Marc Jacobs wordt aangeklaagd door deze band wegens plagiaat

De ontwerper zou een iconisch logo van de rockband hebben gekopieerd.

marc-jacobs-aangeklaagd-nirvana
Slaven VlasicGetty Images

Marc Jacobs wordt aangeklaagd door de rockband Nirvana voor het gebruik van hun iconische logo. Het beeldmerk, een zwart met gele smiley waarvan de ogen kruisjes zijn en de tong uit de mond hangt, is door het Amerikaanse modehuis gebruikt op een T-shirt uit de Redux Grunge collectie, weet Forbes. Het shirt toont veel gelijkenissen met het origineel, alleen staan er een M en een J op de plek van de kruisjes en is de tekst 'Heaven' te lezen in plaats van 'Nirvana'.

Aangeklaagd

Ook al is de grungeband sinds 1994 uit elkaar na de dood van diens zanger Kurt Cobain, vertegenwoordigers claimen dat Marc Jacobs het Nirvana beeldmerk heeft gebruikt zonder daar de rechten voor te hebben gekregen. Het gebeurt vaker dat andere partijen het beeld kopiëren, maar die partijen waren nooit groot genoeg om aan te klagen. Om die reden hebben zij nu wel een rechtszaak aangespannen tegen het modehuis, dat beter te vervolgen is.

Marc Jacobs, Nirvana

Zo beschrijven ze de acties van Marc Jacobs als 'frauduleus en doortrapt', waarbij er wordt geclaimd dat de waarde van het merk Nirvana in gevaar is gebracht. Het valt moeilijk te ontkennen dat Marc Jacobs inspiratie heeft opgedaan van het Nirvana beeldmerk voor diens Redux Grunge collectie. Ter verdediging stelt het modehuis dan ook dat het beeld is gebruikt om de collectie 'authentieker' te laten zijn waardoor consumenten beter een 'grunge associatie' kunnen maken. De gevolgen voor het Amerikaanse modehuis zijn tot op heden nog niet bekend.

Grunge collectie

Begin november vorig jaar werd bekendgemaakt dat Marc Jacobs zijn fameuze grunge collectie uit 1992/1993 voor Perry Ellis weer op de markt zou brengen. De collectie debuteerde tijdens New York Fashion Week in september 1992 en is een van de meest beruchte, innovatieve en invloedrijke collecties die ooit gezien is tijdens fashion week. De nieuwe collectie genaamd Redux Grunge Collection 1993/2018 brengt alle zesentwintig Marc Jacobs looks van de originele collectie terug.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion