beschrijft dit als volgt aan The Cut: 'Het is één en hetzelfde bedrijf. Het bedrijf gebruikt alleen een andere naam voor bepaalde situaties. Het is alsof je tegen je vrienden die je alleen op vrijdagavond ziet zegt dat je vanaf nu Bridgette heet in plaats van je echte naam Jane. Maar je gebruikt Jane nog wel bij andere vrienden en familie.' Op LinkedIn staan de bedrijven ook gelinkt als één bedrijf Marchesa/SeaMarch Creations Inc., waarnaast Marchesa ook nog een eigen LinkedIn-pagina heeft.

Hoe Weinstein kan profiteren van Marchesa

Zowel Georgina Chapman als Harvey Weinstein ontkennen aan Daily Beast dat er zakelijke banden zijn tussen de bedrijven of dat Weinstein banden heeft met Marchesa. Maar wat zou het potentieel betekenen voor Marchesa en Weinstein als deze zakelijke relatie er wel degelijk was of nog is? Volgens Keatinge zou Weinstein mogelijk voordeel kunnen halen uit Marchesa's winst als hij een eigenaar van SeaMarch is, wat momenteel nog onduidelijk is, en als SeaMarch als partner opereert van Marchesa. Als dit inderdaad het geval is, en als Weinstein mede-eigenaar is van SeaMarch, dan kan hij potentieel geld verdienen aan SeaMarch, en daarmee geld verdienen aan Marchesa's winst. Maar niet alleen dat, aldus The Cut: want als Weinstein mede-eigenaar is van SeaMarch, dan zou hij door zijn eigenaarschap van SeaMarch over te dragen aan zij Marchesa, hiermee zijn financiele verplichtingen die hij nog aan zijn voormalige vrouw heeft (deels) kunnen nakomen. Lang verhaal kort: als SeaMarch nog steeds een vorm van een partnerschap heeft met Marchesa Holdings, en Weinstein heeft nog steeds een belang in SeaMarch, dan kan Weinstein hier zowel van profiteren als hij nog mede-eigenaar is of als hij besluit de banden met het bedrijf te verbreken hiermee een deel van zijn financiële verplichtingen aan zijn ex-vrouw na te komen.

Dat er ook zakelijke banden tussen Marchesa en Weinstein zijn, zal eigenlijk niemand verbazen: toen Chapman en Weinstein getrouwd waren, verschenen er regelmatig grote Hollywood-actrices in creaties van het modehuis. In de seksschandalen die het afgelopen jaar naar buiten kwamen over Weinstein bleek dat vele actrices gedwongen waren door de producer een jurk van het modehuis te dragen, volgens Chapman overigens zonder haar medeweten. In die zin had Weinstein dus jarenlang al een zichtbaar belang in het modehuis. Verder onderzoek zal hopelijk uitwijzen hoe de zakelijke relatie tussen beiden, in het verleden en nu, echt zit.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion