Prada diep door het stof om “black face” beesten

De accessoires van het Italiaanse modehuis worden bestempeld als racistisch.

Prada-onder-vuur
Victor VIRGILEGetty Images

Onlangs werd modehuis Dolce & Gabbana nog beticht van racistische uitingen op social media. Nu is het een ander Italiaans modehuis dat zwaar onder vuur ligt om dezelfde soort aantijgingen: Prada gaat diep door het stof doordat er "black face" beesten werden vertoond in hun winkel op Fifth Avenue in New York. De figuren en accessoires doen sterk denken aan de beelden in de tijd van slavernij en segregatie in Amerika waar de zwarte bevolking zwaar onder leed.

Racistisch

Het thema en de bijbehorende sleutelhangers van Prada zijn afgeleid van donkere apen met grote, rode lippen en worden "Otto Toto" genoemd, als onderdeel van Prada's "Pradamalia" collectie. De figuren zouden gebaseerd zijn op een aapje, één van de oudste mascottes van het modehuis. Hoewel Prada zelf aangeeft dat de figuren zijn verzonnen en niets te maken hebben met de "black face" beelden uit de geschiedenis, valt het niet te ontkennen dat de gelijkenissen treffend zijn.

Op social media spraken veel mensen hun ongenoegen uit bij het zien van de displays in de Prada boetiek. Zo schreef Chinyere Ezie, advocate voor de Center for Constitutional Rights, in een openbare Facebookpost de aap-achtige figuren uit de winkel van Prada zeer racistisch te vinden. "Vandaag kwam ik terug in New York na een emotioneel bezoek aan het Smithsonian National Museum of African American History and Culture, waar een black face tentoonstelling te zien was. Ik liep langs de Prada boetiek in Soho en werd geconfronteerd met dezelfde racistische en denigrerende #blackface beelden," stond er in haar bericht. Ze riep mensen op Prada te boycotten en een einde te maken aan het gebruik van de zogenaamde "black face" beelden.

This content is imported from Facebook. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ook online platform Diet Prada, dat op succesvolle wijze kopieën en misstanden binnen de modewereld aankaart, plaatste een bericht op zijn Instagram naar aanleiding van Prada's etalage en accessoires.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Excuses

Het bericht van Ezie met haar klachten ging in rappe tijd het hele internet over, en met resultaat, want Prada heeft aangegeven de 'fantasy bedels' van 'fictieve figuren' te verwijderen uit zijn boetieken en etalages. Het Italiaanse modehuis zegt 'niet de intentie te hebben gehad op welke manier dan ook te refereren aan de echte wereld en al helemaal niet aan black face' en biedt daarvoor zijn excuses aan.

Zo plaatste het luxemerk de volgende verklaring op Twitter:

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Daarnaast heeft het modehuis besloten alle producten uit de "Pradamalia" collectie van de markt te halen die als kwetsend beschouwd kunnen worden. 'Wij zijn toegewijd aan het creëren van producten die diversiteit in de mode en de schoonheid van alle culturen vieren. Wij hebben alle producten uit de Pradamalia collectie van de markt gehaald en nemen onmiddellijke stappen om hiervan te leren,' schreef Prada in een tweede statement op Twitter.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion