In China zijn zelfs bedrijven die de authenticiteit checken van designertassen nep

Zo wordt het vervalsen van designerkleding dus in stand gehouden.

Street fashion, Fashion, Yellow, Snapshot, Beauty, Bag, Handbag, Street, Shoulder, Footwear,
Team Peter Stigter

Het namaken van designeritems is al zo oud als de weg naar Rome. Gelukkig zijn er wereldwijd verschillende platforms die de authenticiteit van een Chanel tas, Gucci T-shirt of Balenciaga sneakers kunnen onderzoeken. In China - waarvan meer dan de helft van de vervalsingen vandaan komen - bestaan ook zulke services. Nu blijkt dat een aantal van deze bedrijven zelf ook niet echt zijn.

Booming business

Waar vroeger enkel de rijkste mensen zich een designerstuk konden veroorloven zijn er nu jong-volwassenen en zelfs tieners die al hun geld sparen om een tas of schoenen van de grote modehuizen of populaire streetwear labels te bezitten. De stijgende vraag naar designerkleding heeft als gevolg dat er ook steeds meer namaakkleding op de markt komt. Zo zijn er in China bijvoorbeeld hele Yeezy- en Supreme-winkels die nep zijn. In het Aziatische land zijn daarom de bedrijven Zhiduoshao - die in 2017 een app ontwikkelde om thuis de echtheid van je items te checken - en tweedehands designerwebsite Yishepai nu erg populair.

Kennis en expertise

Volgens TheFashionLaw zit er wel één groot nadeel aan de trend. De tweedehands designermarkt zit namelijk zo erg in de lift dat er namaakwebsites zijn die profiteren van het succes van de platforms. Zo kopiëren deze websites de naam, volledig opmaak en alle beelden van de Chinese startups om vervolgens alsnog nep producten te verkopen. Het probleem van vervalsingen wordt nog groter. De Chinese krant China Youth Daily berichtte dat er in China cursussen worden aangeboden waarbij men in enkele dagen een authenticiteitsexpert kan worden. Hierover zegt Zhang Chen - luxe expert bij het Beijing Price Certification Center - het volgende: 'Het proces om echte luxe producten te keuren is extreem ingewikkeld, omdat je hier een brede kennis en expertise voor nodig hebt.' Door de namaakwebsites en onervaren experts wordt de verkoop van vervalsingen juist in de hand geholpen. Gelukkig zijn er in Nederland bedrijven zoals Designer-Vintage die deze expertise wel bezitten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion