Bijna de helft van de Nederlandse modellen heeft nare ervaringen op set

The Model's Health Pledge maakt heftige jaarcijfers bekend.

Jeremy Scott - September 2018 - New York Fashion Week
Getty Images

Gisteren maakte The Model's Health Pledge haar jaarrapport bekend met daarin cijfers en gegevens over de huidige werkomstandigheden van modellen in Nederland. Het initiatief deed een enquête onder modellen en de resultaten zijn nogal schokkend.

Bijna de helft

TMHP hield deze zomer de Nationale Modellen Enquête die door 299 modellen in Nederland is ingevuld. Opvallend is dat modellen aan de start van hun carrière al geen positief beeld te hebben van wat hen in de industrie te wachten staat. Daarbij zegt 41 procent van de modellen wel eens een nare werkervaring te hebben gehad die voor de meerderheid seksueel van aard is. Bijna de helft van de modellen (46%) wist niet van tevoren dat ze topless dan wel naakt voor de camera zouden verschijnen en dit uiteindelijk toch deden. 31 procent van de modellen zegt achteraf spijt te hebben van de opdracht. De werkomstandigheden in het buitenland zijn slechter dan in Nederland, zo blijkt uit de enquête. De meerderheid van de slechte ervaringen vinden in het buitenland plaats. Daarbij is het in Nederland makkelijker om een opdracht te weigeren en verlangt de Nederlandse mode-industrie minder dat een model meer afvalt.

Meldpunt

In 2017 lanceerden initiatoren Marvy Rieder - zelf ex-model - en Michelle den Hollander The Model's Health Pledge. Een platform dat werkomstandigheden in de mode-industrie wil verbeteren. Ruim vijftig bedrijven en merken - waaronder Vogue Nederland - ondertekenden de verklaring waarbij ze beloven zich te houden aan de regels die de Pledge hebben opgesteld. Naast de verklaring is er een meldpunt waarbij modellen, maar ook fotografen of andere mensen in de modewereld misstanden kunnen aangeven. Uit het rapport blijkt dat er in het afgelopen jaar 39 meldingen zijn gedaan. De misstanden gingen voornamelijk om de leeftijd van modellen in combinatie met naaktfotografie, wangedrag en professionaliteit.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion