Instagram verwijdert duizenden accounts die nepmerkkleding verkopen

Vooral jongeren verdienen hier illegaal een extra zakcentje mee.

Street Style - Hamburg - October 08, 2018
Jeremy MoellerGetty Images

Instagram wordt een stuk strenger op nep-accounts alsook likes. Zo werd eerder bekend dat ouders als cadeau voor hun kinderen duizenden likes kopen, maar wellicht nog gevaarlijker: er bestaan duidenden Instagram-accounts waar nep designerkleding wordt verkocht. Deze accounts duiken zomaar op in de feed en zijn populair onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar oud, die fans zijn van bijvoorbeeld Louis Vuitton, Supreme, Chanel.

Wees voorzichtig

De jonge nep merkhandelaars gaven dit anoniem zelfs toe aan de krant, via NOS Stories. Volgens de NOS onderschepte de Belastingdienst in totaal bijna 75.000 namaakkleren, schoenen en accessoires. De waarde hiervan zou meer dan 6 miljoen euro bedragen. Waar al die nep merch vandaan komt? Het wordt naar verluidt vooral gefabriceerd in China, Hongkong en Turkije. Via die landen koopt een Instagram-handelaar bijvoorbeeld een zonnebril van Cartier in voor 15 euro. Deze wordt voor 50 euro doorverkocht. Daar zou al een belletje moeten gaan rinkelen, want doorgaans kost een Cartier-bril natuurlijk meer. Ronald Brohm, directeur van organisatie React die de strijd aanbindt tegen deze nepartikelen, vertelt aan NOS: 'Die 2000 opgedoekte accounts zijn het topje van de ijsberg. Het totaal aantal nepmerken-accounts loopt in de miljoenen, als we naar het aantal online-advertenties kijken.' Het maken en verhandelen van fake merkartikelen is illegaal. Er staat zelfs een gevangenisstraf voor tot vier jaar. Vorig jaar verhandelde een Nederlandse student vervalste Chanel-tassen, waarvoor hij een boete kreeg van 25.000 euro. Toch blijft het een makkelijke manier voor jongeren om wat bij te verdienen. Het is namelijk moeilijk voor opsporingsdiensten om de personen achter deze accounts op te sporen, aldus Gera van Weenum, woordvoerder van de douane. Voorzichtigheid bij social media-aankopen is dus geboden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion